Papiervisje rukt op in boekenkast
WAGENINGEN - Het papiervisje is in Nederland bezig met een enorme opmars. Het kleine insect is moeilijk te bestrijden en richt grote schade aan in vooral boekenkasten.
Ongediertebestrijders noemen het ‘plaagdier nummer één’. De stijgende temperaturen en de slechte ventilatie van nieuwbouwwoningen zijn de voornaamste oorzaaken.
Het diertje kan in boeken een spoor van vernielingen achterlaten. Het voedt zich met cellulose; een stof die vooral voorkomt in papier. Wanneer het insect massaal voorkomt, kan dat gezondheidsklachten veroorzaken. De schilfers van de larven kunnen bijvoorbeeld benauwdheid veroorzaken.
Nico Vonk, directeur van het Kenniscentrum voor Dierplagen in Wageningen spreekt van ‘een plaag’. Ongediertebestrijders stellen dat het aantal klachten snel toeneemt.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, raadt Peter Traas van het gelijknamige bedrijf in ongediertebestrijding iedereen aan om bijvoorbeeld tweedehands- en bibliotheekboeken uit te kloppen voor ze mee huiswaarts gaan. Zo moet verspreiding van het diertje worden voorkomen. ,,Wie gaat verhuizen doet er zelfs goed aan zijn eigen boeken uit schudden.’’
1 opmerking:
Late reactie, maar beter laat dan nooit. Ik constateer twee soorten insecten die dezelfde vorm hebben maar verschillend van kleur zijn. De ene is zilverkleurig zilvervisje (Lepisma saccharina) en de andere bruinkleurig papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum). Ze vertoeven graag in het houten dakbeschot. Maar dan wel aan de binnenkant. Het papiervisje is de veelvraat van de twee en duikt diep in de boeken. Wanneer er wordt gespoten met insecticide, dan zijn de larve-achtige schepsels niet dood maar versuft en komen ze neerdwarrelen. De genadeslag is dan een doeltreffende methode om de aanval af te slaan op alle cellulose-achtige structuren. De boekenverzameling, de postzegelverzameling, enzovoort. Denk nu niet: “Bij ons zijn ze niet, want ik zie ze niet!” Dat is typisch voor deze beestjes, want ze vertonen zich niet.
Een reactie posten