23 mei 2006

Rel om zwangere Blijdorp gorilla

ROTTERDAM - De Duitse dierenwelzijnorganisatie Pro Wildlife is bezorgd over het lot van de Rotterdamse gorilla Astra. Die wordt, samen met twee andere gorilla’s van Diergaarde Blijdorp (Djanko en Quenta), aan de Chinese dierentuin van Shanghai geschonken. Pro Wildlife, die informatie heeft dat Astra zwanger is, zegt dat de mensaap volgens internationale regels niet mag worden vervoerd.

Blijdorp is helemaal niet zeker van het feit dat Astra zwanger is. ,,Zoals het er nu naar uitziet, lijkt Astra zwanger,’’ zegt een woordvoerder. Volgens haar is het ook nog steeds niet bekend wannneer zij naar Shanghai gaat.

Zo zou de vergunning nog niet zijn afgegeven en het onderkomen in China nog niet klaar zijn. ,,Dus het ziet er niet naar uit dat ze binnen enkele weken gaat vertrekken. Het is helemaal niet aan de orde.’’

Pro Wildlife is principieel tegen het sturen van beschermde diersoorten naar China, omdat die daar niet goed zouden worden behandeld. Het besluit van Blijdorp om de gorilla’s, waaronder de Duitse publiekslieveling Bokito, naar Shanghai te sturen, zorgde eind vorig jaar voor een storm van kritiek.

Een handtekeningenactie van internationale organisaties, waaronder de Nederlandse Dierenbescherming, mocht echter niet baten.

Volgens Blijdorp, dat een goede band heeft met de dierentuin in Shanghai, zijn er garanties dat de dieren goed zullen worden behandeld. Directeur Dorresteyn bleef daarom bij zijn besluit. Wel werd onlangs besloten om niet mannetje Bokito, die erg vruchtbaar bleek, maar Djanko aan de Chinezen te schenken.

Astra ontkomt niet aan een reis naar het Verre Oosten. Maar haar nu vervoeren is volgens Suzanne Altherr van Pro Wildlife ’streng verboden’.

Haar organisatie zal er alles aan doen om dat tegen te houden, kondigt ze aan. Blijdorp ontkent dat het verboden zou zijn om zwangere gorilla’s te vervoeren. ,,Maar wij kijken naar het welzijn van het dier. Als het niet goed is voor Astra wordt ze niet vervoerd.’’

Geen opmerkingen: