28 januari 2007

Luiaard te lui voor wetenschappers

Wetenschappers van de universiteit van de Duitse stad Jena hebben drie jaar lang tevergeefs geprobeerd een luiaard te doen klimmen. Zelfs de lekkerste hapjes konden het luie dier niet in beweging krijgen. De onwillige luiaard is nu aan een dierentuin geschonken.
Mats de luiaard hoefde slechts langs een stang omhoog te klimmen, waarbij zijn bewegingen zouden worden gefilmd met een röntgencamera. Maar dit was de lethargische viervoeter te veel moeite. De onderzoekers hebben daarop geprobeerd het dier om te kopen met groente en fruit. ''We hebben hem zelfs spaghetti en gekookte eieren gegeven'', zegt een wetenschapper. Maar alle pogingen het trage dier op andere gedachten te brengen mislukten. ''Mats heeft zich niet erg hulpvaardig getoond. Hij bleek absoluut niet bereid zich in te zetten voor de wetenschap'', klaagt hij.
Woensdag hebben de onderzoekers van het Instituut voor Speciale Zoöologie en Evolutionaire Biologie daarom hun pogingen opgegeven, en Mats naar de dierentuin van Duisburg gebracht. '' Daar is het voor hem veel mooier dan bij ons'', merkt de onderzoeker op. Men hoopt dat het dier daar ondanks zijn hoge leeftijd van 16 jaar nog vader zal worden. Het onderzoeksteam heeft ondertussen van een dierentuin voor enkele maanden twee andere luiaards gekregen. Nu maar hopen dat deze luiaards minder lui zijn...

Geen opmerkingen: