21 februari 2006

Raven van Londonse Tower opgehokt

De raven Baldrick, Bran, Branwen, Gundulf, Gwyllum, Hugine, Munin en Thor van de Tower of London zijn in verband met de dreigende komst van vogelgriep opgehokt. In het middeleeuwse fort in het centrum van Londen zijn speciale kooien gebouwd voor de raven. Mochten de vogels verdwijnen, zo gaat de legende, dan zal de toren instorten en ook de Britse monarchie vallen.

Met het oog op de legende besloot Koning Charles de Tweede in de zeventiende eeuw dat er in de Tower altijd ten minste zes raven moeten leven. Om te voorkomen dat ze wegvliegen worden ze geregeld gekortwiekt. "Ook al houden we er niet van de raven naar binnen te brengen, denken we dat het het veiligste is voor ze, gezien de snelheid waarmee het virus zich over Europa verspreidt", aldus de verantwoordelijke raven-meester van de Tower, Derrick Coyle. "We winnen advies in over vaccinaties tegen vogelgriep, en ondertussen blijven we onze raven zoveel aandacht geven als ze nodig hebben."

Vandaag wordt in Brussel gestemd over het Nederlandse plan om alle hobbykippen preventief te vaccineren. Kippen van professionele boeren hoeven volgens minister Veerman nog niet te worden inge├źnt, want daar zou de ophokplicht voldoende zijn. Veel landen zien niet zoveel in vaccinatie, omdat dan niet meer is te zien of kippenvlees of eieren besmet zijn.

Geen opmerkingen: