13 april 2006

Koe gedraagt zich voorbeeldig in kerk

Geen paard in de gang, wel een koe in de kerk. Zelf ook enigszins verbaasd liep de mooi opgepoetste Holsteiner zaterdag door de Bergkerk. Ze werd gevolgd door een mini-fanfare die vrolijk wat muziekstukken speelde. Het bijzondere tafereel bezorgde bij menigeen een glimlach op het gezicht. Het was precies zoals schilder Carel Janssen het had bedoeld.

Eén van zijn werken werd op deze manier tot leven gebracht. Weliswaar loopt de koe op het schilderij 'Keizerstraat fanfare' niet in de kerk maar door de Deventer binnenstad, de vertoning past wel weer bij de naam van de tentoonstelling. De ludieke actie markeerde namelijk de opening van 'De verdwaalde koe'.

Zo'n tweehonderd genodigden waren zaterdagmiddag aanwezig. Ze hoefden niet te luisteren naar lange saaie toespraken. Ook was er geen aangedikte chique ambiance, zoals wel eens het geval is bij openingen van kunstexposities. Gewoon een gezellig feestje, zo wilde Janssen het. Het is kenmerkend voor zijn stijl. De kunstenaar kijkt het liefst met een knipoog naar de wereld en dat is ook te zien in zijn schilderijen.

Dieren, vooral koeien, spelen daarin een opvallende rol. Vaak zijn bekende plekken uit Deventer en omgeving als decor gekozen. Gebouwen en dieren staan op ongewone plekken of er is iets anders dat niet klopt. De watertoren stijgt boven de Keizerstraat uit, de volgorde van de huizen aan de IJsselkade is omgedraaid en er graast een zebra in de uiterwaarden. Zo beeldt Janssen onwerkelijke situaties op een realistische en vaak humoristische wijze af.

De schilder had voor de zekerheid nog vier paaltjes en een touw naar de Bergkerk meegenomen. 'Voor het geval dat de koe haar behoefte zou doen. Dan had ik het op laten drogen. Dat zou toch leuk zijn geweest voor mensen die niet bij deze opening waren en de koe zelf dus hebben gemist.'

Maar het dier gedroeg zich wat dat betreft haast te voorbeeldig, dus toekomstige bezoekers zullen niet kunnen genieten van een plak gedroogde koeienpoep.

Gelukkig hebben de schilderijen dit niet perse nodig om je in te kunnen leven in de fantasiewereld van de kunstenaar.

'De verdwaalde koe' is tot en met 31 mei te bezichtigen in de Bergkerk. De toegang is gratis.

Geen opmerkingen: