12 januari 2011

Haaien in Queensland

BRISBANE - De inwoners van de overstroomde delen van Australië hebben een nieuwe bron van zorg. Na agressieve slangen en krokodillen wordt nu ook gewaarschuwd voor haaien. In de plaats Goodna, tientallen kilometers landinwaarts, zou een stierhaai zijn gesignaleerd.

Stierhaaien vallen soms mensen aan. Een wethouder waarschuwt de inwoners dan ook niet het water in te gaan. ''Je hebt het probleem van verontreinigd water, maar ook het risico op stierhaaien en opgegeten worden’’, zei hij tegen de publieke omroep ABC.


Watersnood

Na Queensland vrezen ook andere staten in Australië voor watersnood. Zo heeft New South Wales besloten om honderden mensen die bij de grens met Queensland wonen, te evacueren.
Hun woonplaatsen komen woensdag waarschijnlijk onder water te staan, zo maakte de staat woensdag bekend.

Rivier

Duizenden mensen in New South Wales zijn al afgesloten van de buitenwereld en dat aantal stijgt de komende uren waarschijnlijk. Dat komt onder meer omdat de rivier de Clarence, die ontspringt in Queensland, buiten zijn oevers dreigt te treden.

Het Australische KNMI heeft woensdag ook gewaarschuwd voor noodweer in de zuidelijke staten Victoria en Tasmanië. Zware regenval en stormen kunnen leiden tot plotselinge overstromingen.

Vermisten

Reddingswerkers hebben inmiddels al tientallen mensen levend teruggevonden na de vloedgolf die maandag door de plaats Toowoomba en omgeving trok. Ongeveer vijftig mensen worden nog vermist. Voor het lot van negen van hen wordt ernstig gevreesd. Het officiële dodental staat op twaalf.

Geen opmerkingen: