06 april 2006

Eenogig katje tentoongesteld


Het eenogige en neusloze katje, waarvan vele mensen vorig jaar dachten dat het om grap ging, zal in een nieuw museum voor rariteiten in New York tentoongesteld worden. De oprichter is een volgen van het creationisme, een opvatting waarbij het scheppingsverhaal strikt letterlijk genomen moet worden. Hij wil, met behulp van het kattenlijk, een nieuwe discussie aanzwengelen over de samenwerking tussen wetenschap en religie.

De vroegere eigenares van het katje Cy, een afkorting van Cyclops, weigerde een ander bod maar verkocht het lijkje aan John Adolfi omdat ze achter zijn religieuze opvatting staat. “We wilden niet dat er met Cy gelachen wordt, of dat ze in een privé-collectie terechtkwam,” aldus ex-eigenaar Traci Allen.

Het katje leed aan holoprosencephalie, een hersenafwijking waarbij de hersenen niet of niet volledig in twee helften gescheiden zijn, of delen van de hersenen ontbreken. Holoprosencephaly veroorzaakt ook gezichtsmisvorming. In het ergste geval, zoals bij dit katje, komt er een oog op de plek waar zich de neus zou moeten bevinden. Het katje overleefde welgeteld één dag.

Geen opmerkingen: