28 december 2006

Headbangende slangen voelen aardbeving aankomen

In China maken deskundigen gebruik van het gedrag van slangen om aardbevingen te voorspellen. Enkele aardbevingsdeskundigen in Nanning proberen immers de natuurlijke instincten van het dier te combineren met moderne technieken, staat te lezen in de China Daily.

De medewerkers van het onderzoeksinstituut in de Chinese stad houden een oogje op slangenboerderijen via camera's en internet. "Bij een aardbeving gaan ze van hun nest af, zelfs in de winter. En als het een grote aardbeving zal zijn, werpen ze zichzelf tegen de muren in een poging om te ontsnappen”, zegt de directeur van het bureau.

27 december 2006

Dolfijn probeert vrouw te pletten


In Nieuw-Zeeland is gisteren een 27-jarige toeriste zwaargewond geraakt toen er een dolfijn op haar sprong. De vrouw zat op de boeg van een boot naar een groep tuimelaars te kijken toen één van die beesten vol enthousiasme de boot op sprong. Dat schrijven Nieuw-Zeelandse media vandaag. De vrouw is met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

De tuimelaar wist zichzelf na het pletten van de vrouw terug in het water te krijgen, maar niet alvorens het windscherm en de relingen van de boot te beschadigen. Vermoedelijk heeft het dier het er zonder kleerscheuren van afgebracht.

Tuimelaars staan bekend om hun vriendelijke gedrag richting mensen. Ze kunnen met gemak 250 kilogram wegen.

21 december 2006

Rendier gewild om potentieverhogende middeltjes

OSLO - Noorse biologen sluiten niet uit dat de Kerstman binnenkort zijn arrenslee zelf moet trekken. Door de intensieve jacht op mannelijke rendieren dreigt een tekort.

De mannetjes met hun imposante geweien zijn onder meer gewild om er in het Verre Oosten dubieuze potentieverhogende middeltjes van te maken. Door de dominantie van vrouwtjes in de kuddes raken de overgebleven mannetjes zo in de stress dat ze nauwelijks nog willen paren.

20 december 2006

Blinde kan weer zien na kopstoot van paard

Een 82-jarige New Yorker die al 64 jaar blind was aan zijn rechteroog, kan terug zien na een kopstoot van een racepaard. Don Karkos werd gedeeltelijk blind toen hij tijdens zijn legerdienst in de Tweede Wereldoorlog een brokstuk van een granaatinslag op zijn hoofd kreeg.

Artsen hebben lang gezocht naar een oplossing voor zijn blind oog maar niets hielp tot het raspaard My Buddy Chimo de paddockbewaker een stoot verkocht op exact dezelfde plaats waar de man 64 jaar geleden werd geraakt.

Een paar uur na het incident merkte Karkos dat zijn zicht terugkeerde. Hij kan nu terug een paar meter ver zien met zijn rechteroog en is het paard heel dankbaar. "Ik verzorg hem nu extra goed," zegt hij.

Oogdokter Douglas Lozzaro van het Long Island College ziekenhuis, zegt dat de klap mogelijk een verplaatste lens terug op de juiste plaats smakte.

17 december 2006

Boeren verwarmen dieren met handschoenen en sjaal

In het Engelse Knutsford kleden boeren hun kippen en kalkoenen warm aan in de hoop dat ze zo vetter worden en een betere smaak hebben tegen Kerstmis.

Volgens de boeren hebben gelukkige dieren een betere smaak. "Het is noodzakelijk om de dieren een goede levensstandaard te geven zodat ze groeien en vetter worden", zegt Karol Bailly van de Holly Tree boerderij.

"Tijdens de wintermaanden hebben kippen en kalkoenen veel last van de koude en zijn ze bijgevolg niet gelukkig. Door ze warm te houden met handschoenen en sjaals, hebben we meer kans dat het vlees beter smaakt."

14 december 2006

Langste man ter wereld redt dolfijnen

AMSTERDAM - De langste man ter wereld heeft met zijn lange armen twee dolfijnen weten te redden die plastic hadden ingeslikt dat in hun bassin in een aquarium in de Chinese stad Fushun dreef. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

Verschillende pogingen van dierenartsen om het plastic eruit te krijgen mislukten, omdat de magen van de dolfijnen verkrampten als reactie op hun instrumenten. Zij besloten vervolgens de hulp in te roepen van de 2,36 meter lange Bao Xishun, die met zijn armlengte van 1,06 meter ver genoeg in de dolfijnen kon reiken om het plastic te pakken te krijgen.

Bao Xishun, een 54-jarige herder uit Binnen-Mongolië, is door het Guinness Book of Records vorig jaar officieel aangewezen als langste man ter wereld.
De poging lukte en de dolfijnen maken het inmiddels goed. Enkele stukjes plastic zijn nog in de magen achtergebleven, maar die zijn zo klein dat de dolfijnen ze zelf kunnen verteren, aldus een Chinese arts.