30 mei 2006

Zwaan verliest hart aan plezierbootje

Een zwaan in het meer van Münster in Duitsland heeft zijn hart verloren – aan een roeibootje in de vorm van een zwaan. De zwaan leeft al twee weken aan de zijde van het vaartuig, dat vijf keer zo groot is als zichzelf.

Volgens verhuurder Peter Overschmidt is de zwaan tot over zijn oren verliefd op het bootje. De zware zwaan heeft de zijde van zijn witte, houten zwaan niet verlaten sinds zijn aankomst bij de vijver in het begin van mei. “Volgens mij is hij verliefd. Hij beschermt de boot, zwemt er heel de tijd naast en verjaagt alle andere (zeil)boten die in de buurt komen. Hij denkt dat de boot een sterke en aantrekkelijke zwaan is.”

“Vroeg of laat zal de waarheid wel tot hem doordringen. Ik wens hem er het beste mee en hoop dat hij dezelfde fout niet nogmaals maakt,” aldus de verhuurder – die hoopt dat het liefdesverdriet van de vogel niet te erg zal zijn.

23 mei 2006

Mens had seks met chimpansee

Chimp en mens – althans hun voorouders – deden er vier miljoen jaar over om uit elkaar te groeien. Er is nog zeker 1,2 miljoen jaar seksueel contact geweest.


De splitsing tussen mens en chimpansee blijkt een nogal langdurige affaire te zijn geweest, die zo’n 4 miljoen jaar duurde. Sommige verschillen in het DNA van de twee nauw verwante primaten wijzen erop dat de twee evolutionaire lijnen al 9 à 10 miljoen jaar geleden uiteengingen. Maar andere verschillen wijzen op seksueel contact tussen vroege chimp en vroege mens 5 à 6 miljoen jaar geleden. Dit is de conclusie van de grootste berekening tot nu toe van dateringen van genetische verschillen tussen mens en chimpansee. Het zal niet de laatste van dit soort berekeningen zijn, nu afgelopen jaar het complete chimpanseegenoom is gepubliceerd.

De Amerikaanse genetici, onder leiding van David Reich van Harvard Medical School in Boston, analyseerden in totaal 20 miljoen basenparen bij de chimpansee en de mens. De analyse leverde twee resultaten op. Enerzijds werd dus een lange periode van menging vastgesteld, maar tegelijkertijd werd geconstateerd dat er toch ook wel een duidelijk moment is geweest waarop de twee populaties van proto-chimpansees en proto-mensen definitief afscheid van elkaar genomen hebben. Dat moment viel waarschijnlijk minder dan 5,4 miljoen jaar geleden. Het lijkt erop dat dat 1,2 miljoen jaar voor die definitieve scheiding (dus maximaal 7,5 miljoen jaar geleden) er al een soort voorlopige scheiding is geweest. Want vóór die tussenperiode vinden de genetici alleen nog op het X-chromosoom bewijzen voor genenuitwisseling tussen vroege mens en vroege chimp. De andere chromosomen zijn dan al ‘gesloten’.

Over de kruisingsmogelijkheden tussen de huidige chimpansee en de mens is niets bekend. Maar als er al nakomelingen uit kunnen voortkomen zijn ze waarschijnlijk net zo steriel als een muilezel. De chimpansee heeft 48 chromosomen (2x24) en de mens 46 (2x23), dat leidt tot grote problemen bij bevruchting. Het verschil in chromosomenaantal is ongetwijfeld ontstaan in de menselijke lijn ná de splitsing met de chimpansee, door fusie van ‘chimpchromosoom’ 2 en 3. De gorilla (ca. 8 miljoen jaar geleden afgesplitst van de chimp/menslijn) heeft ook 48 chromosomen.

Wat betekent dit allemaal voor het beeld van de vroege menselijke evolutie? Moet dat op de helling? „Nee. Dat lange genetische contact met de voorouders van de chimpansees bevestigt maar weer eens dat het allemaal niet zo eenvoudig is gegaan. Er was geen rechte lijn, in werkelijkheid wijst alles wat we ontdekken op messy speciation: rommelige soortsvorming”, zegt paleontoloog Fred Spoor in reactie. Hij is hoogleraar aan het University College London en editor van het Journal of Human Evolution. Maar die langdurige bijmenging voegt natuurlijk wel een nieuw element toe. Spoor: „Als ik mijn fantasie laat gaan, dan zou die bijmenging wel eens een verklaring kunnen zijn voor de mengeling van primitieve en verder geëvolueerde kenmerken die soms in een fossiel voorkomen. Maar zeker uit de vroege tijd zijn er zo weinig fossielen, we weten eigenlijk helemaal niet wat er toen gaande was. Ik ga nu wel met andere ogen naar rare fenomenen in de oudste fossielen kijken.”

Duidelijk is dat de drie fases in de menselijke evolutie nu nog duidelijker ieder een eigen karakter hebben. De eerste fase van 7 tot 4 miljoen jaar geleden wordt dus nog gekenmerkt door vrij nauwe genetische contacten met de voorouders van de chimpansee, in de tweede fase (van 4,4 tot 2 miljoen jaar geleden) staan de hominiden definitief op zichzelf, met het geslacht Australopithicus. Het geslacht Homo, met zijn lange benen en grote hersenen waartoe ook de moderne mens behoort, bepaalt de derde en tot nu toe laatste fase, van 2 miljoen jaar geleden tot heden. Aan fase 2 en 3 is niets veranderd.

Rel om zwangere Blijdorp gorilla

ROTTERDAM - De Duitse dierenwelzijnorganisatie Pro Wildlife is bezorgd over het lot van de Rotterdamse gorilla Astra. Die wordt, samen met twee andere gorilla’s van Diergaarde Blijdorp (Djanko en Quenta), aan de Chinese dierentuin van Shanghai geschonken. Pro Wildlife, die informatie heeft dat Astra zwanger is, zegt dat de mensaap volgens internationale regels niet mag worden vervoerd.

Blijdorp is helemaal niet zeker van het feit dat Astra zwanger is. ,,Zoals het er nu naar uitziet, lijkt Astra zwanger,’’ zegt een woordvoerder. Volgens haar is het ook nog steeds niet bekend wannneer zij naar Shanghai gaat.

Zo zou de vergunning nog niet zijn afgegeven en het onderkomen in China nog niet klaar zijn. ,,Dus het ziet er niet naar uit dat ze binnen enkele weken gaat vertrekken. Het is helemaal niet aan de orde.’’

Pro Wildlife is principieel tegen het sturen van beschermde diersoorten naar China, omdat die daar niet goed zouden worden behandeld. Het besluit van Blijdorp om de gorilla’s, waaronder de Duitse publiekslieveling Bokito, naar Shanghai te sturen, zorgde eind vorig jaar voor een storm van kritiek.

Een handtekeningenactie van internationale organisaties, waaronder de Nederlandse Dierenbescherming, mocht echter niet baten.

Volgens Blijdorp, dat een goede band heeft met de dierentuin in Shanghai, zijn er garanties dat de dieren goed zullen worden behandeld. Directeur Dorresteyn bleef daarom bij zijn besluit. Wel werd onlangs besloten om niet mannetje Bokito, die erg vruchtbaar bleek, maar Djanko aan de Chinezen te schenken.

Astra ontkomt niet aan een reis naar het Verre Oosten. Maar haar nu vervoeren is volgens Suzanne Altherr van Pro Wildlife ’streng verboden’.

Haar organisatie zal er alles aan doen om dat tegen te houden, kondigt ze aan. Blijdorp ontkent dat het verboden zou zijn om zwangere gorilla’s te vervoeren. ,,Maar wij kijken naar het welzijn van het dier. Als het niet goed is voor Astra wordt ze niet vervoerd.’’

19 mei 2006

11-jarige jongen vindt slang op het toilet

Een jongen uit Shropshire zat net op zijn gemak op het toilet toen een slang van 75 centimeter onder hem doorkroop. De 11-jarige Daniel Peate sloeg het deksel van de po dicht en riep zijn vader om hulp toen het dier wilde ontsnappen.

“Ik schrok me dood toen de ik de kop van de slang zag. Ik trok snel mijn broek op en riep mijn vader, want ik dacht dat de slang misschien giftig was,” aldus de 11-jarige. “Nu kijk ik eerst in het toilet om zeker te zijn dat er geen slang inzit.”

“Daniel is nogal een grappenmaker, dus natuurlijk geloofde ik hem eerst niet,” zegt vader David. Maar de slang bleef 90 minuten lang in het toilet rondzwemmen, en dook terug onder voor de dierenbescherming ter plekke was.

18 mei 2006

Homofiele ooievaars met eieren in Zoo Parc Overloon

In de ooievaarskolonie van Zoo Parc overloon in Noord-Brabant hebben zich drie homoseksuele paartjes gevormd. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat de stelletjes ook eieren hebben.De kolonie telt twee paar mannetjes en één paar vrouwtjes. Homoseksualiteit onder dieren is volgens het park niet vreemd. Maar dat de koppels nu zitten te broeden, is op z'n minst opmerkelijk te noemen. Hoe de mannetjes aan hun eieren zijn gekomen, is onbekend. Waarschijnlijk hebben ze een vrouwtje van haar nest verjaagd en de eieren overgenomen. De eerste jongen zijn inmiddels al uit hun ei gekropen.

Darteend in Maastricht

In de beek bij de Hotelschool in Maastricht zwemt een eend met een dartpijl door zijn snavel. Bij de dierenambulance zijn meerdere meldingen binnengekomen. Vrijwilligers doen hard hun best om het eendje te vangen maar het is ze nog niet gelukt.

Mogelijk kan het dier niet meer eten en verslapt het vanzelf door gebrek aan voeding. Liefhebbers en kenners van de eend denken dat de dartpijl met opzet in de snavel geprikt is. Barney is nog niet ondervraagd.

Zeeuwse stier botst met twee auto's

Hansweert. Een stier is dinsdag op een weg in het Zeeuwse Hansweert in botsing gekomen met twee auto's. Na het ongeluk liep de stier gewoon weer het weiland in. Dit meldt de politie woensdag. Eerst botste een 58-jarige vrouw uit 's Gravenpolder tegen de stier. Door de klap kwam het dier op de andere weghelft, waar hij met een tweede auto in aanraking kwam.
De stier stond op een kruising in Hansweert. Beide auto's liepen door de confrontatie met de stier blikschade op. Zowel de bestuurder uit 's Gravenpolder als een 51-jarige bestuurder van de tweede auto zijn niet gewond geraakt. De politie is nog op zoek naar de stier.

17 mei 2006

Bejaarde zeekreeft gered uit pan

Even zal de bejaarde kreeft gedacht hebben dat zijn einde nabij was, toen hij op een Sea Food Beurs in Brussel te koop was aangeboden voor consumptie. Maar gelukkigerwijs kon Sea Life Blankenberge er een stokje voor steken en heeft de bejaarde kreeft van de menukaart weten te houden.
De Canadese kreeft, met de officiële Latijnse naam Homarus Americanus, is 90cm lang en zijn scharen zijn circa 25 cm breed. De leeftijd van de kreeft wordt geschat op ongeveer 100 jaar. Ondanks zijn leeftijd is deze donkerbruine, robuuste kreeft nog geschikt voor consumptie, alhoewel het vlees wat taaier is. We zijn blij dat we deze kreeft een goede oude dag kunnen bezorgen aldus Karen van Nunspeet, dierenverzorger van Sea Life. Vanuit Sea Life Blankenberge zal de kreeft overgebracht worden naar Scheveningen, waar we een geschikt aquarium voor hem zullen vrijmaken.

16 mei 2006

Schildpad reist 3 kilometer op 8 maand

Horace de schildpad liep weg van huis. Acht maanden lang doolde het beestje zo’n twaalf meter per dag, waardoor hij bijna drie kilometer van zijn veilige thuishaven verwijderd was.

Dat het verhaal van Horace bekend raakte, komt door Nic, de dierenwelzijninspecteur die het reptiel in het midden van de straat in de Britse stad Cardiff zag kruipen. De inspecteur nam het beestje mee en kon via de ingeplante microchip achterhalen wie de eigenaars waren. Nic bracht Horace onmiddellijk naar huis, waar zijn dolgelukkige eigenaars hem verwelkomden.

Horace was een kerstgeschenk van zeven jaar geleden. Hij verdween toen hij vijf minuutjes zonder toezicht in de tuin achterbleef. In de acht daarop volgende maanden slaagde Horace erin uit de klauwen van andere dieren te blijven en niet aangereden te worden. Nochtans is Horace niet de snelste van zijn toch al trage soort: twee geleden liep een andere schildpad vijf kilometer op drie maand tijd. Dat is bijna 4,5 keer zo snel als Horace.

Horace is een zogenaamde Griekse landschildpad. Deze schildpadden worden tussen de 15 en de 20 centimeter lang, wegen ongeveer drie kilo en kunnen 150 jaar oud worden.

15 mei 2006

Beer verslindt aap in Beekse Bergen

Een beer heeft zondag in de Beekse Bergen een aapje aaangevallen en verslonden.

In het buitenverblijf leven de lippenberen en beermakaken samen, net als in de natuur. Eén van de aapjes werd achternagezeten door een beer en sprong in paniek door het schrikdraad het omliggende water in.

Het aapje wist uit het water te klauteren maar stortte daarna in. Toch bleek het dier nog in leven waarop een verzorger besloot de beren binnen te halen. Dit lukte niet. De beren kwamen terug en graaiden de gevluchte aap uit een klimrek. Het dier werd daarop verscheurd door de lippenbeer.

De Beekse Bergen laat weten dat ze de beermakaken en apen in aparte verblijven gaat huivesten.

12 mei 2006

Pas op! Overstekende poes

HEERJANSDAM - De dove poes Zwervertje uit Heerjansdam heeft een eigen verkeersbord. Om ervoor te zorgen dat de dove poes van Jet van ’t Zelfden (10) uit Heerjansdam niet wordt doodgereden, kreeg Jet gisteren twee speciale verkeersborden om de voorbijrazende auto’s te waarschuwen.

Jet: „De poes ligt altijd op de weg voor het huis als hij zich wast. Doordat hij doof is, hoort hij de auto’s niet aankomen. We zijn bang dat hij een keer wordt platgereden.'' Een paar weken terug werd Zwervertje bijna aangereden door een taxi. De auto toeterde, maar dat hoorde het beest niet. „Gelukkig remde de taxi nog wel op tijd,’’ zegt Jet. Toen kwam ze op het idee om speciale borden neer te zetten.

Haar moeder dacht gelijk aan Paul de Leeuw, die in zijn programma Mooi! Weer De Leeuw! wensen vervult. Ze stuurde een e-mail naar het programma. Jet mocht in de uitzending komen en kreeg daar afgelopen zaterdag het eerste verkeersbord. Jet moest het bord daar toen achterlaten omdat het niet in de auto paste. Gistermiddag werden alsnog twee borden bezorgd aan de Lindtsedijk; aan beide kanten van de weg komt er een te staan.

Het gaat om driehoekige borden met een rode rand. Daaronder komt een bordje te hangen met de tekst ’Overstekende dove kat’.

Jet is erg blij: „Het is veel beter dan zelfgemaakte borden. Dit zijn een echt verkeersborden, die zijn veel duidelijker.’’

Hond eet Haags baasje op

Een 50-jarige man uit Den Haag die al drie maanden dood in zijn woning lag, is voor een deel opgegeten door zijn hond. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag. De politie trof het lichaam maandagmiddag aan. Ook de hond werd dood gevonden.

Stank
De stank van de ontbindende lichamen werd niet eerder opgemerkt, omdat alle deuren in de goed geïsoleerde woning gesloten waren. Verschillende medebewoners van het complex hadden de huismeester wel meerdere keren gewezen op het feit dat ze de man al een tijd niet hadden gezien, maar de huismeester vond het niet nodig om in actie te komen. Om die reden werd de politie benaderd.

Nadat de politie de woning maandag was binnengegaan, drong de ondraaglijke stank alsnog door het hele appartementencomplex. De woningbouwvereniging heeft een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf ingeschakeld.

Gestolen hond geschilderd teruggevonden

De Duitse politie maakt klopjacht op een man die een hond gestolen heeft en het dier in de kleuren van de Duitse vlag geschilderd. De kleine Simba, een Maltese Terrier, werd gestolen uit de tuin van haar baasje, Theresa Carl (47). De vrouw zocht urenlang parken af zonder succes. Toen ze terug thuiskwam, zag ze haar kleine Simba terug, geschilderd in rood, geel en zwart.

“Ik wed dat enkele voetbalgekke fans hem dit hebben aangedaan. Met het wereldkampioenschap voetbal in aantocht, stijgt de voetbalkoorts elke dag een beetje meer,” vertelt de Duitse.

Simba’s haren konden niet gered worden. De verf was er te zeer ingedrongen en kon niet meer afgewassen worden. Hij werd compleet kaalgeschoren.
De politie neemt het onderzoek zeer serieus. Als ze de man vatten, zullen ze hem aanklagen voor wreedheid tegen dieren.

11 mei 2006

Chauffeurs oog in oog met drie olifanten op Zweedse snelweg

Op een snelweg bij de Zweedse hoofdstad Stockholm stonden automobilisten dinsdagavond oog in oog met drie grazende olifanten. De dieren waren ontsnapt uit een gekantelde circuswagen en hadden zich over een nabijgelegen veld verspreid.

Een vierde olifant en de bestuurder van de vrachtwagen die de wagen met de olifanten voorttrok, raakten licht gewond, maar maken het inmiddels goed, zei een hulpverlener op de Zweedse radio. "De olifanten hadden ook weg kunnen lopen, maar ze waren erg inschikkelijk en bleven op het grasveld staan, in de buurt van hun verzorger", zei hij.

Na een paar uur werden alle vier de olifanten in een nieuwe wagen geladen en weggesleept.

Vrouw gaat alligator te lijf met tuinslang

Constance Gittles (74) is een vrouw die van aanpakken weet. Ze werkte in haar tuin toen een alligator naar haar toe kwam en haar beet. De kranige vrouw liet zich niet doen en ging het reptiel te lijf met de tuinslang die ze vast had omdat ze net haar planten water gaf. Het beest van meer dan een meter tachtig lang droop af toen hij de waterstralen op zijn snuit kreeg.

Gittles houdt drie tandafstrukken en wat kleine schrammen over aan haar confrontatie met de alligator. Het beestje werd later op de dag gevangen door dierenverzorgers in een nabijgelegen meertje. Wegens zijn agressief gedrag zal het dier afgemaakt worden en komt het vlees van het beest in de rekken terecht.

Vogel spreekt drie talen

Een myna (een soort vogel) uit het Chinese Nanjing kan gedichten voordragen en spreekt drie talen naast het Nanjing dialect.

De eigenaar van het beestje kocht de vogel op een markt vier jaar geleden. De vogel toonde toen geen enkel teken van taalbegaafdheid.

Op een dag begroette de gevederde vriend de familie met een vrolijk ‘Nihao’, wat zoveel als ‘Hoe gaat het’ betekent. Sindsdien heeft het gezin het beestje bewust woorden aangeleerd. Nu kan hij vloeiend Chinees, Japans en Engels praten.

Bejaarde vleermuis ontdekt

In Siberië is een 41 jaar oude vleermuis is gevonden. Deze Brandts vleermuis (Myotis brandti) droeg een ring uit 1960. Dit is 10 maal ouder als men verwacht van zo'n klein zoogdier. In het algemeen geldt namelijk de regel: Hoe kleiner de soort hoe korter de levensduur.

Waarom vleermuizen uitzonderlijk oud worden is nog niet duidelijk. De Brandts' vleermuis komt ook in Nederland voor, maar is hier zeer zeldzaam.

10 mei 2006

Vissen verantwoordelijk voor afgebrand huis


In Dorset (Groot-Brittannië) worden vissen verantwoordelijk gesteld voor een huisbrand die bijna het leven kostte aan een vrouw en haar twee dochters. Twee zeewolven zouden elkaar in de watertank zo te lijf gegaan zijn dat het water uit het aquarium gespat is, recht op een elektrische stekker. Dat veroorzaakte een stroomstoot die uiteindelijk de lederen sofa in vuur en vlam zette.

De 25-jarige Sharron en haar twee dochtertjes lagen op dat moment nietsvermoedend boven te slapen. Gelukkig voor hen konden ze net op tijd uit de vlammenzee gered worden door de huisbaas, die gewekt werd door het brandalarm. Van het huis zelf bleef geen spaander meer heel en ook de zes vissen overleefden het dramatische voorval niet. "Gelukkig kunnen wij het nog wel navertellen", klonk Sharron na afloop toch nog opgelucht.

Kraai veroorzaakt ravage in tuin

VLISSINGEN - Knettergek wordt Cees van der Weele er van. Al vanaf de winter wordt zijn tuin aan de Groen van Prinstererlaan in Vlissingen bestookt door kraaien die grote kiezelstenen naar beneden gooien. Nu er ook een steen door het glazen tafelblad van de tuintafel is gegaan, is voor Van der Weele de maat vol.


„Er zitten er wel een stuk of acht, maar de grootste is de ergste“, zegt hij. De kraaien pakken de keien van het platte dak van de huizen en gooien ze over het randje. „Kom maar eens kijken naar het balkon“, zegt Wilma van der Weele. „Het ligt er helemaal vol. En het zijn ook geen kleine steentjes, het zijn flinke keien van wel vier, vijf centimeter groot.“ Voorgaande jaren hebben ze nooit last gehad van de kraaien. „Het begon deze winter. De buurman wees ons er op. Hij vroeg of wij ook zoveel keien in de tuin en op het balkon hadden liggen. Daarna zagen we een keer die grote kraai met stenen in de weer.“

De auto van de familie Van der Weele staat tegenwoordig nooit meer buiten. „Eén keer is er een steen op gevallen. Sindsdien zetten we hem in de garage. En tegen bezoek zeggen we dat ze de auto beter verderop in de straat kunnen parkeren.“

Veiligheidsglas

Woensdagavond ontdekte het echtpaar dat ook de één jaar oude tuintafel is vernield. Een kei is dwars door het veiligheidsglas gegaan. Het terras ligt vol met scherven. „Ik ben blij dat we er op dat moment niet zaten. Je zou zo’n kei maar op je hoofd krijgen. Onze kleinkinderen spelen hier veel in de tuin, maar nu durven we hier niet meer rustig te zitten. Met ons jongste kleinkind van twee maanden durven we ook niet meer in de tuin te komen. En dat terwijl het net mooi weer is geworden.“ „Misschien moet ik maar eens een buks kopen“, zegt Cees gekscherend. Maar volgens ongediertebestrijder Peter Traas uit ’s-Gravenpolder is dat niet toegestaan. „De zwarte kraai is een wettelijk beschermde vogel. Het buiten schieten, vangen en uithalen van nesten is niet toegestaan. Je zou wel een net kunnen spannen over het dak. Ook worden soms valkeniers gebruikt om de vogels te verjagen. Maar daarvoor moet je een ontheffing krijgen van de gemeente.“

08 mei 2006

Huis kopen = schildpad erbij nemen

Een schildpad heeft altijd zijn huis bij zich. In het geval van de bijna 60-jarige Engelse schildpad Eliza is dat een huis van drie verdiepingen met vijf slaapkamers en een tuin met een rozenstruik, waar Eliza graag onder ligt.

Het huis in de Engelse stad Exeter staat te koop en de nieuwe eigenaren moeten bereid zijn Eliza te adopteren. De schildpad kwam kort na de Tweede Wereldoorlog in het huis wonen en heeft inmiddels meerdere bewoners meegemaakt. Dat meldde de BBC zaterdag.

05 mei 2006

Kat na tien jaar terug dankzij microchip

Tien jaar nadat hij spoorloos was verdwenen, is de kat Sneakers terugbezorgd bij zijn baasje, dankzij een microchip.

De langharige zwarte kat werd vorige week afgegeven bij de dierenopvang in Sacramento. Een medewerker scande het dier om te kijken of het een chip had, een routineprocedure. Aan de hand van het nummer van de chip kon Allison MacEwan worden opgespoord, de oorspronkelijke eigenaresse in Seattle. Hoe Sneakers 1200 kilometer verderop in Sacramento terecht was gekomen, is niet bekend.

03 mei 2006

Schorpioenen ontsnapt in Leeuwarden

Leeuwarden. Mogelijk zijn zondag 21 schorpioenen ontsnapt in de Leeuwarder wijk Camminghaburen. Dat meldt de gemeente maandag. De eigenaar zou A4’tjes hebben opgehangen in een winkelcentrum in de stad, waarop hij bewoners waarschuwt voor de dieren. Dat meldt de Leeuwarder Courant. De politie houdt rekening met een uit de hand gelopen grap. Een steek van de diertjes zou niet dodelijk zijn, wel is doktersbehandeling noodzakelijk.

Aanleiding voor het wantrouwen van de politie is een soortgelijk incident in Groningen. Hier verschenen begin april pamfletten waarop werd gewaarschuwd voor een ontsnapte zwarte Mamba. Enkele dagen later werd een 18-jarige Groninger aangehouden, die bekende de vermissing van de slang te hebben verzonnen.

Volgens de Leeuwarder Courant gaat het om gele woestijnschorpioenen van tussen tien en vijftien centimeter. Woordvoerder Mariska Kuyper van Dierenpark Emmen zegt in de krant dat de geleedpotigen niet gevaarlijk zijn. "Ze komen echt niet op mensen af om ze in een teen te bijten. Maar ze zijn wel wat giftiger dan andere soorten. Mochten ze werkelijk ontsnapt zijn, dan zullen ze door de kou weinig actief zijn. Bij temperaturen onder de twintig graden vallen ze in slaap."

Man met kanker wandelt elke dag met gans

Diamanten mogen de beste vrienden van vrouwen zijn, zoals Nicole Kidman zingt in Moulin Rouge, ganzen zijn die van mannen met kanker.

Bill Lytle kreeg eind vorig jaar te horen dat hij terminale pancreaskanker had. De dokters gaven hem maar enkele maanden meer. Maar Lytle was niet klaar om dood te gaan en bleef koppig, in goede en slechte dagen, zijn hobby beoefenen: wandelen.

Hij limiteerde zichzelf tot 5 kilometer per dag bij een nabijgelegen meer. Daar ontmoette hij de gans die zijn wandelgezel zou worden. “De gans gaf me de kracht om door te gaan, ook als ik me niet goed voelde.” Lytle noemde de gans Mr Waddles, maar heeft geen verklaring voor de band die ontstaan is tussen hem en het dier. Ook zijn vrouw Myrna en een bioloog staan voor een raadsel. “Misschien voelt het dier dat Bill ziek is?” oppert Myrna nog.

Zeker is dat de relatie tussen mens en dier speciaal is. De gans komt onmiddellijk als Lytle roept en komt zelfs kopjes geven. Maar niemand anders mag in de buurt komen: de gans bijt naar iedereen, Myrna, hun dochter en de verpleegster. “Soms wandelt hij rond mij, soms naast mij,” zegt Lytle liefdevol over zijn gevederde vriend.

“Ik mag hem strelen, op zijn kop, zijn nek en zijn rug. Ik vind het wel leuk dat hij altijd komt als ik kom wandelen.” Lytle zal blijven wandelen: "Ik ben ervan overtuigd dat ik anders mijn volgende december niet haal. Volgens mij is het door het wandelen en het gezelschap van mr. Waddles dat ik nu nog leef."

02 mei 2006

Goudvis zwemt twee kilometer van huis weg

Een Nieuw-Zeelandse goudvis is zondag op twee kilometer van huis levend teruggevonden, meldt de Otago Daily Times. De vis raakte op drift nadat een vijver met drie goudvissen in de tuin van een echtpaar in Mosgiel door zware regenval was overstroomd.

Greppel
De buurman trof het dier vijf dagen later in een met water gevulde greppel langs de weg aan. "Hij was door dat walgelijke bruine water meegesleurd, en daar was hij dan, twee kilometer verderop, rondzwemmend in de troep alsof er niets aan de hand was," aldus de buurman Ab Oskam (66) tegenover de Otago Daily Times. De goudvis heeft van de eigenaars de nieuwe naam Nemo gekregen en is veilig terug in zijn eigen vijver. Van zijn twee geschubde medebewoners ontbreekt helaas elk spoor.

01 mei 2006

Blaffende hond redt leven baas

ELBURG - De politie heeft dit weekend in Elburg dankzij een blaffende hond een man die in het water was gevallen, weten te redden.

De hond bleef aanhoudend blaffen nadat zijn baas, een Duitse eigenaar van een luxe jacht, overboord was gevallen. De man is mogelijk als gevolg van overmatig alcoholgebruik te water geraakt.

Een andere booteigenaar ergerde zich aan het langdurig blaffen van de hond en ging een kijkje nemen. Hij ontdekte een man in het water die zich vasthield aan een touw tussen de boot en de kade.

De drenkeling was inmiddels flink onderkoeld. Hij is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis, aldus een woordvoerder van de politie.

Hond steekt keuken in brand

De hond van Fred Haines in Illinois in de VS heeft meer dan 40.000 euro aan schade veroorzaakt door de keuken in brand te steken.

Skylar, en 3 jaar oude 'goldendoodle' (een kruising tussen een golden retriever en een poedel) wilde de overgebleven pizza op het aanrecht bemachtigen en draaide daarbij de knop van de kookplaat om. De pizzadoos vloog hierdoor in brand en vervolgens ging de rest van de keuken in vlammen op.
Haines zorgt er normaliter voor dat er niets binnen het bereik van de hond is als hij weg gaat, maar door haast was hij vergeten zijn normale controlerondje te doen.

De brandweer trapte een deur in nadat de buren alarm hadden geslagen en redden de inmiddels door de rook bewusteloos geworden hond. Met wat zuurstof (geen mond-op-bek beademing) kwam de hond weer bij.

De vacht van Skylar is wit maar na haar redding uit de brand zag ze zo zwart als een schoorsteenveger.