18 april 2008

ProRail verplaatst hagedissen in Maastricht

UTRECHT - Medewerkers van de stichting Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) verplaatsen de komende weken hagedissen die op het spoor in Maastricht leven naar een ander leefgebied in de directe omgeving. Dat heeft spoorbeheerder ProRail, die de opdracht heeft gegeven, vrijdag bekendgemaakt.

Het verplaatsen van de beschermde dieren is nodig omdat ProRail het spoor tussen Maastricht en Lanaken vernieuwt en volgend jaar weer in gebruik neemt.

Sinds 1990 reden er geen treinen meer op het traject. Hierdoor onstond een geschikte leefomgeving voor onder anderen de muurhagedis en de hazelworm.


De afgelopen maanden is gewerkt aan een nieuw leefgebied voor de reptielen op een afstand van ongeveer 1500 meter van de spoorlijn. Voor de muurhagedis zijn 50 meter lange muren van gestapelde natuursteen gemaakt.

De levendbarende hagedis en de hazelworm krijgen stevige houtstapels om zich in thuis te voelen. Tussen het leefgebied en het spoor staat een reptielenscherm waar de dieren niet overheen kunnen.

Geen opmerkingen: