19 mei 2008

Wilde luiaard minder lui dan tamme

AMSTERDAM - Drietenige luiaards in het wild slapen zes uur minder dan hun soortgenoten die in gevangenschap leven. Dat blijkt uit het eerste electrofysiologische onderzoek naar slaapgedrag bij wilde dieren dat door een internationaal team aan het Smithsonian Tropical Research Institute in Panama werd gedaan.

Drietenige luiaard, wakkerHet experiment werd gedaan met behulp van een mini EEG-apparaat, waarmee hersenactiviteit wordt gemeten. Deze sensoren werden met een kapje op het hoofd van wilde drietenige luiaarden (Bradypus variegatus) bevestigd. Ze sliepen gemiddeld 9,63 uur per dag, luiaards in gevangenschap sliepen ruim 15 uur.

Dat sommige soorten veel langer slapen dan anderen kan volgens de onderzoekers ook inzicht bieden in de variatie van slaappatronen van andere zoogdieren inclusief mensen.
Eerdere vergelijkbare studies naar slaapgedrag werden bij dieren in gevangenschap uitgevoerd. Nu blijkt dat het slaapgedrag van wilde dieren anders is, heeft dit gevolgen voor de conclusies die zijn getrokken uit metingen van hersenactiviteit bij dieren in gevangenschap.

Naast de EEG-scanner zijn twee volwassen luiaards uitgerust met een halsband waarmee de locaties van de dieren voor ongeveer zeven maanden kunnen worden bepaald in het tropische regenwoud.

De onderzoekers verwachten met behulp van het systeem meer gespecificeerd en vergelijkend onderzoek naar het complexe gedrag van slaap van dieren in het wild.

Geen opmerkingen: