09 mei 2007

Oudste chimpansee van Nederland 50 jaar

ARNHEM - Mama, de oudste chimpansee van Nederland, is donderdag 50 jaar geworden. Mama woont al sinds 1971 in Burgers' Zoo in Arnhem. Samen met haar twintig soortgenoten kreeg ze een taart van groente en fruit aangeboden.

Mama, die al voor drie generaties nakomelingen heeft gezorgd, heeft volgens een woordvoerder van de dierentuin een sterke sociale status in de groep. Het is zelfs zo dat de dominante aap een manier heeft gevonden om te bemiddelen tussen twee veel jongere, vechtende mannetjes.

Burgers' Zoo was destijds de eerste dierentuin in Europa die chimpansees in een grote groep liet samenwonen. Dat was zeer ongebruikelijk, omdat biologen vechtpartijen en ziektes onder de dieren vreesden. De jarige chimpansee Mama behoort tot de bewoners van het eerste uur. Mama kwam uit een dierenpark in Leipzig, waar zij in 1957 was geboren.

Biologen uit de hele wereld hebben de chimpanseekolonie in Arnhem in de loop der jaren bestudeerd. Het gedrag van Mama en haar sociale intelligentie staat in tal van boeken beschreven. Overgrootmoeder Mama is nog goed gezond. Het is heel goed mogelijk dat zij ook de oudste chimpansee van Europa is, aldus de zegsman van de dierentuin.

Geen opmerkingen: