20 februari 2006

Roofdieren zijn het H5N1-virus te snel af

Het lijkt wel of vossen en roofvogels in de contreien van Apeldoorn het zekere voor het onzekere nemen en zoveel mogelijk hoenders alvast opeten, voordat H5NE-virus toeslaat.

Voor Betsie Put is de lol er helemaal af. In het weitje bij haar huis in Apeldoorn hield ze tot voor kort acht krielkippen en een haan: 'Leuke tamme kipjes die tussen de geiten liepen.' Maar haviken zagen kans om regelmatig een rasechte Australor krielkip te verschalken, totdat Put alleen nog maar geitjes had. Krielkippen in een hok vindt ze niks, want ze moeten loslopen en overal kunnen scharrelen.

Sinds Ina van Limbeek vier weken geleden bezoek kreeg van een vos heeft ze geen extra inkomsten meer door de verkoop van eieren. In het kippenhok lag de vos vast te slapen toen ze het hok 's morgens wilde openzetten om de kippen los te laten. De 23 kippen had hij op één na allemaal in het hok begraven en de laatste had hij alvast opgegeten. De nog niet verkochte eieren liggen inmiddels in een broedmachine op uitkomen en de ongeboren kuikentjes wacht voor onbepaalde tijd een verblijf binnenshuis. Zelfs als de dreiging van een besmetting met het griepvirus voorbij is, zal Ina van Limbeek de jonge kippen alleen onder toezicht los laten lopen.

Sommige roofvogels komen heel dicht bij de huizen en wachten daar geduldig hun kans af. Jaap Schepers van Pluimveevereniging Sport en Nut zag zo binnen korte tijd vier van zijn pauwstaartjes één voor één verdwijnen in de klauwen van een sperwer die zich tegen de achterkant van zijn duivenhok had schuilgehouden.

Geen opmerkingen: