09 april 2008

Reuzenpanda op vrijersvoeten

Twee politieagenten in de Chinese provincie Shaanxi waren stomverbaasd toen zij vorige maand op klaarlichte dag een reuzenpanda gemoedelijk langs de openbare weg zagen lopen. De agenten waren in staat om het dier op de foto te zetten.

Medewerkers van twee nabij gelegen natuurparken – het Guanyinshan- en Foping Reservaat – zijn vervolgens op onderzoek uit gegaan, maar konden de reuzenpanda niet meer vinden.
De maanden maart en april vormen het paarseizoen voor de reuzenpanda. Vandaar dat het dier actiever wordt en zich vaker laat zien. Vandaar ook dat vorig jaar rond dezelfde tijd ook een reuzenpanda in hetzelfde gebied werd gesignaleerd door toevallige voorbijgangers.

Beide waarnemingen zijn bijzonder. De reuzenpanda is uiterst zeldzaam; in het wild leven nog ongeveer 1600 exemplaren. Bovendien is het dier normaliter heel schuw en nauwelijks vindbaar.

Daarnaast is de afgelopen tien jaar door het Wereld Natuur Fonds en vele lokale partners hard gewerkt aan een betere bescherming en uitbreiding van het leefgebied van de reuzenpanda

1 opmerking: