14 mei 2007

Bultrug gespot in Marsdiep


In het Marsdiep is een bultrug gezien. De walvis is vijftien meter lang en is donderdag bij de Helderse Zeedijk voor het eerst gezien door de bemanning van een patrouilleboot van de marine. Een dag later werd het dier opnieuw gespot.

Sinds 2003 zijn er, inclusief deze walvis, vijf bultruggen gezien in de Nederlandse wateren. De zeshonderd jaar daarvoor is geen enkele geregistreerd. De dieren worden op 'rare plekken' gezien sinds in hun leefgebied bij Schotland de visstand is ingestort. Zij gaan op zoek naar voedsel, zegt Kees Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) zaterdag.

Drie van de vijf dieren die zijn gezien, zijn dood aangespoeld. Zij zijn onder meer in visnetten en touwen verstrikt geraakt. Volgens Camphuysen is deze walvis een andere dan het vrouwtje dat levend is gezien in 2004. De dieren zijn aan hun rugvin te herkennen.

Een bultrug is een baleinwalvis die in de Noord-Atlantische Oceaan voorkomt. Vorige week werd bij de Doggersbank in de Noordzee ook al een bultrug gezien. Mogelijk is dit hetzelfde dier dat deze week is gezien in het water tussen Den Helder en Texel.

Geen opmerkingen: