07 juli 2007

Ook dieren hebben haast

Dieren kennen geen tijd en gunnen zich vaak ook geen tijd. Het zijn af en toe net mensen. Alles moet even vlug. Hap, slik, weg, roetsj, roetsj, roetsj, d’rop en d’r af.
En waarom? Omdat het functioneel is. Als één van onze kippen een lekker hapje vindt in de tuin en daarbij een vreugdekreetje laat horen, zijn die andere scharrelaars er als de kippen bij om ook een graantje mee te pikken. Dus wat doet onze kip? Gauw zelf alles naar binnen werken.

En als de honden een bak met eten voor de snufferd krijgen, weten ze zich geen raad om alles zo snel mogelijk naar binnen te kieperen. Je weet maar nooit of er in de andere bak nog wat te halen valt. Voernijd, net wat u zegt, eerlijk alles delen is er niet bij.
Het is sowieso oneerlijk verdeeld in de dierenwereld. Het recht van de sterkste en survival of the fittest.
Grote geleerden als Darwin hebben al eens uitgelegd dat dit dient voor de instandhouding van de soort. Daarom gaat het ook zo vaak mis als wij mensen ons er mee gaan bemoeien. We fokken dikbillen en Franse bulldogs, maar die zijn gedoemd uit te sterven als daar niet het reddende mes van de dierenarts zou zijn. Ooit zijn ze als genetische variëteit ontstaan maar moeder natuur zou daar wel raad mee weten. Geen kans op overleven, dan weg ermee.
Maar om te overleven, zul je toch eerst geboren moeten worden. En loop of vlieg je eenmaal rond op deze aardkloot, dan zul je snel moeten zijn. De kat om de mus te kunnen vangen die in het kippenhok voer komt stelen en die bewuste mus zal rap moeten zijn om uit de bek van de kat te blijven.
Wil je als soort blijven voortbestaan, dan zul je je uiteraard moeten voortplanten. En ook dat gebeurt vliegensvlug. De haan die de kip betreedt is in een vloek en zucht klaar. Daarna even de veren recht schudden en ze gaan weer over tot de orde van de dag.
De stier en de rammelaar, niets geen poespas, als het maar functioneel is. En over functioneel gesproken, konijnen hebben het zelfs zo geregeld dat wanneer een moer gedekt wordt, er op dat moment eitjes vrijkomen. Altijd bingo. Dan kom je niet ver met periodieke onthouding.
En honden dan? Inderdaad, die hebben geen haast. Maar ja, die hebben dan ook geen natuurlijke vijanden. Net zo min als hun baasjes. Zit wel wat in hoor, in de bewering dat een hond op zijn baas gaat lijken.

Geen opmerkingen: