08 november 2007

Wetenschappers creëren muis zonder angst voor kat

TOKIO/LONDEN - Liefhebbers van de tekenfilmserie Tom en Jerry zullen zich achter de oren krabben als ze horen welke resultaten wetenschappers van een universiteit in Tokio hebben bereikt met een genetisch gemanipuleerde muis.

De onderzoekers hebben een muis gecreëerd, die zijn instinctieve angst voor katten heeft verloren en zich rustig laat besnuffelen door zijn voormalige aartsvijand.

De resultaten van het onderzoeksteam van Hitoshi Sakano zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature van donderdag.

Vluchten

De muizen hebben geen angst voor katten, omdat de dieren door een genetische verandering van het reukzintuig niet langer door de geur van een kat de prikkel krijgen die hen voor het roofdier doen vluchten.

De wetenschappers brachten de genetisch gemanipuleerde muizen in contact met een speciaal uitgekozen kat. Ze wisten dat de kat de muizen niet zou opeten.

Aversie

Tegen de Britse krant The Independent zei Sakano dat het onderzoek van groot belang is, omdat het duidelijk maakt dat de aangeboren aversie van zoogdieren, inclusief mensen, tegen bepaalde geuren kan worden weggenomen.

Geen opmerkingen: