12 juli 2007

Poema's teisteren campings op Veluwe

ERMELO - Verwilderde poema's zorgen voor veel overlast op campings en bungalowparken op de Noord-Veluwe. Rond de 20.000 poema's zwerven rond in de bossen en vormen een bedreiging voor de Veluwse fauna, aldus de Dierenambulance Harderwijk/Ermelo maandag.


,,Veel mensen laten na hun vakantie poema's achter op de camping. De beesten vermenigvuldigen zich waardoor inmiddels sprake is van een ware poemaplaag'', aldus Evert van 't Land, voorzitter van Dierenambulance Harderwijk/Ermelo. Volgens de Dierenbescherming is van een plaag nog geen sprake, maar wordt wel een afknalactie op touw gezet.

Het probleem speelt op de hele Noord-Veluwe. Volgens Gerard van Maanen, voorzitter van dierenopvangcentrum De Ark in Harderwijk, dreigt het probleem uit de hand te lopen. ,,Ze zwerven rond op zoek naar eten en roven nesten van vogels leeg. Die poema's zijn zo verwilderd, die durf je nog niet met dikke handschoenen aan te pakken. Het zijn forse beesten waarmee vaak niets meer te beginnen is. Ze vormen dus niet alleen een gevaar voor de fauna, maar ook voor de mensen.''

Flevoland

In Flevoland zwerven ook veel poema's rond, maar wel in kleinere aantallen. Daar worden ze vergiftigd, geklemd of vergast.
,,Dat willen we nu ook op de Veluwe gaan doen'', zei Renée Spaans, voorzitter van de Dierenbescherming Noord-Veluwe/Flevoland.

Spaans vindt de aantallen die genoemd worden, overdreven. ,,Zodra het territorium van de poema's vol is, zullen er geen nieuwe meer bij komen. Het probleem zal dus niet verergeren. Toch is het een zware last voor met name campingeigenaren. We willen de poema's afknallen, maar daar moeten de campingbazen aan meebetalen omdat de dieren zich op hun terrein bevinden.'' Wanneer de ruimacties beginnen, is nog onbekend.


-------
Pepino: Ach die goeie ouwe tijd.. vroeger maakte heel Nederland zich druk om 1 poema die ergens zou rond dwalen..

Geen opmerkingen: