07 december 2007

Knut viert verjaardag met reuzentaart

Knut, de wereldberoemde ijsbeer in de Berlijnse Zoo, is vandaag 1 jaar oud geworden. Ter gelegenheid van de feestelijke gebeurtenis mochten kinderen vandaag gratis naar de dierentuin.

2.000 bezoekers
Van zijn reusachtige verjaardagstaart - gemaakt van driehonderd eieren, vijftien kilogram meel en suiker en tien kilogram marsepein - kregen alleen de bezoekers een stukje. Tegen betaling wel te verstaan, maar de opbrengst komt ten goede aan de dierentuin. Tegen het middaguur hadden zo'n tweeduizend mensen al een bezoekje gebracht aan Knut.

110 kilo
Bij zijn geboorte woog Knut slechts 810 gram, maar inmiddels is hij uitgegroeid tot een fikse beer van 110 kilogram. Omdat de kleine Knut door zijn moeder werd verstoten, werd hij opgevoed door zijn verzorgers.

Tussendoortjes
In juli moest Knut op dieet omdat hij volgens een dierenarts met zestig kilo voor zijn acht maanden te zwaar was. In plaats van vier maaltijden per dag kreeg hij nog maar drie keer zijn voedzame papje van melk, vlees, levertraan en multivitaminen. Verzorger Thomas Dörflein onthulde destijds in de Berlijnse krant BZ dat Knut graag tussendoortjes eet.

Iedere twee uur flesje
Knuts tweelingbroer overleed enkele dagen na hun geboorte. Knut zelf kwam in het nieuws toen de Berlijnse media lucht kregen van het feit dat zijn verzorger hem iedere twee uur een flesje gaf. Dit verhaal zorgde voor ophef onder dierenrechtenactivisten, die vonden dat de dierentuin de natuur de vrije loop had moeten laten gaan na de verstoting door de moeder - zelfs als dat Knut het leven zou kosten.

Eigen tv-show
Zoveel mensen vonden het wollige beertje echter dusdanig schattig dat het bezoek aan de dierentuin met 20 procent steeg. Er ontstond een heuse Knut-hype. Zijn foto verscheen op de voorpagina van de Nederlandse 'Vanity Fair' en hij heeft nu zijn eigen blog en tv-show. De dierentuin heeft in het afgelopen jaar naar eigen zeggen tien miljoen euro verdiend aan de Knut-hype, onder meer door de gestegen bezoekersaantallen en de verkoop van licenties voor Knut-speelgoed.

Geen opmerkingen: