12 november 2008

Witte haaien daten in onderwater bar voor singles

Witte haaien leggen enorme afstanden af om tot 6 maanden lang op een geïsoleerde plaats in de Grote Oceaan, tussen Californië en Hawaï, mysterieus samen te komen. Satelliet zenders onthulden dat mannelijke en vrouwelijke haaien frequent en herhaaldelijk samen duiken. Dat duiken is mogelijk gekoppeld aan een romance.

Het gedeelte van de oceaan waar de haaien dit doen is niet bepaald rijk aan voedsel, maar zou kunnen dienen als een 'singles bar' waar ze een partner kunnen vinden. ¨Er is daar iets gaande maar wat precies weten we niet,¨ zei marinebioloog Professor Ron O'Dor. ¨Misschien is het gewoon een goede plek om vrouwtjes op te pikken.¨
Het haaien mysterie is één van de duizenden die ontdekt werden tijdens een ambitieuze poging om het eerste grootschalige onderzoek naar leven in de wereldoceanen samen te stellen.

De Census of Marine Life is een 10 jaar durend project, dat alles wat bekend is over alle vormen van leven in de zee zal samenvatten.

Bij het project zijn meer dan 2.000 wetenschappers met 82 nationaliteiten betrokken. Het onderzoek wordt in 2010 gepubliceerd in de vorm van een online encyclopedie van alle oude en nieuwe bekende levensvormen, met een webpagina voor elke soort.

Ian Poiner, voorzitter van de Census's International Scientific Steering Committee zei dat het project een mijlpaal in de wetenschap zal zijn als het eenmaal af is.
¨Na 10 jaar van nieuw wereldwijd onderzoek en informatie verzamelen door duizenden experts van over de hele wereld, zal dit project samenvoegen wat de mensheid weet over de oceanen, wat we niet weten en wat we misschien nooit zullen weten - een wetenschappelijke prestatie van historische proporties,¨ zei hij.

Er worden waarschijnlijk meer dan 250.000 zeedieren in de encyclopedie vermeldt met aantallen, verspreiding en locatie. Ook zijn er kaarten die de hotspots voor soorten laten zien en de omvang van biodiversiteit in de oceanen.

In de laatste update van de Census, die deze week zal worden onthuld tijdens de ¨World Conference on Marine Biodiversity¨ in Valencia, Spanje, zullen wetenschappers een aantal van hun opmerkelijke ontdekkingen in de dieptes van de wereld oceanen onthullen.

Een aantal van de bevindingen:

Een 'nieuw continent' in de mid-Atlantische Rug waar op 2,4 kilometer diepte honderden zeldzame of onbekende diersoorten werden gevonden.

Een onderwater-berg bij de kust van Nieuw Zeeland - hoger dan 's werelds hoogste gebouw - waarvan de bergtop wordt bewoond door miljoenen slangsterren - een zeesterachtig schepsel.

Zee-ijs algen in de Arctische wateren, die overleven in de koudste condities van alle oceanen, in een pekel die meer dan zes keer zouter is dan gewoon zee water.

Een geschatte 1.000 soorten die gevonden zijn in een deel van de Antarctische Weddelzee over een afstand van 9.000 kilometer. Dit gebied werd plotseling toegankelijk door het instorten van de Larsen A en B ijsplaten.

Een grote hoeveelheid diepzee octopussoorten zijn geëvolueerd uit een gezamenlijke voorouder die nog steeds voorkomt in de Zuidelijke Oceaan. Deze voorouder migreerde 30 miljoen jaar geleden door bassins van de wereld oceanen door gebruik te maken van een 'thermohaline highway' - een noordwaartse stroom van water met hoge zout en zuurstof gehaltes.

Prof. O'Dor, een Census co-senior wetenschapper en inktvis expert, zei: ¨Voor mij was één van de meest zinderende ontdekkingen de rug in de mid-Atlantische Oceaan, waar we een heel ecosysteem aan levensvormen ontdekten. We vonden ook draaikolken, die gevormd worden wanneer twee stromingen van oceanen elkaar ontmoeten, zo groot als Ierland waar hele ecosystemen in mee verhuisden. Ze zijn zo groot dat je ze uit de ruimte kunt zien.¨

De Franse diepzee verkenner Myriam Sibuet, vice-voorzitter van de Census, voegt toe: ¨Het indrukwekkende aantal landmerken dat we over de afgelopen twee jaar vonden, onthult de rijkdom van wat nog overblijft om te ontdekken. De uitgestrektheid van de oceaan en onze nieuwe onderzoeksgereedschappen houden de zee-biologie voor eeuwig jong.

Geen opmerkingen: