25 juli 2007

Katten helpen ratten mijnen opsporen

De Colombiaanse politie laat ratten en katten op elkaars lip zitten om de knaagdieren voor te bereiden op een belangrijke taak. De ratten worden ingezet om landmijnen op te sporen.

De ratten moeten met hun neus op zoek naar de meer dan honderdduizend landmijnen die overal in het land zijn neergelegd, veelal door linkse rebellen. De knaagdieren is aangeleerd stil te blijven staan als ze op een landmijn stuiten, maar omdat ze altijd gespitst zijn op de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, hebben ze de nogal eens de neiging er vandoor te gaan, zegt dierenarts Luisa Mendez, die al twee jaar met de dieren werkt in het kader van het mijnenproject.

Door de ratten te confronteren met hun grootste vijand, leren ze hun nerveuze gedrag af, legt Mendez uit. De katten zitten met de ratten in één hok en spelen gemoedelijk met ze, in plaats van ze aan te vallen. Dat is mede te danken aan de beschermende kapjes die om de nagels van de katten zijn aangebracht, zodat ze de ratten niet kunnen verwonden.

Javier Cifuentes, die het project begeleidt, zegt dat ratten er in maar liefst 96 procent van de gevallen in slagen een landmijn op te sporen. De dieren zijn geschikter voor landmijnendetectie dan honden, omdat ze minder zwaar zijn en minder snel per ongeluk een mijn tot ontploffing brengen, zegt hij.

Colombia kent het hoogste aantal slachtoffers van landmijnen ter wereld. Vorig jaar waren dat er volgens de regering 1.108.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

zielig

Anoniem zei

tuurlijk niet zielig, juist een goede oplossing voor het landmijnenprobleem. Ratten zijn lichtgewicht genoeg ze niet af te laten gaan en worden hiervoor gewoon beloond..

Anoniem zei

hi dee hi komkommertijd.blogspot.com blogger found your website via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your blog http://mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic at this website http://mass-backlinks.com