07 april 2008

Vreugde over 's werelds eerste kameel-lama kruising

Rama, sinds haar geboorte in 1995 de enige "kama" ter wereld, heeft na 13 jaar eindelijk vriendjes gekregen om mee te kunnen spelen. Door verbeterde foktechnieken is het Kameel Reproduktie Centrum in Dubai erin geslaagd drie kama's op de wereld te zetten. Kama's hebben de pluizige vacht van een lama, oren die wat betreft lengte het midden houden tussen die van kamelen en lama's, en bezitten geen bult(en). Ook de hoeven van de dieren, sterk en zeer geschikt voor de woestijn, zijn een soort compromis tussen die van beide tot de familie der kameelachtigen behorende ouders.

De geboorte van de dieren is een uitgekomen droom voor Dr Lulu Skidmore en haar team van het Kameel Reproduktie Centrum. "Toen we het project begonnen, wisten we niet eens of het mogelijk zou zijn de dieren te fokken. Nu hebben we vier van gezondheid blakende dieren", aldus de blije Lulu. "De belangrijkste doelstelling was om het beste uit beide diersoorten te halen. We dachten dat de lange vacht van de lama en de kracht van de kameel tot een zeer bruikbaar dier zou leiden."

Het fokprogramma bleek echter geen gemakkelijk karwei. Het bleek onmogelijk om met het zaad van een lama een kameel te bevruchten, en andersom leverde het in eerste instantie slechts twee niet-uitgedragen bevruchtingen op. Uiteindelijk werden toch de dieren geboren waarop gehoopt werd. De kama's gedragen zich goed in een groep, en zijn sterk maar kleiner en gemakkelijker te behandelen dan een kameel. Het is nog te vroeg om iets over de levensverwachting van de kama's te kunnen zeggen, maar het team heeft er vertrouwen in dat ze een rijpe oude leefijd zullen bereiken.

1 opmerking:

Anoniem zei

ik veronderstel dat dat dier dan onvuchtbaar is...