07 april 2006

Grootste vissen ter wereld krimpen

AMSTERDAM - De walvishaai neemt in lengte af. Dat stellen onderzoekers uit Australië. De gemiddelde walvishaai is acht meter lang, maar in het afgelopen decennia is dat gemiddelde afgenomen tot vijf à zeven meter, zo schrijft de BBC.

De informatie is afkomstig van verschillende eco-toerisme bedrijven die verkenningstochten organiseren om walvishaaien te bekijken. Deze bedrijven houden logboeken bij over onder andere de afmetingen en het geslacht van de walvishaaien.

Walvishaaien worden bedreigd met uitsterven. Onderzoekers zijn nu bang dat dit proces nog sneller gaat, aangezien de haai pas geslachtsrijp is bij een lengte van zes à zeven meter. Ook de leeftijd waarop de walvishaai geslachtsrijp is, rond het dertigste levensjaar, draagt bij aan het feit dat de haai met uitsterven bedreigd wordt.

1 opmerking:

Anoniem zei

We zijn net terug uit Mexico Yucatan, waar bij het eiland holbox gezwommen hebben grote walvishaaien 5, 6 en 12 meter lang. Bij onze boot zwommen er ca. 5 en waren meer dan 20 boten in de buurt met veel walvishaaien. volgens onze gids zijn er meer dan duizend walsvishaaien en veel mantraroggen (4 meter doorsnede) in dit stuk zee. Ik heb gelukkig een goed gevoel hieraan over gehouden, het was super om er mee te mogen zwemmen.