15 februari 2007

Dolfijnen en zeeleeuwen bewaken VS-marinebasis


De Amerikaanse marine wil dolfijnen en zeeleeuwen inzetten ter bewaking van een marinebasis in de buurt van Seattle, waar het grootste atoomarseneel van de VS is opgeslagen. De zoogdieren moeten terroristen of spionnen die via het water naderen op het spoor komen en alarm slaan, zo meldt de krant San Siego Union Tribune.

Kernwapens
Tot dertig dieren zouden de wateren rondom het marinesteunpunt Kitsap-Bangor in de Pugetbaai bewaken. Daar ligt een vierde van de actieve en inactieve Amerikaanse kernwapens opgeslagen.

"Wij geven de voorkeur aan dolfijnen en zeeleeuwen omdat zij een 'technologie' zijn die ons reeds 35 jaar ten dienste staat", zei een woordvoerder van het marinezoogdierenprogramma, Tom Lapuzza, tegenover de krant. "Wij trainen ze dagelijks".

Taken
Volgens de San Siego Union Tribune kunnen dolfijnen bijzonder goed van op afstand zwemmers opmerken. Zeeleeuwen zouden indringers een soort van boeien aan de benen kunnen leggen.

Dierenrechtenbeschermers hebben hun bedenkingen. In de baai is het water van de Stille Oceaan te koud voor de zoogdieren die warmere temperaturen gewoon zijn.

Pas binnen anderhalf jaar valt de beslissing of de dieren al dan niet wachtposten van de marinebasis zullen worden.

Geen opmerkingen: