30 maart 2009

Minuscule kikkersoort ontdekt in Peru

Het is waarschijnlijk het kleinste lid van het amfibieënrijk: een kikker die niet groter is dan een muntje en behoort tot het geslacht Noblella.

Het dier bewoont de mistige en schier onbereikbare Andestoppen van zuidelijk Peru. Toch wist een gedreven groep onderzoekers het diertje te ontwaren tussen het strooisel van de junglebodem. Het meest opvallende kenmerk van de nieuwe kikker is de geringe grootte: de grotere vrouwtjes meten van top tot teen slechts 12.4 millimeter en zijn daarmee kleiner dan een gemiddelde mensenduim. Het is overigens wel verassend dat de kikkers op hoogtes van ruim 3100 voorkomen. Normaal gesproken is een dergelijk voorrecht louter gereserveerd voor wat grotere organismen, die meestal beter bewapend zijn tegen de kou.

Geen opmerkingen: