28 maart 2007

Pandapoep prima papier


Pandapoep maakt prima papier. Onderzoekers van een groot pandareservaat in zuid-China zijn op zoek naar een papierfabriek om het overschot aan pandapoep te verwerken in kwaliteitspapier.
Het idee is ontstaan nadat de wetenschappers, tijdens een bezoek aan Thailand, papier vonden wat gemaakt was van olifantenmest. Onderzoeker Liao Jun verklaart dat het voor het reservaat niet om de winst te doen is, maar puur om de recycling. „Het is goed voor het milieu, we gebruiken het papier zelf en wat er over blijft verkopen we”, aldus Liao op cnn.com. De veertig panda’s op het park produceren ongeveer 2 ton stront per dag en het reservaat hoopt die lading volgend jaar verwerkt te hebben in een productlijn van ”pandapoep-papier”.

27 maart 2007

Hawaianen discussiëren over de humuhumunukunukuapuaa


Quizliefhebbers opgelet! U dacht ook altijd dat de humuhumunukunukuapuaa (spreek uit: HOO-moo-HOO-moo-NOO-koo-NOO-koo-AH-poo-AH-ah) dé vis van de staat Hawaii was? Mis poes! De vis werd in 1984 na een campagne wel verkozen tot ‘staatsvis’, maar de beleidslui beslisten dat de ‘verkiezing’ slechts voor vijf jaar gold. Dat was het gevolg van de vrij onbetrouwbare methodes waarbij het publiek bevraagd werd. Niemand had de Hawaianen echter verteld hoe de vork aan de steel zat. Tot een zesjarige visliefhebber het een en ander opzocht en het nieuws bekend maakte.

De ‘humuhumu’ is een felgekleurde, ietwat agressieve vis met een spitse snuit. Hoewel de vis nog vlot verschijnt in reclamefilmpjes, souvenirs en zelfs liedjes, zijn er ook kapers op de kust. “De humuhumu is eigenlijk geen inheemse vis. We kunnen beter een vis kiezen die enkel op Hawaii voorkomt,” argumenteert vertegenwoordiger Mark Takaj. Keuze genoeg zo blijkt. Maar liefst dertien soorten lipvissen alleen al komen nergens anders ter wereld voor.

Toch wil niet iedereen de humuhumu onttronen. De voordelen, zeggen voorstanders, is dat het een schattige vis is die niemand ter discussie wil stellen. Zo ook vertegenwoordiger Blake Oshiro, die onderhand weer een campagne is begonnen om de humuhumu officieel en voor altijd de nationale vis te maken. Journalist Chuck Johnson van de Hawaii Fishing News treedt hem bij: “Het is een schattig visje dat niemand eet. Als men voor een andere vis zou opteren, zoals de ulua, dan krijgen we wellicht een campagne om niet meer op die vis te vissen. Het is eigenlijk een logische keuze en iedereen ként die vis.”

Gouverneur Linda Lingle wil het volk laten beslissen. Interessant, gezien net die volksraadpleging voor de huidige situatie heeft gezorgd. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

26 maart 2007

Muis kruipt in geldautomaat en verslindt geld

Een muis heeft in Estland een hoop bankbiljetten vernietigd, nadat ze in een automaat was geklommen. Een klant ontdekte de muis toen hij geld wilde afhalen en slechts halve bankbiljetten kreeg.

De veiligheidsdienst van de bank staan voor een raadsel. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt", zegt een woordvoerder. "Waarschijnlijk werd de muis aangetrokken door de warmte van de machine." De muis verbleef een heel weekend in de geldautomaat.

23 maart 2007

Chinese kat kan eigen naam uitspreken

Een Chinese man kan zijn kat haar eigen naam laten uitspreken. Telkens als zijn 2-jarige kat Agui bang is, spreekt ze haar naam uit. "Vorig jaar stak ik haar in bad en was ze bang van het water. Na enkele miauws hoorde ik opeens Agui", vertelt Sun. "Eerst vroeg ik me nog af wat ik hoorde, maar ze bleef haar naam maar zeggen. Het was echt heel duidelijk en ze klonk als een kind. Sinds dan spreekt Agui telkens haar naam uit als ze bang is."

Stress
Het dierenziekenhuis van Fangzhuang heeft de kat gefilmd terwijl ze in bad moest en dus voortdurend haar naam uitsprak. Een woordvoerder van het ziekenhuis had een verklaring voor de sprekende kat. "Door voortdurend haar naam te horen, kwam de kat onder stress. Daarom spreekt ze haar naam in bepaalde stresssituaties ook uit. Als haar baasje de kat systematisch zou trainen, zou de kat zelfs nog meer Chinese woorden kunnen uitspreken."

Hond kwispelt links en rechts


Rotterdam, 22 maart. Honden kwispelen met hun staart naar rechts als zij hun baasje zien en naar links als zij bijvoorbeeld een vreemde hond ontmoeten. Dat blijkt uit een videoanalyse van kwispelende honden door Italiaanse neurobiologen onder leiding van Giorgio Vallortigara van de Universiteit van Triëst. De resultaten verschijnen deze week in het vakblad Current Biology.

Het links of rechts kwispelen is volgens de onderzoekers een weerspiegeling van de emotionele toestand van de hond. De voorkeur voor links of rechts vindt zijn oorsprong in een verschil in functie van beide hersenhelften.

De onderzoekers testten dertig honden (15 reuen en 15 teefjes van verschillende rassen). De dieren werden in een hokje geplaatst, waarbij ze van bovenaf gefilmd werden. De onderzoekers schoven vervolgens een luikje open waardoor de hond een minuut lang werd geconfronteerd met zijn baasje, een onbekende persoon, een onbekende dominante hond of een kat.

Beeldje voor beeldje bestudeerden de onderzoekers vervolgens de video-opnamen van het kwispelgedrag. Bij het zien van het baasje hadden de honden een duidelijke voorkeur voor rechts kwispelen en bij het zien van een vreemde persoon voor links. In dat laatste geval was het kwispelen ook iets minder enthousiast. Bij de kat was het kwispelen nog minder vurig, en met een voorkeur voor rechts. De vreemde hond riep links kwispelen op.

Volgens de onderzoekers kwispelen honden rechts naar stimuli die zij willen benaderen en links naar stimuli die zij liever uit de weg willen gaan. Dit gegeven kan een handig hulpmiddel zijn voor hondenpsychologen, zij het dat de kwispelvoorkeur niet zo op het oog is te zien, omdat honden doorgaans te veel bewegen.

Datingsite voor kippen in België


BRUSSEL - Een Vlaamse ecologische vereniging heeft een datingsite voor biologische kippen opgezet. Mensen die hun haan of kip willen laten paren kunnen elkaar vinden via de site www.kippenseks.be.

De site is bedoeld voor mensen die slechts enkele kippen hebben.
Als het om een bijzonder ras gaat, is het vaak lastig soortgenoten te vinden voor de voortplanting, ondervond de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT), die in Bergeijk ook een Nederlandse tak heeft.
Met het nieuwe 'relatiebureau voor kippen' wil de vereniging het aanbod van biologisch gekweekte kippen vergroten. Liefhebbers vragen onder meer hennen om inteelt te bestrijden, evenals biokuikens om te beginnen met een kippenstal.

20 maart 2007

Wetenschappers creëren gloeiende konijnen

Franse genetici hebben konijnen gemaakt die gloeien in het donker. Hiervoor hebben ze een gen van een fluorescerende kwal aan een eicel van een konijn toegevoegd. De konijnen worden verkocht aan laboratoria voor onderzoek. Weldra zullen dokters in staat zijn om de genen te gebruiken om de beweging van cellen doorheen het lichaam te volgen en het succes of het falen van transplantaties vast te stellen.

Olifanten mogen op pensioen in India

Olifanten moeten vanaf hun 65ste geen zwaar werk meer doen in Zuid-India, heeft de regering in Kerala besloten na protesten van dierenbeschermers. In Kerala leven meer dan 700 olifanten in gevangenschap. Ze worden ingezet voor het vervoer van kaphout en bij religieuze ceremonieën.

Makkkelijke klusjes
De olifanten van Kerala hoeven bij heet zomerweer ook niet meer over geasfalteerde wegen te lopen. Dertig kilometer lopen per dag wordt het maximum. Olifanten boven de 65 mogen nog wel voor lichte werkzaamheden worden ingezet als een dierenarts bevestigt dat ze in goede gezondheid zijn.

03 maart 2007

Varkens in bad


Zaterdag, 3 maart 2007 - WILBERTOORD - De biologische scharrelvarkens van de familie Smits aan de Princepeel in Wilbertoord hebben een leven als God in Frankrijk.


In een reusachtige modderpoel kunnen ze zich wroetend en wentelend in de ‘heerlijke’ smurrie naar hartelust uitleven.
De ongeveer tweehonderd zeugen van boer Smits hebben al zo’n vier jaar de mogelijkheid om zich dagelijks, zomer en winter, te laven aan de frisse buitenlucht. Om de varkens beter te beschermen tegen de weersinvloeden worden verschillende rassen met elkaar gekruist om zodoende sterkere dieren te krijgen.
Een voorbeeld daarvan is het varken met de donkere kop en het donkere achterlijf. Dit beest heeft volgens Smits meer pigment in de huid wat een betere bescherming biedt tegen de zon. Ook moeten ‘buiten-varkens’ een dikkere speklaag hebben dan de soortgenoten die uitsluitend binnen leven.