19 maart 2008

Kwik Kwek en Kwak uit Intratuin gezet

AMSTERDAM - De flamingo's Kwik, Kwek en Kwak die al een kwart eeuw bij Intratuin Utrecht in een vijvertje staan moeten plotseling weg. Onder druk van dierenbeschermers wordt een eind gemaakt aan de leuke kinderattractie.
In Utrecht is opschudding ontstaan over flamingo's die in tuincentrum Intratuin in een klein bad worden gehouden.

Dierenbescherming Utrecht en de nieuwe actiegroep Flamin-Go eisen dat de exotische vogels worden overgebracht naar een dierenpark of andere locatie.

In de zaak aan de Koningsweg waden drie flamingo's rond in een ondiep bad van pakweg een bij drie meter. De exoten, die liefkozend Kwik, Kwek en Kwak worden genoemd, zitten er al 25 jaar. Net als de ara Gerard, die af en toe rondvliegt en onderdeel is van het interieur.

Een kooi is niet nodig, bezweert de directie, de vogels zijn zo tam dat zelfs een kleine ophoging van stenen te hoog is om te vluchten.

De Dierenbescherming krijgt echter geregeld klachten binnen over de omstandigheden waaronder de beesten leven, en is verre van blij met de situatie. Een aantal dierenliefhebbers trekt zich het lot van de watervogels zo aan, dat het zaterdag als actieclub Flamin-Go! gaat protesteren. "Het leven dat de vogels leiden, wordt gekenmerkt door een schrijnend gebrek aan afwisseling, soortgenotencontact en bewegingsvrijheid", vindt initiatiefneemster Anne Gadellaa.

Intratuin Nederland zegt in een spagaat te zitten. "Enerzijds komen sommige kinderen specifiek voor de dieren, anderzijds horen flamingo's niet in een tuincentrum. Ze moeten door de modder kunnen kruipen en naar voedsel zoeken", begrijpt woordvoerder Rob Hanken. De attractie zal dan ook spoedig verdwijnen, zo is zijn verwachting. "We zoeken naar een meer natuurlijker leefomgeving en zijn in gesprek met Dierenpark Amersfoort."

1 opmerking:

Webcam zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Webcam, I hope you enjoy. The address is http://webcam-brasil.blogspot.com. A hug.