27 maart 2007

Hawaianen discussiëren over de humuhumunukunukuapuaa


Quizliefhebbers opgelet! U dacht ook altijd dat de humuhumunukunukuapuaa (spreek uit: HOO-moo-HOO-moo-NOO-koo-NOO-koo-AH-poo-AH-ah) dé vis van de staat Hawaii was? Mis poes! De vis werd in 1984 na een campagne wel verkozen tot ‘staatsvis’, maar de beleidslui beslisten dat de ‘verkiezing’ slechts voor vijf jaar gold. Dat was het gevolg van de vrij onbetrouwbare methodes waarbij het publiek bevraagd werd. Niemand had de Hawaianen echter verteld hoe de vork aan de steel zat. Tot een zesjarige visliefhebber het een en ander opzocht en het nieuws bekend maakte.

De ‘humuhumu’ is een felgekleurde, ietwat agressieve vis met een spitse snuit. Hoewel de vis nog vlot verschijnt in reclamefilmpjes, souvenirs en zelfs liedjes, zijn er ook kapers op de kust. “De humuhumu is eigenlijk geen inheemse vis. We kunnen beter een vis kiezen die enkel op Hawaii voorkomt,” argumenteert vertegenwoordiger Mark Takaj. Keuze genoeg zo blijkt. Maar liefst dertien soorten lipvissen alleen al komen nergens anders ter wereld voor.

Toch wil niet iedereen de humuhumu onttronen. De voordelen, zeggen voorstanders, is dat het een schattige vis is die niemand ter discussie wil stellen. Zo ook vertegenwoordiger Blake Oshiro, die onderhand weer een campagne is begonnen om de humuhumu officieel en voor altijd de nationale vis te maken. Journalist Chuck Johnson van de Hawaii Fishing News treedt hem bij: “Het is een schattig visje dat niemand eet. Als men voor een andere vis zou opteren, zoals de ulua, dan krijgen we wellicht een campagne om niet meer op die vis te vissen. Het is eigenlijk een logische keuze en iedereen ként die vis.”

Gouverneur Linda Lingle wil het volk laten beslissen. Interessant, gezien net die volksraadpleging voor de huidige situatie heeft gezorgd. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Geen opmerkingen: