30 januari 2007

Loverboy Max houdt politie bezig

AMSTERDAM - De Voorburgse politie is al weken in touw met de zesjarige hond Max en zijn opspelende hormonen. Afgelopen weekeinde lag hij voor de zoveelste keer urenlang hijgend voor de deur van zijn vriendinnetje Julia. "Het neemt hysterische vormen aan", verzucht Karin Koster, eigenaresse van Max, een kruising tussen een herder en een poedel.

"Hij is zelfs al in zijn eentje van ons huis hier in de Kersengaarde naar Wassenaar gelopen, want daar heeft hij een oogje op Maxima, een Labrador."

"Ik heb nu maar een hoger hek gemaakt, zodat hij niet meer kan ontsnappen", zegt Karin. "Maar ik snap er niets van. Aan zijn tweelingbroer Sikko en mijn andere reu Habibi merk ik helemaal niks en Max is soms halve dagen op stap. En negen van de tien keer moet de politie hem thuis brengen."

Volgens de Voorburgse kan Max, die duidelijk het voorjaar in de kop heeft, gelukkig wel een potje breken bij de politie.

"Vorig jaar heeft hij in Wassenaar een politieman uit het water gered. Die was aan het mountainbiken en viel bij een bruggetje van de fiets. Zijn rug was op twee plaatsen gebroken en hij zit nu in een revalidatiecentrum. We zoeken hem nog altijd op en dan zegt hij dat Max z'n leven heeft gered."

Is het een kip of is het een eend?

Een Colombiaanse kippenboer kreeg de verrassing van zijn leven toen hij één van zijn pasgeboren kuikens zag.

De jonge kip heeft namelijk de poten van een eend. Hoe dat zo gekomen is weet de boer niet want de 'kip-eend' komt uit een ei dat hij op een markt kocht. Het inmiddels zes maanden oude beest is gebombardeerd tot favoriet huisdier van de familie en ontloopt zo de slacht.

28 januari 2007

Luiaard te lui voor wetenschappers

Wetenschappers van de universiteit van de Duitse stad Jena hebben drie jaar lang tevergeefs geprobeerd een luiaard te doen klimmen. Zelfs de lekkerste hapjes konden het luie dier niet in beweging krijgen. De onwillige luiaard is nu aan een dierentuin geschonken.
Mats de luiaard hoefde slechts langs een stang omhoog te klimmen, waarbij zijn bewegingen zouden worden gefilmd met een röntgencamera. Maar dit was de lethargische viervoeter te veel moeite. De onderzoekers hebben daarop geprobeerd het dier om te kopen met groente en fruit. ''We hebben hem zelfs spaghetti en gekookte eieren gegeven'', zegt een wetenschapper. Maar alle pogingen het trage dier op andere gedachten te brengen mislukten. ''Mats heeft zich niet erg hulpvaardig getoond. Hij bleek absoluut niet bereid zich in te zetten voor de wetenschap'', klaagt hij.
Woensdag hebben de onderzoekers van het Instituut voor Speciale Zoöologie en Evolutionaire Biologie daarom hun pogingen opgegeven, en Mats naar de dierentuin van Duisburg gebracht. '' Daar is het voor hem veel mooier dan bij ons'', merkt de onderzoeker op. Men hoopt dat het dier daar ondanks zijn hoge leeftijd van 16 jaar nog vader zal worden. Het onderzoeksteam heeft ondertussen van een dierentuin voor enkele maanden twee andere luiaards gekregen. Nu maar hopen dat deze luiaards minder lui zijn...

27 januari 2007

UPDATE: Eend overleeft jager en twee dagen in koelkast

De gelukkige eend uit het Amerikaanse Tallahassee, maakt het voorlopig nog steeds goed. De eend, die tien dagen geleden twee schoten van een jager én twee dagen in de ijskast overleefde, heeft wel nog een operatie nodig.

Volgens Veearts David Hale herstelt de eend goed. Ondertussen is er in de staat Florida een kleine hype rond de eend onstaan. Er zijn t-shirts verkrijgbaar met een opdruk van de eend. De opbrengsten gaan naar het dierenopvangcentrum waar de eend verblijft.

26 januari 2007

Python eet elf waakhoden

Een enorme python heeft in Maleisië elf waakhonden opgegeten. De wurgslang met een lengte van 7,1 meter werd pas na deze daden opgemerkt door de omwonenden.


"Ik was geschokt door de lengte van het dier," zegt Ali Yusof, eigenaar van de plantage, in de News Straits Times. De krant publiceerde een foto van het gevangen dier, dat even lang is als de breedte van een tennisveld en de omtrek van een boomstam heeft.

"Wij dachten hier al dat een groot beest de honden deed verdwijnen, maar een python dat hadden we niet verwacht".

Eend overleeft jager en twee dagen in koelkast

Een moedige eend heeft het geweerschot van een jager overleefd, hoewel de jager dat niet gemerkt had. Hij nam het beestje mee naar huis en stopte het in de koelkast. Toen de vrouw van de jager twee dagen later de deur van de ijskast opentrok, schrok ze zich een hoedje toen het dier zich bewoog.

"De eend keek haar recht aan," zegt een medewerkster van het ziekenhuis in Tallahassee, in het Amerikaanse Florida. "De vrouw raakte buiten zinnen en droeg haar dochter op om de eend naar het ziekenhuis te brengen."

De eend verblijft voorlopig in een opvangcentrum voor dieren. Veearts David Hale, die de wonden van het dier behandelde, schat dat het dier 75 procent kans heeft om te overleven. Of de vogel daarna in het wild kan overleven, betwijfelt hij echter.

25 januari 2007

Roeken troosten hun partner

Rotterdam, 23 jan. Ruziënde roeken zoeken na afloop troost bij hun partner. Na een conflict delen man en vrouw roek, die elkaar levenslang trouw zijn, wat voedsel, fatsoeneren elkaars veren of pakken liefdevol elkaars snavel. Ze lijken wel te kussen.

Britse psychologen en diergedragsdeskundigen hebben dit gedrag in een kleine onderzoekskolonie van tien roeken op film vastgelegd. Een analyse hiervan hebben ze gisteren gepresenteerd in het vakblad Current Biology. Zulk gedrag, het steun zoeken bij derden na een conflict, was wel bekend van primaten, maar was nog nooit gezien bij vogels .

In de kolonie roeken was het vaak hommeles. Opvallend was dat de conflicten nooit optraden binnen een paar, maar altijd met ‘vreemden’. Na een conflict zochten partners elkaar op en begonnen aanhalig te doen.

Een aantal jaar geleden voorspelden primatologen dat zulk aanhankelijk gedrag met derden na een conflict zich vooral zou voordoen tussen individuen die een waardevolle sociale relatie met elkaar hebben. Dat gaat bij roeken duidelijk op. De goede relatie met de partner heeft voordelen bij de broedzorg en de verdediging van het territorium en het nest. De levenslange, harmonieuze relatie is ook van belang voor de kans op een gezond en omvangrijk nageslacht.

Visser vindt levende prehistorische haai

In een Japans zeeaquarium zijn opnames gemaakt van een levende Franjehaai. Uniek, want deze haaiensoort leeft op honderden meters diepte en laat zich eigenlijk nooit zien aan het wateroppervlak.

Een Japanse visser waarschuwde het Awashima-zeeaquarium dat hij in de haven een vreemd aal-achtig beest had gezien met een mond vol scherpe tanden, meldt Reuters.

Fossiel
Medewerkers van het park besloten de vis van ruim anderhalve meter te vangen: het blijkt een vrouwelijke Franjehaai (Chlamydoselachus anguineus). Dat is een bijzonder beest. Het leeft op honderden meters diepte waar mensen niet kunnen komen. En het is een vreemde verschijning, de haai heeft sinds de prehistorie de evolutie genegeerd en wordt wel een levend fossiel genoemd.

Nadat het dier was gevangen, is het in het aquarium uitgezet en zijn er opnames gemaakt. Een paar uur later was het dood. Ze duiken wel vaker op, maar dan meestal dood of heel ziek. Bewegende beelden zijn in ieder geval erg zeldzaam.

Of het beest zo dicht aan de oppervlakte zwom omdat het ziek was, of het dier ziek is geworden omdat het zo dicht aan de oppervlakte zwom, daar zijn de zeebiologen nog niet uit.

23 januari 2007

Man worstelt zich uit bek van haai

SYDNEY - Een Australische man heeft zichzelf weten te bevrijden nadat een haai hem al half had doorgeslikt. De 3 meter lange witte haai greep de 41-jarige duiker eerst bij het hoofd, waardoor diens neus brak.

Bij de volgende hap beet het roofdier in de torso, maar de Australiër vocht zich vrij en stak de haai in een van zijn ogen. Daarop konden zijn duikmaten hem in veiligheid brengen.

De man is met vleeswonden naar een ziekenhuis in Wollongong gebracht, meldde de Australische krant The Sydney Morning Herald dinsdag.

17 januari 2007

Python schuilt voor regen in wagen

Een advocaat uit Singapore, die eigenaardige geluiden in zijn wagen had gehoord, heeft een schok gekregen toen hij hoorde dat er al dagenlang een twee meter lange pythonslang in zijn auto lag gekronkeld, zo heeft The Straith Times gemeld. Meester Toh Kok Seng kreeg in zijn kantoor over de vondst in zijn auto te horen.

Vermoedelijk had het dier zich in de auto begeven tijdens de felle regens die de stadstaat vorige week hebben getroffen. Dat blijkt niet zo ongewoon te zijn.

De man was naar eigen zeggen ooit eens gestopt om het rare geluid onder zijn auto te onderzoeken, maar had niets gevonden.

Honden leggen contact via netwerksite

AMSTERDAM - Sociale netwerksites zijn niet meer weg te denken uit het internetlandschap. Tot nu toe waren het alleen mensen die online vriendenschappen sloten. Maar in België kunnen zelfs honden een profiel aanmaken en contact leggen met andere honden.

Op de Belgische hondennetwerksite 'Dogs on the block' wisselen honden en hun baasjes ervaringen uit over de mooiste uitlaatroutes.


"Vind je het heerlijk om samen met je trouwe viervoeter op pad te gaan en andere honden (en baasjes) te ontmoeten? Dan is Dogs on the block echt iets voor jou", dat schrijft de website om nieuwe leden enthousiast te maken. Op de site kunnen hondenbaasjes uit heel België zich aanmelden.

Wandelroutes

De hond krijgt een profiel met foto, en kan zijn favoriete wandelroutes toevoegen. Ook kunnen de honden en baasjes ideeën opdoen over nieuwe routes voor de dagelijkse wandeling. De leden van Dogs on the block kunnen iedere route op de site beoordelen op sfeer, geur, comfort en 'aan de leiband'.

Via een kaart van Google Maps kunnen de hondenbaasjes op de site precies zien waar andere baasjes hun hond uitlaten. Zo kunnen de leden van 'Dogs on the block' elkaar ook in 'real life' ontmoeten.

06 januari 2007

Luie vogels nemen de pont

LONDEN - Een Engelse veerpont heeft sinds kort een ongewoon lui, maar ook slim vogelpaar als vaste passagiers.

De twee steenlopers (arenaria interpres) nemen volgens een bericht uit de Daily Telegraph elke morgen om 08.15 uur de eerste pont van het Zuid-Engelse Falmouth naar het vijf kilometer verderop gelegen St. Mawes. Met de laatste pont van 15.45 uur gaan ze weer terug.


Experts vermoeden dat ze te lui zijn om van hun nest naar hun fourageergebied te vliegen. De kapitein van de veerpont Queen of Falmouth gaf de twee de namen Fred en Freda. Hij zei honderd procent zeker te weten dat het telkens om hetzelfde paar gaat.

Volgens de Britse Bond voor Vogelbeschermers is bekend dat vogels zich zo weinig mogelijk inspannen om eten te vinden.

Voor steenlopers lijkt dat overigens niet op te gaan: zij danken hun naam het feit dat ze bij het fourageren stenen omdraaien.

Leeuw kust vrouw


AMSTERDAM - Zes jaar geleden werd de zwaar ondervoede Afrikaanse leeuw Jupiter door dierenbeschermer Ana Julia Torres uit het circus verlost. Het beest is die daad duidelijk nog niet vergeten. Alsof het om een lief klein poesje gaat laat de Colombiaanse dierenliefhebber zich omhelsen en kussen.

02 januari 2007

Plamuurbeurt voor schildpad

Reptielenopvang Teriguana in Rotterdam leek wel een doe-het-zelfzaak. Met watervaste plamuur en sterk plakband probeerde beheerder Peter van Baarlen het gescheurde buikschild van een roodwangschildpad, een beschermd waterreptiel, te repareren.

“Als je niks aan zo’n breuk doet, verdrinkt ze in haar eigen schild. Door de scheur loopt ze dan vol met water en wordt ze te zwaar om op eigen kracht boven te komen,’’ aldus Van Baarlen

Het ongeveer 6-jarige beest werd bij Teriguana gebracht door een Rotterdams stel. De naamloze schildpad – volgens Van Baarlen verder in puike conditie – was tijdens het schoonmaken van haar verblijf ontsnapt aan de aandacht van de bazin. Omdat roodwangschildpadden echt niet zo traag zijn als wellicht wordt gedacht, was ze al een aardig eindje op weg met haar ontdekkingstocht door het huis. Tot ze bij de trap kwam. Daar tuimelde ze prompt vanaf met als resultaat een lichtjes bloedende scheur van een centimeter of vijf in haar buikschild, vlakbij de rechtervoorpoot.

Met wat plamuur, doorgaans te gebruiken bij oneffenheden in wandjes, en tape is de roodwangschildpad gerepareerd. “Twee dagen niet in het water laten gaan,’’ gaf de Teriguana-beheerder het Rotterdamse koppel nog mee. “Dan is de plamuur voldoende uitgehard, kan de tape eraf en groeit haar schild weer netjes aan elkaar.’’