31 maart 2008

Bruine stroom: Blafdiesel over enkele jaren op de markt

Actiegroep Vrije Honden uit Den Haag heeft samenwerking gezocht met enkele zeer gerenommeerde onderzoekers van technische universiteiten. In samenwerking met deze onderzoekers is een projectplan samengesteld om via een aantal processtappen waaronder vergisting een synthetische biodiesel te kunnen winnen uit hondenpoep. Vrije Honden denkt hiermee een lucratief doel te hebben gevonden voor de verwerking van hondenpoep.
Aan biodiesel is groot tekort. Commerciële bedrijven die biodiesel maken met behulp van koolzaad kunnen de vraag nauwelijks aan, en inmiddels verzetten milieuorganisaties zich tegen het aanboren van voedselbronnen voor brandstofproductie.
¨Aan hondenpoep is geen gebrek in dit land, en het is nog gratis ook¨ aldus Daan Berg van Vrije Honden. Hondenpoep bevat organische reststoffen die in het productieproces omgevormd worden tot een goed bruikbare biodiesel, die uitermate laagzwavelig is en bovendien CO2 neutraal. Op laboratoriumschaal heeft dit proces zich reeds bewezen, aldus de onderzoekers. Volgens actiegroep Vrije Honden is dit een typisch geval van meerdere vliegen in een klap: hondenpoep is vrijwel kosteloos beschikbaar, en levert op die manier een substantiële bijdrage aan het bestrijden van luchtverontreiniging en broeikaseffect.

Hondeneigenaren kunnen de ontlasting van hun geliefde viervoeter inleveren bij speciale verzamelstations. Per kilo ingeleverde poep worden punten uitgedeeld, waarmee de hondeneigenaar vervolgens weer korting kan krijgen bij tankstations. Zo hoopt Vrije Honden mensen te motiveren om de ontlasting van hun hond op te ruimen en in te leveren. Met behulp van het nieuwe proces kan de ingeleverde ontlasting worden verwerkt tot 'bruine stroom'. Oliemaatschappijen hebben al interesse getoond in deze ontwikkeling en zouden bereid zijn deel te nemen in de nieuw op te zetten organisatie die nodig is om het proces te vermarkten. De gemeente Den Haag weigert echter medewerking vanwege de kosten. Vrije Honden reageert laconiek: ¨De gemeente heeft inmiddels tientallen miljoenen inkomsten uit hondenbelasting in kas, dit onderzoek kan een prachtig project zijn om het aan uit te geven¨.

Het volledige rapport is vanaf morgen te verkrijgen via de website: www.vrijehonden.nl

28 maart 2008

Waterfiets voor eenzame zwaan

MÜNSTER - De Duitse zwaan Petra wordt teruggebracht naar haar oude liefde: Een waterfiets in de vorm van een zwaan. Met de maatregel hoopt de dierentuin van Münster dat Petra zich niet meer eenzaam voelt.

Toen de waterfiets eind vorig jaar naar zijn winterkwartier moest, zocht de zwarte Petra toenadering tot een echte witte zwaan. De relatie verbrak enkele dagen geleden, toen de witte zwaan wegvloog en niet meer naar Petra terugkeerde.

De waterfiets ligt sinds enkele dagen weer in het water, meldden Duitse media. De affaire tussen Petra en haar kunstmatige geliefde baarde heel wat opzien. Over het onmogelijke paar verscheen zelfs een kinderboek.

25 maart 2008

Veel belangstelling voor biddende hond

De chihuahua Conan heeft de kunst van het bidden afgekeken van zijn baasje. Het dier trekt met zijn 'gebeden' tientallen toeristen naar de Boeddhistische tempel in Japan.

Priester en eigenaar Joei Yoshikuni vermoed dat het dier op het idee is gebracht doordat hij het zijn baasje zag doen. "Het kostte hem maar een paar dagen voor hij alle bewegingen kende," zegt hij tegenover persbureau AP. Yoshikuni wil de hond nu ook leren mediteren. "Of een ieder geval dat hij stil blijft zitten als ik mediteer."

20 maart 2008

Muizen op heterdaad betrapt

UTRECHT - In de nacht van woensdag op donderdag heeft een stel wel hele kleine inbrekers de Utrechtse politie handenvol werk bezorgd.

Een 37-jarige bewoonster van een woning in Utrecht hoorde midden in de nacht beneden in haar woning geluiden. Zij dacht dat er inbrekers in haar huis waren en belde 112.

Meerdere politieauto's gingen met spoed naar de woning. De agenten onderzochten de woning van onder tot boven. Uiteindelijk betrapten de politiemannen de inbrekers op heterdaad. Het bleek om muizen te gaan die door de woning renden.

19 maart 2008

Kwik Kwek en Kwak uit Intratuin gezet

AMSTERDAM - De flamingo's Kwik, Kwek en Kwak die al een kwart eeuw bij Intratuin Utrecht in een vijvertje staan moeten plotseling weg. Onder druk van dierenbeschermers wordt een eind gemaakt aan de leuke kinderattractie.
In Utrecht is opschudding ontstaan over flamingo's die in tuincentrum Intratuin in een klein bad worden gehouden.

Dierenbescherming Utrecht en de nieuwe actiegroep Flamin-Go eisen dat de exotische vogels worden overgebracht naar een dierenpark of andere locatie.

In de zaak aan de Koningsweg waden drie flamingo's rond in een ondiep bad van pakweg een bij drie meter. De exoten, die liefkozend Kwik, Kwek en Kwak worden genoemd, zitten er al 25 jaar. Net als de ara Gerard, die af en toe rondvliegt en onderdeel is van het interieur.

Een kooi is niet nodig, bezweert de directie, de vogels zijn zo tam dat zelfs een kleine ophoging van stenen te hoog is om te vluchten.

De Dierenbescherming krijgt echter geregeld klachten binnen over de omstandigheden waaronder de beesten leven, en is verre van blij met de situatie. Een aantal dierenliefhebbers trekt zich het lot van de watervogels zo aan, dat het zaterdag als actieclub Flamin-Go! gaat protesteren. "Het leven dat de vogels leiden, wordt gekenmerkt door een schrijnend gebrek aan afwisseling, soortgenotencontact en bewegingsvrijheid", vindt initiatiefneemster Anne Gadellaa.

Intratuin Nederland zegt in een spagaat te zitten. "Enerzijds komen sommige kinderen specifiek voor de dieren, anderzijds horen flamingo's niet in een tuincentrum. Ze moeten door de modder kunnen kruipen en naar voedsel zoeken", begrijpt woordvoerder Rob Hanken. De attractie zal dan ook spoedig verdwijnen, zo is zijn verwachting. "We zoeken naar een meer natuurlijker leefomgeving en zijn in gesprek met Dierenpark Amersfoort."

17 maart 2008

Man vangt zelfde vis na 25 jaar

Een Amerikaanse bioloog heeft een vis gevangen die hij 25 jaar geleden uitgezet heeft in een dertig kilometer lange rivier van het natuurreservaat Flaming Gorge in de staat Wyoming. "Wenger zetten toen 12.000 vissen uit waarvan de rechtervin onderaan de buik mankeerde. Zo kon hij nu de vis ook herkennen", aldus Lucy Word van de afdeling visserij van Wyoming. "Ik heb toen zelf de vin van de vissen geknipt en groot is mijn verbazing dat ik er na al die tijd nog eentje van gevangen heb", besluit Wengert.

16 maart 2008

Beer veroordeeld voor honingdiefstal

Een Macedonische rechtbank heeft een beer veroordeeld voor diefstal en vernieling. De beer heeft honing gestolen van een bijenhouder.

Het proces heeft een jaar geduurd. Omdat onbekend is wie de eigenaar van de beer is, moet de staat de schadevergoeding van 2.250 euro betalen.

Na herhaaldelijk een beer te hebben gezien in de buurt van zijn bijenkorven, plaatste de imker een generator in zijn bijenstal. Hij wilde het dier verjagen met muziek en lichten.

De beer is daarna een paar weken weggebleven, maar sloeg uiteindelijk zijn slag toen de generator uitviel.

12 maart 2008

Belgische bioloog ontdekt acht nieuwe muizensoorten

Een Belgische bioloog van het Museum voor Natuurwetenschappen heeft in Oost-Afrika acht nieuwe soorten muizen ontdekt. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt.

Zeldzaam
Onderzoekers van het Brusselse museum nemen wereldwijd ecosystemen onder de loep. Af en toe worden nieuwe diersoorten ontdekt, vooral insecten en andere ongewervelden. "Dat nieuwe zoogdieren worden ontdekt, is eerder zeldzaam", zegt het museum. "De afgelopen jaren ontdekte bioloog Erik Verheyen in Oost-Afrika maar liefst acht nieuwe soorten muizen, een ontdekking van wereldformaat", luidt het.

Borstelbontratten
De acht soorten behoren allemaal tot het geslacht Lophuromys. Dat is een ongewone groep van muizen. Ze komen enkel voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. "Omdat hun vacht heel apart stug haar vertoont, zijn deze soorten bekend als 'borstelbontratten', 'ruwbontratten' of 'grofharige muizen'", leggen ze bij het museum uit.

Breekbare staart
Die muizen hebben relatief korte pootjes. De kleur van hun vacht varieert van geelbruin tot groengrijs en donkerbruin. Sommige soorten zijn gespikkeld. De staart en de fragiele huid van de muizen breken heel vlot, waardoor ze makkelijker ontsnappen uit de greep van prooidieren.

Vochtige habitat
De kleine zoogdieren leven in een vochtige habitat. Hun geografische verspreiding staat in functie van de neerslag en niet van de hoogte, temperatuur of structuur van de biotoop. Hun typisch dieet bestaat uit mieren, andere insecten en ongewervelden, kleine gewervelden, kadavers en plantaardig voedsel.

Dolfijn redt gestrande walvissen

WELLINGTON - Een dolfijn heeft twee gestrande walvissen veilig naar open water geleid nadat mensen het niet was gelukt de dieren uit de kust van Nieuw-Zeeland te houden.

De dieren leken volgens een lokale reddingswerker te communiceren waarna de dolfijn de walvissen langs zandbanken naar zee "escorteerde".

"Ik heb nog nooit van zoiets gehoord", aldus Malcolm Smith die anderhalf uur vergeefs had geprobeerd de dieren te redden. "Het is verbazingwekkend."

Moko
De bewuste dolfijn, Moko genaamd, staat in het gebied aan de oostkust van het Noordereiland bekend omdat het graag met mensen speelt. Zijn gedrag betekende ditmaal vermoedelijk het verschil tussen leven en dood voor de drie meter lange potvis en haar kalf.

Kort nadat de walvissen uit het zicht waren verdwenen, pakte de dolfijn zijn favoriete bezigheid, spelen met zwemmers, weer op.

08 maart 2008

Artsen halen stuk metaal uit zeeschildpad

Chinese artsen hebben met succes een zeeschildpad geopereerd. Het dier had een ijzeren plaatje van vier centimeter lang en drie centimeter breed ingeslikt.

In voederbak
Dat stuk metaal was per vergissing in zijn voederbak van het aquariumpark terechtgekomen. Het dier werd geopereerd met behulp van een camera. De ingreep duurde verscheidene uren, maar de zeeschildpad kon worden gered.

'Uitgestorven' vogel gevonden op Papoea-Nieuw-Guinea

LONDEN - Op Papoea-Nieuw-Guinea zijn Beck's stormvogels gespot die al bijna tachtig jaar niet meer waren gezien. Dat meldde de Britse Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Deskundigen vermoedden dat het dier was uitgestorven.
De zeevogel was slechts tweemaal gezien, in de jaren twintig van de vorige eeuw. De Israëlische ornitholoog Hadoram Shirihai telde vorig jaar zomer tijdens een expeditie echter meer dan dertig exemplaren. Hij heeft zijn bevindingen vrijdag gepubliceerd in de Bulletin of the British Ornithologist Club.
De RSPB noemt de herontdekking van de stormvogel ,,fantastisch nieuws'' en zegt dat nu alles in het werk moet worden gesteld om de vogels te beschermen.

06 maart 2008

Hond levert baasje uit aan politie

HOEVELAKEN - Een 28-jarige man uit Hoevelaken is door zijn eigen hond aan de politie uitgeleverd. Agenten kwamen woensdagavond bij de man aan de deur omdat hij nog boetes open had staan wegens rijden onder invloed.

Toen de agenten de woning binnengingen, was de 28-jarige nergens te bekennen. De man was volgens zijn familieleden niet thuis.

Zijn hond was wel aanwezig. De agenten gaven de hond de opdracht zijn baasje te zoeken, waarop het dier via de trap naar boven naar zijn baasje liep.

De agenten hielden de man daar aan. Hij is in verzekering gesteld.

05 maart 2008

Ieder soort zijn eigen webpagina

De Encyclopedie van het Leven is eindelijk online, met al 30.000 soorten. Om het grote publiek warm te maken voor de natuur. En de bioloog te helpen in het veld.

Zeggekorfslak, malariamug, tarwe, paardenbloem, pauw, schaap, snuitkever, champignon: elke soort op aarde krijgt een eigen website in de vrij toegankelijke ‘Encyclopedia of Life’ (EOL), die afgelopen dinsdag online is gegaan www.eol.org). De webpagina’s van 30.000 soorten zijn al ingevuld, maar de meeste met nog maar een enkele pagina. De vierentwintig ‘voorbeeldsites’, waaronder eentje van de aardappel, de doodgraver en de mariene eencellige Cafeteria roenbergensis, zien er wel al heel mooi uit, met uitgebreide beschrijvingen, foto’s, filmpjes, verspreidingskaarten, DNA-profielen en wetenschappelijke publicaties. Zo moet het worden, staat op de site. Niet alleen voor de al beschreven 1,8 miljoen soorten, maar ook voor alle soorten die nog beschreven moeten worden – zo’n vijf tot twintig miljoen.

„Wij vinden het een heel goed initiatief’’, zegt Kees Hendriks hoofd Informatiedienst van Museum Naturalis in Leiden. Hendriks staat op het punt een samenwerkingscontract met de Amerikaanse organisatie EOL te tekenen. De Nederlanders gaan gescande boeken inbrengen, en ook zal het Nederlandse soortenregister in EOL worden ondergebracht. „Wil je bijvoorbeeld iets over Sturnus vulgaris, de spreeuw weten’’, zo geeft hij als voorbeeld, „dan kun je in de Encyclopedia of Life ook bij Nederlandstalige informatie over de spreeuw komen, of bij Chinese, of Tsjechische.’’

Aan de Encyclopedia zijn de belangrijkste internationale taxonomische websites al gekoppeld, zoals FishBase, AmphibiaWeb, Solanaceae Source Web en de Biodiversity Heritage Library van de grote natuurhistorische musea waaronder de Nederlandse – deze musea en herbaria werken ook allemaal mee. Verschillende instituten zijn nu bezig met het invoeren van gedigitaliseerde boeken. Anderen werken aan zoekmachines die burgers en professionals antwoord kunnen geven op vragen als: Welke bomen zijn er in Thailand? Of: Hoe groot is de grootste, of de kleinste kever in de wereld? Ook moet de encyclopedie kunnen helpen bij het determineren in het veld, met een draadloze laptop.

Plannen voor zo’n wereldwijd overkoepelende website zijn er de afgelopen twintig jaar wel vaker geweest. Dat nu ook daadwerkelijk een eerste stap is gezet, is mede te danken aan het feit dat de beroemde mierenkenner Edward O. Wilson, gepensioneerd hoogleraar aan de Universiteit van Harvard, 50 miljoen dollar wist te verkrijgen van de John D. en Catherine T. MacArthur Foundation en nog twee miljoen van een andere Amerikaanse stichting. Daarnaast is de software sterk verbeterd om websites met uiteenlopende bronmateriaal (van vogelgeluiden tot kaartjes) te vullen. Wilson hoopt met de encyclopedie bij een groot publiek meer begrip en zorg voor de soortenrijkdom op aarde te kweken. Belangstelling is er zeker. Al snel na de lancering lag de site plat: de eerste vijf uur had hij 11.5 miljoen bezoekers gehad.