16 mei 2007

Walibi huppelt na vlucht door Ens

ENS - Gemakkelijk vangen liet het beestje zich niet. Een walibi, een klein soort kangoeroe, is natuurlijk watervlug en kan al springend een snelheid van vijftig kilometer halen. Maar nadat het dier in de sloot langs de Enserweg terecht was gekomen, had Hans Kolk van de Enser boomkwekerij Nobilis de vluchteling toch bij de staart.

Daarna sloegen de medewerkers van de Dierenambulance Kampen-Noordoostpolder haar in de netten en brachten haar terug naar huis, het dierenverblijf bij Nobilis.
De walibi was dinsdagmorgen twee uur eerder ontsnapt. Het beest was waarschijnlijk opgeschrikt door een hond en over de hekken van zijn verblijf gesprongen, haar jonkie achterlatend. „Hoe het kan snappen we nog steeds niet. Het hek is toch behoorlijk hoog. Waarschijnlijk heeft zij een lange aanloop genomen’’, zegt Stefan Pennings van Nobilis. De boomkwekerij heeft sinds een week vijf walibi’s in huis. De dieren zijn in Nederland gefokt.

De walibi was binnen de kortste keren op het dorpsplein van Ens, twee kilometer verderop. Inmiddels was de jacht ingezet. Door medewerkers van Nobilis, die de politie waarschuwden waarna ook de dierenambulance in actie kwam. De jonge moeder banjerde door verschillende tuinen en door de straten van Ens en wist voordurend aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Per ongeluk of omdat zij haar kind miste, zette de walibi weer koers richting Enserweg. Op een erf raakte zij zo in het nauw dat de Nobilis-mannen en de medewerkers van de dierenambulance het dier konden overmeesteren. Twee uur zijn ze ermee bezig geweest. „Ze was helemaal uitgeput door het geren’’, zegt Jan Nijhof van de dierenambulance. Hij is in elk geval blij dat er geen ongelukken zijn gebeurd.

Nijhof verwacht dat de moeder walibi geen vervelende gevolgen overhoudt aan het avontuur in Ens. Niets in elk geval dat daar op duidde. Maar helemaal zeker is het niet. Walibi’s en kangoeroes zijn zeer stressgevoelig. En zo’n achtervolging is niet goed voor de gemoedsrust van het beestje. Een dierenarts zal de walibi daarom de komende dagen in de gaten houden.

Geen opmerkingen: