31 mei 2007

Zwemmende Bengaalse tijger in dierentuin Amerika

Ze staan er niet bepaald om bekend van water te houden, maar een witte Bengaalse tijger in de Six Flags Discovery Kingdom Zoo in Vallejo, in de buurt van San Francisco in Amerika, vindt het maar wat lekker. De 6 jaar oude Odin houdt er van om in een glazen waterdepot bij zijn verblijf onder water te zwemmen.

De verzorger van het 3,1 meter lange en 202 kilo zware beest ontdekte het talent van de tijger toen hij het eten voor Odin eens in het water gooide. De tijger dook er achteraan om de stukjes vlees te pakken te krijgen. "Odin houdt van het water en van het eten", aldus de verzorger.



29 mei 2007

Israëliër overmeestert luipaard in bed

JERUZALEM - Een uit Nederland afkomstige Israëlische natuurbeschermer heeft maandag een luipaard overmeesterd die 's nachts op zijn bed was gesprongen.

Gekleed in niet meer dan zijn ondergoed greep de 49-jarige Arthur Du Mosch het roofdier bij zijn nekvel en drukte het twintig minuten lang neer, totdat er hulp kwam. "Zoiets overkomt me niet elke dag. Ik dacht niet na, ik deed het gewoon", zei Du Mosch tegen de BBC.

De oude luipaard was vermoedelijk door het raam naar binnen geklommen en wilde de kat van de familie bespringen, die op het bed lag. Du Mosch' dochter lag ook in bed, omdat ze bang was geweest voor een mug in haar eigen kamer.

De Mosch, die in 1985 naar Israël emigreerde, reageerde laconiek. "Maar de kinderen waren wel opgewonden."

26 mei 2007

Zwerm bijen dwingt vliegtuig tot landing


LONDEN - Een vliegtuig heeft een landing moeten maken nadat het in een zwerm bijen was gevlogen. Een Boeing 737 van de maatschappij Palmair met negentig passagiers maakte rechtsomkeert naar het Zuid-Britse Bournemouth toen kort na de start een motor haperde.
Inertia Stock

Omdat verondersteld werd dat de motor verstopt was geraakt door bijen, besloot de piloot de vlucht naar het Portugese Faro af te breken. De afgelopen dagen waren in de omgeving van Bournemouth al enorme zwermen bijen waargenomen, meldde een woordvoerster van Palmair vrijdag.

Dolfijnen met een dialect

In Groot-Brittannië wordt Engels gesproken, maar het dialect is overal op het eiland anders. Dat blijkt niet alleen zo te zijn op het vasteland. Ook de dolfijnen rond Groot-Brittannië en Ierland kwetteren in dialect.

Het gefluit en gekwetter van de dolfijnen die langs de kust van Wales leven verschilt duidelijk van de geluiden die de dolfijnen maken langs de kust van Ierland. Dat vertelde Simon Berrow van de Shannon Dolphin and Wildlife Foundation tegen persbureau Reuters.

Wales
Berrow begeleidde student Ronan Hickey die 1882 geluiden van dolfijnen met elkaar vergeleek. Hickey ontdekte acht geluiden die enkel door de dolfijnen uit Wales werden geproduceerd.

“Niet vreemd”, aldus Berrow. “De informatie moet ook anders zijn aangezien het gebied waar de dieren leven ook verschilt.” Berrow probeert nu een woordenboek met geluiden aan te leggen.

24 mei 2007

De gevleugelde kat

Een Chinese vrouw beweert dat er vleugels aan haar kat zijn gegroeid. De een jaar oude kater van mevrouw Feng, uit Xianyang in China, heeft twee harige vleugels van ongeveer tien centimeter lang.

In eerste instantie kreeg de kat twee knobbeltjes, maar na een paar maanden groeiden deze uit tot twee 'vleugels'. Volgens mevrouw Feng kreeg de kat vleugels omdat ze seksueel werd lastig gevallen door krolse katers.

Volgens experts gaat het eerder om een genmutatie. De kat zal geen last hebben van de 'vleugels'.

23 mei 2007

Haarverfbeurt voor probleemberen Alaska

Beren die mensen lastigvallen bij de Russian-rivier in Alaska krijgen binnenkort een nieuwe look. Ambtenaren van het Ministerie van Vis- en Wildbeheer van de Amerikaanse staat Alaska gaan deze zomer vervelende beren van een fel gekleurd haarverfje voorzien, zodat ze gemakkelijker kunnen worden herkend. Met de proef moeten zowel mens als beer tegen gevaarlijke confrontaties worden beschermd.

''We gaan speciale kleurcodes toepassen om de beren van elkaar te kunnen onderscheiden, en we kunnen twee zones doen, zoals de kop en hals en ook de achterkant'', zegt wildbioloog Jeff Selinger. Omdat beren waarschijnlijk weinig zin hebben in een bezoekje aan de kapsalon, zullen ze worden verdoofd, waarna hun vacht op de betreffende plaatsen wordt gebleekt en vervolgens blauw, geel, oranje of groen geverfd.

''We gaan proberen om minstens vier beren te vangen en merken die het gebied de afgelopen jaren bezochten, als ze zich weer vertonen'', vertelt de bioloog. ''We willen vaststellen welke beren weglopen als ze mensen tegenkomen, en welke dieren probleemgedrag vertonen.'' Het plan maakt deel uit van een reeks nieuwe maatregelen die moeten voorkomen dat beren onnodig afgeschoten worden. ''Dit is hun enige kans om het te overleven.''

John Toppenberg, bestuurder van de Alaska Wildlife Alliance, stelt dat het verven van beren hun natuurlijk gedrag kan beïnvloeden. ''Zou jouw relatie met je vrouw veranderen indien je je als een clown kleedt?'', vraagt hij. ''Wie weet. Misschien helpt het wel.'' Een natuurfotograaf toont zich evenmin enthousiast: ''We zitten niet te wachten op een kermisvertoning van een stelletje punkrock-beren.''

22 mei 2007

Homofiele flamingo's hebben eindelijk een kuiken

Een homoseksueel paartje roze flamingo's heeft eindelijk een kind. De twee mannetjes adopteerden een kuikentje uit een verlaten flamingonest. Dat maakte de leiding van een Britse natuurpark bij Bristol maandag bekend.

Carlos en Fernando, die al zes jaar samen zijn, deden veel tevergeefse pogingen een familie te beginnen. Ze verjoegen zelfs broedende flamingo's.

Toen onlangs een verlaten nest met een ei werd ontdekt, mochten Carlos en Fernando zich over het ei ontfermen. Met succes. Het paar kan het kuikentje voeden door in de keel melk te produceren.

Vrouwelijke clown moet apen opvrolijken

Een Duitse zoo heeft een vrouwelijke clown ingehuurd om de apen van de verveling te redden. De 45-jarige Christina Peter entertaint de chimpansees, gorilla's en oerang-oetans nu opdat ze minder ziek en agressief zouden worden. Met onder meer voetballen, plastic zakken, blokken hout, spelletjes en puzzels houdt ze de snel vermoeide viervoeters bezig.

"Toen ik jong was, ging ik vaak naar de dierentuin. Het viel me op hoeveel dieren er verveeld uitzagen en dat maakte me heel droevig. Nu ik hun leven er wat prettiger op maak, voel ik me ook nuttig. Ze genieten er duidelijk van. Ze worden gek als ze me zien aankomen omdat ze weten dat ze dan plezier gaan beleven", aldus Peter.

"In de natuur zijn dieren de hele dag op zoek naar voedsel. In dierentuinen hebben ze echter niets te doen en raken ze snel verveeld. In uitzonderlijke gevallen zullen ze daardoor zelfs ziek of agressief worden. Beesten die iets om handen hebben, zijn gelukkiger en evenwichtiger", luidt het oordeel van een dierenpsycholoog.

21 mei 2007

Indonesiër vangt oeroude vis

Een Indonesische visser heeft een coelacanth gevangen. Een coelacanth is een oeroude vis, waarvan wordt aangenomen dat hij al bestond in de tijd van de dinosauriërs, zo'n 360 miljoen jaar geleden. De vis was 1,31 meter lang en woog 51 kilo.

Yustinus Lahama en zijn zoon vingen de vis afgelopen zaterdag in de zee ten noorden van de provincie Sulawesi. Na de vangst hielden ze het beest een uur in hun huis, totdat de buren hen vertelden dat het een zeldzame vis was. Daarna brachten ze de vis terug naar zee, waar ze het in een afgesloten plas lieten zwemmen.

"Als ze buiten hun leefomgeving, dat betekent op 60 meter diepte in de zee, worden gehouden, kunnen ze eigenlijk nog slechts twee uur overleven. Deze vis overleed pas na zeventien uur. We gaan onderzoeken hoe deze vis zo lang kon overleven.", aldus een deskundige.

Het komt slechts zeer zelden voor dat een coelacanth wordt gevangen. In 1998 ving een visser er ook al één in de zee bij Sulawesi. Daarvoor was het zestig jaar eerder dat er voor het laatst een lid van de vissoort was gevangen. Dat gebeurde toen in de zee bij Zuid-Afrika.

Mishandelde olifant spietst opzichters


HANOI - Een mishandelde olifant heeft in Vietnam zijn twee begeleiders gedood. Het 25 jaar oude dier, dat nog maar een slagtand bezat, was de hele dag gedwongen om zonder eten bomen om te trekken.

Uit frustratie spietste de dikhuid beide mannen met zijn slagtand. Vervolgens vluchtte hij het bos in, circa 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Hanoi.

19 mei 2007

Ben & Jerry's koeien laten voortaan schone windjes

ROTTERAM, 18 mei 2007 - Het ijs van Ben & Jerry's is het eerste klimaatneutrale ijs ter wereld. Volgens de Provinciale Milieufederatie en de HIER campagne voldoet de productieketen van Ben & Jerry's ijs, van koe tot vriezer, aan alle richtlijnen van een klimaatneutraal product. Vanaf vandaag mag het ijs zich dan ook klimaatneutraal noemen.

Winderigheid
Elk product dat geproduceerd wordt, heeft zijn invloed op het klimaat. Bij de productie van Ben & Jerrys ijs begint dat al bij de koe die melk produceert voor het roomijs. Elke koe laat wel eens methaangas ontsnappen en dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. Er zijn wereldwijd 1,4 miljard koeien en elke koe produceert 440 gram methaan per dag. Ben & Jerry's investeert miljoenen om emissies terug te dringen van koe tot pint waaronder het terugdringen van deze winderige emissies door het diervoer aan te passen, zodat het spijsverteringsgemak van de koeien wordt verhoogd. Ook investeert het ijsmerk in het terugdringen van vrijgekomen emissies van de productie van roomijs of verpakkingen. Voor het deel waar technologie geen oplossing biedt om emissies te voorkomen, compenseert Ben & Jerry's dit door in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden te investeren, door middel van aankop van 'Gold Standard' emissie reductie certificaten. Door al deze maatregelen is het ijs van Ben & Jerry's het eerste klimaatneutrale roomijs dat op de wereld gemaakt wordt.

Methode
De gebruikte methodologie om tot een klimaatneutraal product te komen bestaat uit drie verschillende stappen. De eerste stap is gericht op het maximaliseren van energie-efficiency. In de tweede stap wordt zoveel mogelijk omgeschakeld naar duurzame energiebronnen. Tot slot wordt in de derde stap onvermijdelijke emissies gecompenseerd door te investeren in 'Gold Standard' Geverifiëerde Emissie Reductie certificaten (VERs) waarmee geïnvesteerd wordt in duurzame energieprojecten zoals windmolens, biogas of zonne-energie in ontwikkelingslanden.

Investering
Klimaatneutraal gaat verder dan CO2-neutraal, omdat ook de niet-koolstof broeikasgassen zoals lachgas worden meegenomen. Ben & Jerry's investeert minimaal 2,4 miljoen euro over een periode van 5 jaar en heeft zich ten doel gesteld om het totale klimaateffect met minimaal 10% te reduceren. Mede-oprichter Ben Cohen van Ben & Jerry's zei over de opwarming van de planeet: 'Wat een feit is voor ons ijs, is een feit voor onze planeet, Ifit's melted, it's ruined,'

18 mei 2007

Ontsnapte gorilla gevangen

Tijdens de ontsnappingspoging van mannetjesgorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam zijn vier personen gewond geraakt. Een vrouw is door de aap aangevallen of omver gelopen, maar zij is met bijtwonden aan haar hand naar het ziekenhuis overgebracht. Zij is niet in levensgevaar, aldus directeur Tom Dorrestein vrijdagmiddag.

Een andere vrouw raakte gewond toen zij viel. Evenals een man in een rolstoel die in de drukte gewond raakte. Ook een medewerker is gewond geraakt. Bij de aanblik van de imposante mensaap op zeer nabije afstand raakte de medewerker in shock, aldus de directeur.

Over de gracht gesprongen
Om 14.30 uur is Bokito over de gracht die om het verblijf ligt, gesprongen. Het is nog onbekend hoe, want zo verklaarde Dorrestein, gorilla's zijn bang voor water omdat ze kunnen verdrinken.

De aap kwam op het bezoekerspad terecht, waar hij volgens ooggetuigen de vrouw greep en meesleurde. Vervolgens ging Bokito naar een nabijgelegen en overvol restaurant waar hij de glazen deur stuksloeg. Nadat het restaurant ontruimd was, kon een dierenarts de ontsnapte aap verdoven.

Het dier zal niet worden afgemaakt, aldus de directeur. Bokito ligt nu in zijn hok en zal langzaam weer bij positieven worden gebracht. Het gorillaverblijf is de rest van de dag gesloten voor bezoekers.

Dier in paniek
Dorrestein vertelde dat Bokito met de hand door mensen is opgevoed. Het vermoeden bestaat dan ook bij de dierentuin dat het dier gepest werd en zich genoodzaakt voelde zijn vrouwtjes en twee jonge baby's te verdedigen. Nadat de aap uit het verblijf was, raakte het dier in paniek. Gorilla's kunnen er niet tegen als ze gescheiden zijn van familieleden.

De dierentuin denkt erover om het buitenverblijf aan te passen. Hoe is nog niet duidelijk. Wel komt de groep gorilla's niet meer terug op het eilandenverblijf waar het incident plaatshad.

Veel bezoekers zagen de ontsnapping gebeuren. Het was een zeer drukke dag in de dierentuin. Voor de bezoekers wil de dierentuin nog iets leuks organiseren.

16 mei 2007

Walibi huppelt na vlucht door Ens

ENS - Gemakkelijk vangen liet het beestje zich niet. Een walibi, een klein soort kangoeroe, is natuurlijk watervlug en kan al springend een snelheid van vijftig kilometer halen. Maar nadat het dier in de sloot langs de Enserweg terecht was gekomen, had Hans Kolk van de Enser boomkwekerij Nobilis de vluchteling toch bij de staart.

Daarna sloegen de medewerkers van de Dierenambulance Kampen-Noordoostpolder haar in de netten en brachten haar terug naar huis, het dierenverblijf bij Nobilis.
De walibi was dinsdagmorgen twee uur eerder ontsnapt. Het beest was waarschijnlijk opgeschrikt door een hond en over de hekken van zijn verblijf gesprongen, haar jonkie achterlatend. „Hoe het kan snappen we nog steeds niet. Het hek is toch behoorlijk hoog. Waarschijnlijk heeft zij een lange aanloop genomen’’, zegt Stefan Pennings van Nobilis. De boomkwekerij heeft sinds een week vijf walibi’s in huis. De dieren zijn in Nederland gefokt.

De walibi was binnen de kortste keren op het dorpsplein van Ens, twee kilometer verderop. Inmiddels was de jacht ingezet. Door medewerkers van Nobilis, die de politie waarschuwden waarna ook de dierenambulance in actie kwam. De jonge moeder banjerde door verschillende tuinen en door de straten van Ens en wist voordurend aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Per ongeluk of omdat zij haar kind miste, zette de walibi weer koers richting Enserweg. Op een erf raakte zij zo in het nauw dat de Nobilis-mannen en de medewerkers van de dierenambulance het dier konden overmeesteren. Twee uur zijn ze ermee bezig geweest. „Ze was helemaal uitgeput door het geren’’, zegt Jan Nijhof van de dierenambulance. Hij is in elk geval blij dat er geen ongelukken zijn gebeurd.

Nijhof verwacht dat de moeder walibi geen vervelende gevolgen overhoudt aan het avontuur in Ens. Niets in elk geval dat daar op duidde. Maar helemaal zeker is het niet. Walibi’s en kangoeroes zijn zeer stressgevoelig. En zo’n achtervolging is niet goed voor de gemoedsrust van het beestje. Een dierenarts zal de walibi daarom de komende dagen in de gaten houden.

14 mei 2007

Kat overleeft 35 dagen op zee


HENDERSONVILLE - De eigenaar van een motorwinkel in de Amerikaanse staat North Carolina schrok zich onlangs een hoedje toen hij een levering motorhelmen uit China opende. In een van de transportkisten vond hij een kat, die de 35 dagen durende overzeese reis van China naar de VS had overleefd, zonder eten of drinken.
Vermoedelijk verstopte de kat zich in een van de kartonnen dozen met motorspullen en sukkelde ze zo in een transportkist. Die werd op 3 april ingeladen op een schip in het Chinese Shanghai en afgeleverd bij Olympia Moto Sports in het Amerikaanse Hendersonville.

Volgens een lokale dierenarts heeft de kat het gebrek aan eten en drinken goed verteerd. ‘Normaal gezien overleven dieren slechts enkele weken zonder eten en slechts enkele dagen zonder drinken’, zei dierenarts Michelles Misavage. ‘Maar katten hebben zo’n goede nieren dat hun lichaam zich kan aanpassen aan het gebrek aan water. Op een of andere manier halen ze ook kleine hoeveelheden vocht uit de lucht door condensatie.’

Het beestje kreeg intussen al de toepasselijke naam ‘China’. Een van de werknemers van de winkel heeft al laten weten dat hij de kat wil adopteren.

Hond verzorgt tijgerpup

In Japan wordt momenteel een tijger puppy gezoogd door een zwarte hondenteef. Dit is breaking news in Japan. Hieronder kan men het schattige tafereeltje op een You Tube filmpje volgen.

Bultrug gespot in Marsdiep


In het Marsdiep is een bultrug gezien. De walvis is vijftien meter lang en is donderdag bij de Helderse Zeedijk voor het eerst gezien door de bemanning van een patrouilleboot van de marine. Een dag later werd het dier opnieuw gespot.

Sinds 2003 zijn er, inclusief deze walvis, vijf bultruggen gezien in de Nederlandse wateren. De zeshonderd jaar daarvoor is geen enkele geregistreerd. De dieren worden op 'rare plekken' gezien sinds in hun leefgebied bij Schotland de visstand is ingestort. Zij gaan op zoek naar voedsel, zegt Kees Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) zaterdag.

Drie van de vijf dieren die zijn gezien, zijn dood aangespoeld. Zij zijn onder meer in visnetten en touwen verstrikt geraakt. Volgens Camphuysen is deze walvis een andere dan het vrouwtje dat levend is gezien in 2004. De dieren zijn aan hun rugvin te herkennen.

Een bultrug is een baleinwalvis die in de Noord-Atlantische Oceaan voorkomt. Vorige week werd bij de Doggersbank in de Noordzee ook al een bultrug gezien. Mogelijk is dit hetzelfde dier dat deze week is gezien in het water tussen Den Helder en Texel.

Chimpansees leven als holbewoners met speren


Chimpansees in het zuiden van Senegal wonen in grotten. En ze jagen met speren, zo bleek onlangs. Dat doet denken aan de vroege mens.

Op de bossavanne van Fongoli in het zuidoosten van Senegal leven chimpansees die ander gedrag vertonen dan al hun soortgenoten, die doorgaans in het regenwoud leven. Na het bericht, afgelopen maart, dat Fongoli-chimps met zelfgemaakte speren jagen, is nu bekend geworden dat deze mensapen ook regelmatig in grotten leven. Ze zoeken er in de heetste maanden van het jaar beschutting tegen de soms ondraaglijke hitte.

In een publicatie die binnenkort verschijnt in het Japanse wetenschappelijke tijdschrift Primates, beschrijft de Amerikaanse onderzoekster Jill Pruetz van de Iowa State University de chimpansees met een voorliefde voor grotten. Onder Pruetz’ leiding wordt in Fongoli jarenlang gedragsonderzoek gedaan aan de chimpanseepopulatie, bestaande uit 35 dieren. De dieren leven in bewoond gebied en zijn dus gewend aan mensen.

Dat chimpansees af en toe grotten bezochten, was bekend doordat daarin haren, voetafdrukken en uitwerpselen van de dieren waren gevonden. Niet duidelijk was waarom zij de grotten opzochten. Sommige wetenschappers opperden dat de chimps zich er verschuilden om aan roofdieren te ontsnappen. Maar Pruetz heeft nu duidelijk laten zien dat de apen in de onderaardse holen koelte zoeken.

Pruetz hield langer dan een jaar met automatische thermometers de temperatuur bij in de Sakoto-grot, en in het bos en open grasland in de buurt. Het heetst werd het op de savanne (42 graden Celsius), gevolgd door licht bebost terrein (38 graden) en hoog opgaand bos (37 graden). In de Sakotogrot werd het niet warmer dan 29 graden. Tijdens het droge seizoen, de heetste tijd van het jaar die duurt van maart tot en met mei, bezochten de chimps de grot het vaakst. Soms waren het groepen van wel twaalf volwassenen en hun jongen die van half tien ’s ochtends tot half vijf ’s middags in de grot verbleven.

De Fongoli-chimps behoren tot de West-Afrikaanse ondersoort van de chimpansee (Pan troglodytes verus). Toeval of niet, de Latijnse naam troglodytes betekent letterlijk holbewoner. De chimp blijkt nu een echte holbewoner.

Pruetz was ook een van de auteurs van het wetenschappelijke artikel over Fongoli-chimps die jagen met scherpe stokken (Current Biology, 6 maart). De chimps, voornamelijk vrouwtjes, regen galago’s (kleine aapjes, ook wel bushbaby’s genoemd) aan hun zelfgemaakte speren. Galago’s houden zich schuil in boomholtes, en dit is vrijwel de enige manier om ze te vangen.

Dat chimps jagen met speren en in grotten wonen, heeft geleid tot vergaande speculaties over de vroege mens, die in vergelijkbare savanne-achtige omstandigheden zou hebben geleefd. Pruetz speculeert van harte mee. Ze schrijft in de samenvatting van haar Primates-artikel dat dit onderzoek een beter inzicht kan geven in het gedrag en de leefwijze van de vroege hominiden.

De parallel is snel getrokken, maar er is geen schijn van bewijs dat het er bij de vroege mens net zo aan toe ging, laat staan dat de chimpansee een evolutionair pad is ingeslagen dat leidt tot een hoger ontwikkelde cultuur.

Veel aannemelijker is dat de Fongoli-chimpansees – opportunistisch en onderzoekend als mensapen zijn – hun gedrag gewoon hebben aangepast aan de omstandigheden.

Hond overleeft twee weken op richel

Bush, de hond, niet de president, heeft twee weken overleefd op een richel van 30 meter hoog. Hij deed dat door het eten van een dode vogel en het drinken van een waterval.

Klimmers
Bush, een Staffordshire bullterriër, verdween tijdens een wandeling. Baasje Margie Brett was wanhopig en lanceerde een zoekcampagne. Twee weken verstreken tot het bericht kwam over twee klimmers die probeerden een hond te redden van een richel.

Brett had zo’n vermoeden dat het wel eens haar hond zou kunnen zijn. Ze contacteerde de kustwacht, die een nabijgelegen vlieghaven contacteerde. Zij redden de hond als onderdeel van een oefening.

Uitstekende ribben
Sergant Mark Lean deed de feitelijke redding. Hij werd 70 meter naar beneden gelaten om de hond te kunnen pakken. “Bush was erg mager, je zag zijn ribben er zo uitsteken. Naast hem lag een stapel kraaienveren. Vermoedelijk heeft hij zich in leven gehouden met een vogel. Gelukkig voor hem liep er ook een kleine waterval, zodat hij genoeg te drinken had.”

Bush, de teef
De terriër herstelt momenteel bij een dierenarts en zal weldra herenigd worden met zijn baasje. Die vermoedt dat haar viervoeter van een cliff sprong om een hert te achtervolgen, dat op het laatste moment is weggesprongen. Bush is overigens een teef.

10 mei 2007

Indiase baby moet tegen slang vechten


In India is een eenjarige baby tijdens een slangenverering verplicht in het strijdperk moeten treden met een gesteriliseerde cobra. Om ongelukken te vermijden, werd vooraf de mond van de slang dichtgenaaid en zijn giftanden verwijderd.

Op de beelden is te zien hoe het jongetje zichzelf enigszins hulpeloos probeert te beschermen tegen de aanvallen van het reptiel. Uiteindelijk probeert de slang de baby zelfs te wurgen. De afloop is niet te zien. Op de achtergrond zijn aanmoedigingen te horen en kreetjes van omstanders die het kennelijk wel leuk vinden.

Dierenrechtenactivisten staan op hun achterste poten nu het filmpje internet gehaald heeft. Ze waarschuwen ervoor dat giftanden van cobra's heel snel teruggroeien, zodat de jonge baby's toch in levensgevaar verkeren. Jaarlijks komen verschillende slangenbezweerders bij hun gevaarlijke hobby om het leven.

09 mei 2007

Oudste chimpansee van Nederland 50 jaar

ARNHEM - Mama, de oudste chimpansee van Nederland, is donderdag 50 jaar geworden. Mama woont al sinds 1971 in Burgers' Zoo in Arnhem. Samen met haar twintig soortgenoten kreeg ze een taart van groente en fruit aangeboden.

Mama, die al voor drie generaties nakomelingen heeft gezorgd, heeft volgens een woordvoerder van de dierentuin een sterke sociale status in de groep. Het is zelfs zo dat de dominante aap een manier heeft gevonden om te bemiddelen tussen twee veel jongere, vechtende mannetjes.

Burgers' Zoo was destijds de eerste dierentuin in Europa die chimpansees in een grote groep liet samenwonen. Dat was zeer ongebruikelijk, omdat biologen vechtpartijen en ziektes onder de dieren vreesden. De jarige chimpansee Mama behoort tot de bewoners van het eerste uur. Mama kwam uit een dierenpark in Leipzig, waar zij in 1957 was geboren.

Biologen uit de hele wereld hebben de chimpanseekolonie in Arnhem in de loop der jaren bestudeerd. Het gedrag van Mama en haar sociale intelligentie staat in tal van boeken beschreven. Overgrootmoeder Mama is nog goed gezond. Het is heel goed mogelijk dat zij ook de oudste chimpansee van Europa is, aldus de zegsman van de dierentuin.

08 mei 2007

Kalfje met zes poten geboren in de VS

In de Verenigde Staten is een kalf geboren zes poten en de twee geslachten. "Nooit gezien", zegt boer Brian Slocum uit Nebraska. "Ik ben echt benieuwd wat de toekomst brengt".

Geen last
De twee extra poten, aan de voor- en de achterkant, zitten vastgegroeid aan het bekken van het kalf. Het wonderlijke is dat het dier er schijnbaar geen last van heeft. De poten reiken niet tot aan de grond en het kalf kan gewoon stappen, schrijft washingtonpost.com.

Embryo's samengesmolten
Het kalf heeft ook mannelijke én vrouwelijke geslachtsorganen. "Waarschijnlijk zijn de embryo's van de kalfjes tijdens de zwangerschap samengesmolten", besluit dierenarts David Smith.

06 mei 2007

Geit die met Soedanese man trouwde, stikt in plastic zak


Een geit die vorig jaar internationale faam verwierf omdat ze trouwde met een Soedanese man die haar "oneervol had aangevallen" is gestorven nadat ze ongelukkigerwijs een plastic zak inslikte.

Rose, zo heet de geit, zocht naar iets eetbaars op de straten van Juba, een dorp in het zuiden van Soedan, toen ze stikte in de zak.

Seksen is trouwen
Het verhaal van het geitenhuwelijk werd vorig jaar een van de meestverspreide op het internet. Het waanzinnige incident kwam in februari 2006 aan het licht toen de BBC berichtte dat de eigenaar van de geit gewekt werd door een luid gerucht en zag dat een man seks had met zijn geit. De vergrijper, Charles Tombe, werd door de lokale rechtbank van ouderen opgedragen dan maar meteen met zijn "liefje" te trouwen en de eigenaar een schadeloosstelling van 55 euro te betalen. "De idee achter de veroordeling was dat daarmee de man publiek te kijken zou worden gezet", vertelt de uitgever van de krant Juba Post aan de BBC.

Na het huwelijk kreeg Rose nog een kleintje, maar dat had niets menselijks, zo verzekert de krantenman nog.

04 mei 2007

Zeeschildpadden kluts kwijt


Zeeschildpadden in Italië zijn de kluts kwijt; door de zachte winter is het zeewater er veel warmer dan normaal. Hierdoor blijven ze waar ze zijn, terwijl ze eigenlijk hadden moeten wegtrekken.

Vissers halen de schildpadden nu uit het water en brengen hen naar een opvangcentrum. Daar blijven ze net zolang tot ze weer de zee in kunnen.

Zeeschildpadden op de wereld worden bedreigd met uitsterven. Ze hebben niet alleen last van het warme water, er zijn ook andere gevaren. Zo wordt er nog steeds op de dieren gejaagd voor hun vlees, eieren of schilden. Als de dieren niet worden beschermd zullen er over een paar jaar geen zeeschildpadden meer rondzwemmen. Sinds 1996 is er een wet die zegt dat het vangen en doden van een zeeschildpad niet mag. Doen mensen dit wel, dan krijgen ze een straf of een boete.

02 mei 2007

Enorme ratten bezetten elektriciteitscentrale


AMSTERDAM - In Montenegro heerst een plaag van ratten die bijna net zo groot zijn als honden. De enorme beesten verschuilen zich in een elektriciteitscentrale en dreigen grote delen van het land in het donker te zetten.

De ratten eten zich al door het beton heen. Nu wordt gevreesd dat ook de kabels eraan gaan.

Gruwelijk

Medewerkers van de elektriciteitscentrale durven de monstertjes met geen vinger aan te raken. "Ze zijn gruwelijk. Ik moet er niet aan denken oog in oog te staan met een rat zo groot als een hond", verklaart één van hen tegenover een lokale krant.

Duizenden ratten zitten inmiddels in de centrale. De Montenegrijnen hebben geen idee hoe ze dit probleem moeten oplossen. Nu zelfs een dam op instorten staat, zullen locale autoriteiten zich snel buigen over de vraag hoe ze de gigantische ratten weg kunnen krijgen.

Konijn Snuf de dupe van relatieproblemen

LELYSTAD/EMMELOORD - "We zitten hier voor Snuf het konijn", begon de politierechter in Lelystad dinsdag de rechtszaak tegen de 41 - jarige J.W. uit Emmeloord. W. gaf het konijn geen eten en drinken door liefdesproblemen en daardoor stierf Snuf. Door uitdroging, concludeerde een dierenarts. Het konijntje werd het slachtoffer van het relatieprobleem van zijn verzorgers, vertelde W. ter zitting. Daardoor vergat W. Snuf te verzorgen. Zijn vrouw was weggelopen en liet hem achter met de kinderen en Snuf. Het konijn zat in een hok in de achtertuin.

W. gaf het dier twee dagen geen eten en drinken. "Het is geen stijl mij met de dieren en de kinderen te laten zitten? Ze kan toch niet verwachten dat ik voor de kinderen én een konijn kan zorgen? En dan verwijt ze mij dat ik het konijn heb laten doodgaan."

De ex-vrouw van W. deed aangifte nadat ze het konijn op sterven na dood zag liggen tijdens een bezoekje aan haar kinderen. Ze zag het broodmagere konijn stuiptrekkingen maken en voelde dat zijn mond droog was. Op weg naar de dierenarts overleed Snuf.

Eén keer eerder zag de ex hetzelfde tafereel, maar toen overleefde Snuf na het drinken van bak water.

W. vond het wel erg flauw dat zijn ex aangifte heeft gedaan van Snufs dood. "Ik zit hier nu, maar mijn ex was ook verantwoordelijk. Zij komt drie keer per week de kinderen bezoeken, dan kan ze voor het dier zorgen. Het was toch ook haar konijn?" Maar volgens de rechter en de officier van justitie was de Emmeloorder wel degelijk verantwoordelijk voor het welzijn van het konijn. "U had het konijn moeten verzorgen in plaats van laten doodgaan."

De officier van jusitie eiste een boete van 250 euro. Daar was de rechter in Lelystad het mee eens.

Geile padden verstikken vissen

Geile padden hebben peperdure karpers gedood in een vijver in Pickering in Groot-Brittannië. De hitsige amfibieën zagen de vissen aan voor vrouwelijke padden en gingen zo wild te keer dat de karpers stierven.

Afschuwelijk tafereel
Er kropen tot twaalf padden op een karper. Ze zaten op de kieuwen, mond en vinnen, waardoor de vissen stikten. De viswedstrijden werden afgelast. Eigenaar Mike Heelis van de visvijver doet zijn verhaal. "De padden komen hier al jaren om zich voort te planten, maar dit jaar zijn het er duizenden en bespringen ze alles wat beweegt. Het was een verschrikkelijk spektakel." De man moest machteloos toekijken. Padden zijn immers een beschermde diersoort in Groot-Brittannië, meldt fok.

01 mei 2007

Eenzame schildpad heeft toch familie

CAMBRIDGE - De eenzame reuzenschildpad George, die als enige in zijn soort overgebleven leek op de Galapagos-eilanden, blijkt toch een achterneef te hebben. Onderzoekers hebben op het eiland Isabela een schildpad gevonden die precies de helft van zijn genen deelt met George, die zelf op het eiland Pinta woont.

Het is nog onduidelijk hoe George's familie de afstand tussen Isabela en Pinta heeft overbrugd. Volgens biologen is het waarschijnlijker dat er op Isabela een inheemse kolonie schildpadden van de soort Geochelone abingdoni heeft geleefd en dat een zoektocht wellicht nog meer familie voor George in petto heeft. De meeste dieren die nu op de Galapagos eilanden leven zijn van het soort Geochelone becki