15 februari 2006

Huisje voor Huismus

De huismussen in Noordwijk, Amsterdam, Alkmaar en Hardenberg kunnen aan gezinsuitbreiding gaan denken. Daken worden hier bij wijze van proef voorzien van een huisje speciaal voor de mus - de vogelvide - zodat deze weer een plekje heeft om te nestelen.

Nederland is anno 2005 veel te aangeharkt voor de huismus. Kieren in huizen en daken zijn goed afgedicht, in parken staan voor de veiligheid geen struiken meer en in tuinen staan planten op betegelde terrassen. De huismus brengt zijn kroost liever in een wat rommeliger omgeving met heggen, struiken en kieren onder dakpannen groot.

Om de huismus weer een plek in de woonwijken te geven, heeft ingenieursbureau Comfortdak de vogelvide bedacht, een nestplekje aan de voet van het dak. Het eerste exemplaar, dat Vogelbescherming Nederland dinsdag presenteerde, is aan een huurhuis in Noordwijk opgehangen.

Het gaat in eerste instantie om een proef waarbij Sovon Vogelonderzoek Nederland kijkt of de huismussen ook daadwerkelijk hun nestjes bouwen in de vogelvides. In het kader van de proef worden ongeveer honderd woonhuizen voorzien van de huismussenhuisjes.

Als de mussen bereid zijn in de vogelvides te kruipen, kunnen ze volgens Vogelbescherming Nederland weer toekomst bieden voor de vogel. Nu voelt de huismus zich minder thuis in het nette Nederland, hetgeen duidelijk te zien is in de terugloop van het aantal broedpaartjes: van twee miljoen koppeltjes liep hun aantal de afgelopen decennia terug naar tussen de half miljoen en een miljoen paartjes. De Vogelbescherming lanceerde daarom vorig jaar al het Actieplan Huismus.

Geen opmerkingen: