18 augustus 2006

Australiërs jagen op lelijke schapen

In Australië maken de boeren tegenwoordig jacht op lelijke Merinoschapen. Niet omdat schoonheid ook bij schapen een criterium wordt, maar omdat wetenschappers ze willen bestuderen. Door de studie van lelijke schapen willen ze ontdekken hoe ze de wolkwaliteit kunnen verbeteren. De jacht is nodig omdat er uitzonderlijk weinig lelijke lammeren geteld zijn.

DNA
“De genetische fouten die lelijke schapen veroorzaken zouden het onderzoek naar genen nodig voor goede wol kunnen bespoedigen,” aldus de wetenschappers. Met een DNA-techniek willen ze wol een voordeel geven in de strijd met synthetische stoffen. Zo willen de wetenschappers dat de stof glanzender, rekbaarder en minder kriebelig wordt.

Extreem
De campagne ‘Xtreme sheep’ werd gelanceerd nadat slechts tien lelijke lammeren werden geteld in de volledige lampopulatie. Elke Australische boer wordt gevraagd zijn kuddes na te kijken en lelijke schapen te rapporteren. Een ‘lelijk’ schaap wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door een gerimpelde huid, eigenaardige vezels, plukken haar die uitvallen of schapen zonder haar.

Geen opmerkingen: