ROTTERDAM - De geheimzinnige verdwijnziekte houdt hevig huis onder de Nederlandse bijen. Een bijenhouder uit het Limburgse Overloon mist 60.000 insecten.
Een Haarlemse imker is plotsklaps driekwart van zijn bijen kwijt. En in Drenthe klagen bijenhouders over verliezen tot 29 procent.
„Ze zijn gewoon weg,” zegt bijenhouder Jan van der Vorst uit Overloon. „De ene dag waren ze er nog, de andere dag niet meer.”
De bekende imker Henk Meulenbelt uit Nieuwleusen was vorig jaar de klos: hij verloor 150 van zijn 180 volken, naar schatting ten minste 300.000 bijen. Hij heeft net nog een rondje gebeld met imkers in Drenthe. Dat leverde verscheidene meldingen op. Onder meer van een imker die 29 procent van zijn bijen mist. „Hij heeft geen enkel idee waar ze zijn gebleven. Ik zit al ruim vijftig jaar in de bijen, dus ik weet er wel iets van, maar hier heeft niemand een antwoord op. En je weet echt niet wat je meemaakt, als het je overkomt: de tranen springen je in de ogen.”
Verklaringen voor het verschijnsel lopen uiteen. Het zou komen door de straling van gsm-masten, door de opwarming van de aarde, of door de ziekte vuilbroed. Zowel in de Verenigde Staten als in Wageningen wordt onderzocht wat de reden kan zijn. Amerikaanse wetenschappers denken nu aan een afbraak in het immuunsysteem, waardoor de insecten wegvliegen. Maar ze weten niet waar die afbraak vandaan komt. Een wintersterfte van tien procent is normaal.
De Nederlandse Bijenhouders Vereniging maakt zich nog geen zorgen. Roel ten Klei, bedrijfsleider van de vereniging, spreekt van ‘een typisch winterbericht’. ,,Dit soort verhalen is er elk jaar. Wintersterfte is er altijd, en eigenlijk kunnen we er pas iets zinnigs over zeggen als het voorjaar aanbreekt.’’