15 februari 2006

Sledehonden nieuwe Olympische sport

De sledehond is het eeuwenoude trekdier van Eskimoïs en andere poolbewoners. Voor de sledehonden worden vooral Husky's gebruikt. Ze kunnen goed tegen de kou en het zijn ook sterke trekhonden Huskyïs, die gewend zijn om in een roedel te leven en te werken. Elk roedel heeft een leider, die voorop loopt. Dat zijn de zogenaamde slimme honden met inzicht in de gevaren en het terrein. Daarachter komen de trekhonden en zo heeft iedere hond een bepaalde plaats in het span.

Was het vroeger vooral voor transport over sneeuw en het ijs, steeds meer worden de sledehonden nu voor de sport gebruikt. De liefhebbers pleiten er nu voor om van de sport een Olympische klasse te maken. Zoals het paardrijden dat al is. In de buurt van Turijn hebben de pleitbezorgers demonstratiewedstrijden georganiseerd om het Olympische bestuur tijdens deze spelen te overtuigen.

's Winters zijn regelmatig grote internationale wedstrijden, zoals de beruchte Alpirod in Zwitserland. Lange barre tochten waar het op het scherp van de snede gaat om winnen of verliezen. En zeker niet altijd zonder risico voor hond en musher. De musher is de man of vrouw op de bok, die de honden door het ruige sneeuwlandschap leidt.
Nederland kent verschillende mushers, die op hoog niveau presteren bij internationale wedstrijden. Een van hen is John van Eijk, die inmiddels zo'n 50 husky honden heeft. Tophonden, want het Europese Kampioenschap is met hem al eerder in ons land terecht gekomen. Met de kampioenen wordt verder gefokt om het ras zo optimaal mogelijk natuurlijk te selecteren op karakter en eigenschappen voor dit zware werk.

Eenmaal op snelheid is een roedel vrijwel niet te houden. Om toch te kunnen remmen gooit de musher een soort anker uit. Een ijzeren handrem die hij in de sneeuw steekt. Dat is de enige manier voor de musher en zijn honden om een gevaarlijke afdaling in een ravijn te voorkomen. Het gaat ook wel eens mis en dan duikelen honden en de musher de diepte in. Maar een musher laat nooit zijn slede los, want zijn honden zijn hem te lief.

1 opmerking:

Boa Constrictor zei

Dus we krijgen naast het rodelen nu dus ook het roedelen?