25 januari 2007

Visser vindt levende prehistorische haai

In een Japans zeeaquarium zijn opnames gemaakt van een levende Franjehaai. Uniek, want deze haaiensoort leeft op honderden meters diepte en laat zich eigenlijk nooit zien aan het wateroppervlak.

Een Japanse visser waarschuwde het Awashima-zeeaquarium dat hij in de haven een vreemd aal-achtig beest had gezien met een mond vol scherpe tanden, meldt Reuters.

Fossiel
Medewerkers van het park besloten de vis van ruim anderhalve meter te vangen: het blijkt een vrouwelijke Franjehaai (Chlamydoselachus anguineus). Dat is een bijzonder beest. Het leeft op honderden meters diepte waar mensen niet kunnen komen. En het is een vreemde verschijning, de haai heeft sinds de prehistorie de evolutie genegeerd en wordt wel een levend fossiel genoemd.

Nadat het dier was gevangen, is het in het aquarium uitgezet en zijn er opnames gemaakt. Een paar uur later was het dood. Ze duiken wel vaker op, maar dan meestal dood of heel ziek. Bewegende beelden zijn in ieder geval erg zeldzaam.

Of het beest zo dicht aan de oppervlakte zwom omdat het ziek was, of het dier ziek is geworden omdat het zo dicht aan de oppervlakte zwom, daar zijn de zeebiologen nog niet uit.

Geen opmerkingen: