21 mei 2007

Indonesiër vangt oeroude vis

Een Indonesische visser heeft een coelacanth gevangen. Een coelacanth is een oeroude vis, waarvan wordt aangenomen dat hij al bestond in de tijd van de dinosauriërs, zo'n 360 miljoen jaar geleden. De vis was 1,31 meter lang en woog 51 kilo.

Yustinus Lahama en zijn zoon vingen de vis afgelopen zaterdag in de zee ten noorden van de provincie Sulawesi. Na de vangst hielden ze het beest een uur in hun huis, totdat de buren hen vertelden dat het een zeldzame vis was. Daarna brachten ze de vis terug naar zee, waar ze het in een afgesloten plas lieten zwemmen.

"Als ze buiten hun leefomgeving, dat betekent op 60 meter diepte in de zee, worden gehouden, kunnen ze eigenlijk nog slechts twee uur overleven. Deze vis overleed pas na zeventien uur. We gaan onderzoeken hoe deze vis zo lang kon overleven.", aldus een deskundige.

Het komt slechts zeer zelden voor dat een coelacanth wordt gevangen. In 1998 ving een visser er ook al één in de zee bij Sulawesi. Daarvoor was het zestig jaar eerder dat er voor het laatst een lid van de vissoort was gevangen. Dat gebeurde toen in de zee bij Zuid-Afrika.

Geen opmerkingen: