13 april 2006

Olifant ziek door teveel aan snoepgoed

Sri Lanka's meest gevierde olifant, Raja, is ziek geworden. Het beest kreeg te veel koekjes, chocolade en ander snoepgoed te eten al onderdeel van de Boeddhistische nieuwjaarsvieringen. De voorbije dagen kwamen al duizenden bezoekers Raja bewonderen. De olifant kreeg daarbij een overdosis aan zelfgemaakte koekjes, vaak gefrituurd in kokosolie, chocolade, rijstkoeken en grote stukken ananas. Het werd de logge viervoeter allemaal wat teveel.

De monniken die voor hem zorgen vonden hem dinsdagmorgen met tranen in de ogen van de pijn. Ze riepen er een dierenarts en het hoofd zo├Âlogie van de universiteit in Colombo bij. "Hij houdt van eten en de mense bieden hem vanalles aan dat hij eigenlijk niet mag eten," zei de 37-jarige Kirinde Assaji, een van de monniken die Raja verzorgen. "We denken dat hij een zware infectie heeft opgelopen door het voedsel, die hij niet uit zichzelf de baas kan. Hij lijdt enorm veel pijn," legde professor Tissa Ratnasuriya uit.

Olifanten eten voornamelijk planten. Dat maakt dat hun verteringssysteem het vette of zoete voedsel niet gemakkelijk kan verteren. Raja, wiens naam koning betekent, is 45 jaar oud. Aristocratische families in India houden al eeuwenlang olifanten in gevangenschap die ze gevangen hebben in het wild. De aanwezigheid van een olifant, en het liefst een lastolifant als Raja, is een gewoonte in de boeddhistische tempels in Sri Lanka. Meer dan een eeuw geleden werd het aantal olifanten in het wild nog geschat tussen 10.000 en 15.000. Vandaag zijn het er amper 3.000. Hun aantal vermindert vooral door stropers en het verlies van hun woonplaats.

De boeddhistische nieuwjaarsvieringen starten morgen.

Geen opmerkingen: