02 april 2009

Kuikens tonen wiskundig inzicht

AMSTERDAM - Kuikens kunnen objecten tellen en zelfs rekenen met getallen tot vijf. Dat blijkt uit een experiment van Italiaanse wetenschappers.

De onderzoekers van de universiteiten in Padova en Trento lieten voor hun experiment 17 kuikens van legkippen opgroeien in hun laboratorium. Ze legden ook enkele gele ballen in het nest, die af en toe werden bewogen.

De dieren begonnen de objecten al snel te beschouwen als soortgenoten. Ze volgden de gele ballen overal en toonden tekenen van stress als de speeltjes werden weggehaald.

Instinct

Bij hun onderzoek naar de rekenkunsten van kuikens maakten de wetenschappers gebruik van dat biologisch instinct. Ze zetten twee grote donkere schermen neer in een neutrale ruimte. Daarna trokken ze twee touwtjes met gele ballen heel langzaam achter de schermen, terwijl de kuikens toekeken.

Aan het ene touw zaten steeds vijf ballen, aan het andere touw maar vier of drie. De grote vraag was of de kuikens de ballen konden 'tellen' en op het scherm zouden aflopen waarachter de meeste gele ballen lagen. Jonge dieren hebben namelijk altijd de neiging om zich bij de grootst mogelijke groepen aan te sluiten.

Wiskundig inzicht

Al snel bleek dat de kuikens inderdaad steeds naar het scherm met de meeste gele ballen wandelden.

En de dieren toonden meer wiskundig inzicht. “Bij een tweede experiment sleepten we de ballen opnieuw achter de schermen, maar daarna verplaatsten we nog enkele ballen van het ene naar het andere scherm”, zo verklaarde onderzoekster Lucia Regolin tegen BBC News.

“De kuikens kozen vervolgens nog steeds voor het scherm waarachter de meeste ballen lagen. Ze waren dus in staat om de objecten bij elkaar op te tellen, terwijl die voor een deel verborgen waren achter de schermen.”

Apen

Eerder is al bewezen dat ook apen en honden eenvoudige optellingen kunnen uitvoeren. Maar volgens de wetenschappers is het vermogen om te tellen nooit eerder aangetoond bij dieren die net zijn geboren en geen enkele training hebben gehad.

Geen opmerkingen: