08 september 2009

Friezen in ban oranje mol

OUWSTERHAULE - In het Friese dorp Ouwsterhaule (gemeente Skarsterlân) was het deze week weer eens raak. Voor de vierde keer in slechts een paar jaar tijd werd een fraaie mol gevangen, ditmaal met een wel heel vreemd kleurtje: oranje.

"Mollen hebben in de natuur allerlei kleurenvariaties. Af en toe komt er wel eens een fraai 'albinootje' naar de oppervlakte... Maar dit slaat alles", vindt ook Roel Spijker uit Haskerhorne, die het oranje exemplaar hoogstpersoonlijk 'verschalkte'. ,,Ik ben redelijk goed in het vangen van mollen, al zeg ik het zelf. Ook deze keer wist ik de klemmen weer goed te zetten. Maar dit... Nee, dat had ik niet verwacht. Ik schrok me een hoedje toen ik die 'goudmol' in de klem zag zitten", vertelt hij. 'Goudmollen' komen voor in Afrika, weet Spijker. "Hier in het noorden zie je ze nooit. Vreemd is ook dat alle afwijkende exemplaren in een heel klein gebied zijn gevangen. Hier dus... In de omgeving van Ouwsterhaule. Wie het snapt, mag het zeggen. Onverklaarbaar!" In de dorpsstraat is de oranje mol inmiddels 'talk of the town'. "Vooral de oudere mensen hier - ik ben ook niet meer de jongste - raken er niet over uitgesproken. Je hoort wel eens dat iemand een witte met van die rode oogies heeft gevangen, maar dit... Ik kan er gewoonweg niet over uit. Wat gaan we hier nog meer beleven?" Er wordt inmiddels volop gespeculeerd over welke speling van de natuur het noorden teistert. Dit jaar werden er per slot van rekening zelfs al 'roestende' zeehonden op het Wad gezien, die mogelijk kampten met ijzeroxide in hun vacht. ,,Maar dat is hier in de bodem niet zo aan de orde, denken we. Dus wie zal het zeggen?", vraagt mollenvanger Spijker zich af. Ook boer Minne Wietsma is verrast over de bijzondere vondst op zijn erf. ,,Die mol heeft een opvallende oranje tint, werkelijk heel bijzonder. Er zijn mollenvangers die tientallen jaren overal werken en er nooit zo eentje hebben gezien", vertelt de verbaasde veehouder. ,,En dit is inderdaad alweer de zoveelste keer. Waar het aan ligt? Dat is voor iedereen een groot raadsel."

Pasteur
Natuur- en vogelkenner Jan de Jong uit Joure houdt al vele jaren de natuurontwikkelingen in de regio op de voet bij. ,,Dit soort bijzondere verhalen gaat lang terug, Pasteur meldde een geval in 1796. Er was een eerder geval bekend van een roze/oranje mol, dat was in het Leechlan in 2000", vertelt hij. ,,Witten worden vaker gevangen. Het lijkt erop dat er hier mogelijk een populatie is ontstaan van zich kruisende witte dieren, wat dan dit soort in het oog springende effecten oplevert. Ik zei nog toen ze het me vertelden: 'Is het echt geen grap?' Maar de boer en mollenvanger bezworen me van niet! Het nu gevonden beestje wordt onderzocht en later tentoongesteld in het museum in Joure."

Geen opmerkingen: