07 april 2009

Uitgestorven gewaande apensoort ontdekt

APELDOORN - Bioloog Hans Dignum van de Apenheul in Apeldoorn heeft in het dal van de Chilchos-rivier in Peru een vrijwel uitgestorven gewaande apensoort ontdekt.

Het gaat om een groep zogenoemde geelstaartwolapen, die in de nevelwouden op de oosthellingen van het Andesgebergte leeft.

Volgens directeur Bert de Boer van de Apenheul is lange tijd gedacht dat de geelstaart-wolaap helemaal uitgestorven was.

De laatste jaren zijn echter enkele waarnemingen gedaan van deze zeer zeldzame en moeilijk te vinden dieren. Geelstaartwolapen leven in uiterst afgelegen gebieden. Biologen dachten al langer dat er in de nevelwouden een groep moest zitten.

Nevelwouden

De ontdekking van de geelstaart-wolapen is niet alleen opwindend, omdat er van een vrijwel uitgestorven soort nog een groep blijkt te bestaan. Volgens De Boer maakt het de kans ook groter op behoud van de unieke nevelwouden, die met kappen worden bedreigd.

Apenheul, GaiaPark Kerkrade Zoo en een Frans dierenpark spannen zich in om de nevelwouden te beschermen. Dat doen ze onder meer door onder leiding van bioloog Dignum kleinschalige koffieteelt op de hellingen van de vallei te stimuleren.

Dankzij de inkomsten van de koffieoogst komen boeren niet in de verleiding het woud te kappen om vee te kunnen houden. De drie betrokken dierentuinen schenken Chilchoskoffie.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zijn niet de kleine boeren die het woud al of niet in stand houden. Grote maatschappijen met grootmaterieel, bulldozers, graafmachines, daar Poclain genoemd, zij zorgen voor de massale kaalslag. Tegen deze maatschappijen weerstand bieden, daar zijn andere middelen voor nodig.

Anoniem zei

Waar is het dal van de Chilchos-rivier in Peru. Wij hebben het de Peruanen gevraagd. Lees het boek Life Conditions in the Ceja de Selva. Peru Zeldzame apen? Vraag het Marc van Roosmalen. Hij is de enige in deze tijd die alles van de apen in het Noordwesten van Zuid-Amerika afweet. Vraag het hem.