20 februari 2007

Succesvolle keizersnede voor schildpad

Chirurgen van een Chinees ziekenhuis hebben een succesvolle keizersnede uitgevoerd bij een schildpad. Dabao de schildpad gedroeg zich nogal vreemd en terughoudend, waarop de bewakers van de Chengdu Zoo haar naar het ziekenhuis stuurden voor een röntgenfoto. Tot verbazing van de dokters zaten er 14 eieren in het lichaampje. "Dabao was aan het bevallen maar werd gehinderd door het grote aantal eieren," zegt zoo-directeur Wu.

De chirurgen, die gewend zijn een keizersnede bij vrouwen uit te voeren, improviseerden toen ze de schildpad besloten te opereren. "We moesten het schild openen met een 'hersenopener', aangezien het schild bijna even hard is als een menselijke schedel." En dat was geen simpele opdracht: wegens schrik voor de onbekende omgeving verborg Dabao zich in haar schild. Pas toen ze even haar kopje buitenstak, kon de chirurg razendsnel toeslaan.

Na een operatie van twee uur waren alle 14 eieren verwijderd en werd het schild weer vastgekleefd. De eieren zijn, naar oude schildpadgewoonte, in het zand begraven in afwachting tot ze uitgebroed zijn.

Geen opmerkingen: