02 april 2007

Whiskey verzorgt verstoten lam KluifjeHANK - Dat een hond voor een lammetje zorgt alsof het haar kind is, is waarschijnlijk al bijzonder. Maar de bouvier Whisky van Adriënne Kivits en Jan Vermue uit Hank is nog een reu ook. Whisky heeft van rolpatronen nooit gehoord en moedert over het lam Kluifje alsof hij nooit anders gedaan heeft.

De bouvier Whisky zorgt als een moeder voor ‘haar’ lammetje Kluifje. Dat Whiskey zelf een reu is, deert hem niet. Foto Patrick Guitjens
Kluifje werd zaterdag geboren, vertelt Adriënne. "Ze lag een eind bij de moeder vandaan en die wilde er niets meer van weten. Misschien heeft een ander schaap uit onze stal het lam gelikt. Dat weet je nooit precies, hoe dat komt."
Adriënne en Jan namen de verschoppeling mee naar binnen, waar Whisky, een van de vier honden die het Hankse stel heeft, het lam direct grondig begon schoon te likken.
"Daardoor denkt het lam waarschijnlijk dat Whisky zijn moeder is", aldus Adriënne.
Whisky, zelf pas een half jaar oud, en Kluifje zijn sindsdien onafscheidelijk. Het schaapje ligt de halve dag te slapen tegen de buik van zijn 'moeder', zoekt kopjes gevend naar tepels en wijkt nauwelijks van zijn zijde.
Whisky, op zijn beurt, houdt het lammetje voortdurend in de gaten, likt het schoon, grijpt het voorzichtig bij zijn nek als het te ver weg gaat.
"Hij kan álles van het diertje velen", aldus Adriënne. "Kluifje klimt op zijn rug, slaapt boven op zijn kop. Whisky vindt alles goed."
De andere honden van het stel zijn een stuk minder geïnteresseerd in het wel een wee van Kluifje. "Ze doen Kluifje geen kwaad, maar ze hebben er ook geen enkele belangstelling voor."
De zoektocht van Kluifje naar de tepels van Whisky levert helaas geen melk op, dus geeft Adriënne het schaapje zelf de fles. "Zeven keer per dag. Hij drinkt elke keer maar een beetje. Kluifje is ook een stuk kleiner dan de andere lammeren."
Als Kluifje straks groter is, gaat ze terug naar de andere schapen. "Dat zal wel moeten", zegt Adriënne. "De hond kan niet heel de dag mee de wei in."

Geen opmerkingen: