27 december 2007

Voetbaluil is 'Man van het Jaar' in Helsinki

De uil die op het doel neerstreek tijdens de EK-voorrondematch Finland-België, is door de Finse journalistenbond uitgeroepen tot 'Man van het Jaar'. De roofvogel, die intussen door het leven gaat als Bubi, stal de show voor de ogen van 35.000 voetbalfans.

Unaniem
Dat de scheidsrechter de match gedurende zes minuten moest stilleggen, was geen bezwaar om Bubi met eenparigheid van stemmen te verkiezen. "Bubi heeft meer gedaan om het Finse voetbal te promoten dan onze nationale ploeg", zegt voorzitter Pasi Tuohimaa van de journalistenbond.

Mascotte
Nadat Finland de match tegen België had gewonnen, werd de uil bevorderd tot mascotte van het Finse nationale elftal. Na een rockconcert in hetzelfde stadion, is Bubi echter verdwenen. Geen enkele match van de Finnen heeft hij nog bijgewoond. Het team heeft zich dan ook niet kunnen plaatsen voor het EK van volgende zomer. Misschien kan de Belgische voetbalbond overwegen om hem naar België te transfereren...

26 december 2007

Duivenpoep levert Amerikaan vier miljoen euro op

Een rechtbank in New York heeft een voormalige conciërge, die uitgleed over duivenpoep op een trap naar de metro, bijna 8 miljoen dollar schadevergoeding toegekend. Dat meldt de Franse zender TF1.

Omheen lopen
De 65-jarige Shelton Stewart gleed uit in 1998, waardoor hij zijn nek en rug verwondde. De vervoersmaatschappij hoeft slechts 80 procent van het bedrag te betalen omdat de Amerikaan zelf voor 20 procent verantwoordelijk is gesteld. Hij had er immers omheen kunnen lopen, want hij bleek de vogelpoep eerder op de dag al te hebben gezien.

Huis en Disney World
Stewart wil van het geld, omgerekend ruim 4 miljoen euro, een huis kopen. Ook is hij van plan zijn twee dochters en kleinkind mee te nemen naar Disney World in Florida.

24 december 2007

30 kogels nodig om everzwijn te doden in kledingzaak

In een voorstad van het Franse Poitiers is zaterdag een everzwijn een kledingwinkel binnengedrongen. De winkel moest geëvacueerd worden. De politie heeft het dier afgeschoten in de winkel zelf. Daar waren 30 kogels voor nodig.

Vijftien klanten
Het everzwijn stapte zaterdagmiddag rond 13.15 uur de kledingszaak in het winkelcentrum binnen. "Vijftien mensen -klanten en personeelsleden- zijn in alle rust geëvacueerd. Maar het 90 kilo zware everzwijn viel de politieagenten aan, waarop die het neerschoten", zo luidt het bij het politiehoofdcommissariaat van het departement Vienne.

Het dier werd gedood met dertig kogels, want de wapens van de politie waren niet aangepast aan dit type interventie.

Nog twee

Rond 15.30 uur kon de winkel opnieuw de deuren openen. Er is een onderzoek gestart om na te gaan vanwaar het everzwijn kwam.
Er zijn zaterdag in hetzelfde winkelcentrum, dat dichtbij het platteland ligt, maar liefst drie everzwijnen gesignaleerd, maar slechts één ervan is een winkel binnengestapt.

21 december 2007

Britse man heeft duif als aanbidder

n Groot-Brittannië heeft de 42-jarige Andy Maw wel een heel bijzondere aanbidder. Duif Pokey wil zijn grote liefde Andy nooit meer alleen laten en reageert enorm jaloers op Andy's vrouw, Trude. Dat schrijft de Britse krant The Sun.

Andy Maw vond het beestje zwaar toegetakeld op zijn stoep nadat een storm over het land geraasd had. Hij had zoveel medelijden met de duif, dat hij besloot het beestje in huis te nemen.

Seksuele intimidatie
Maar zijn beslissing heeft grote gevolgen voor zijn liefdesleven, want duif Pokey is zo jaloers dat hij het leven van Trude terroriseert. Als Trude te dicht in de buurt van Andy durft te komen, wordt ze aangevallen. Bovendien doet de duif nog meer ongewone dingen: ze blijft op het dashboard van de auto zitten terwijl Andy rijdt, ze gebruikt het toilet van de familie en zit constant op Andy's knie. Ondanks pogingen om alleen te zijn, blijft de duif Andy overal volgen.

"Het klinkt gek, maar die duif is zot van mij", zegt Andy, "Soms lijkt het wel seksuele intimidatie. Ze streelt me met haar snavel, ze pikt in mijn vingers en paradeert met hoge borst om andere vrouwtjes af te schrikken. Als Trude in de buurt komt, valt ze haar aan en pikt met haar snavel."

De vrouw van Andy zou de duif het liefst in de pan zien verdwijnen.

17 december 2007

Chihuahua in de cel

AMSTERDAM - Een acht weken oude chihuahua is zondagochtend in de cel beland. Dat gebeurde na een ruzie tussen twee exen.

De mannelijke ex had het diertje ondergebracht bij zijn 63-jarige vader. Dit tot grote ontsteltenis van zijn ex die gistermorgen rond half vier besloot haar lieveling terug te halen samen met zeven vrienden.

Bij de woning ontstond een vechtpartij waarbij de vader met een zaklamp op zijn hoofd werd geslagen. Het achttal ging er vervolgens met de pup vandoor, maar kon later worden aangehouden. De politie besloot hierop het hondje niet onder te brengen bij de dierenopvang, maar in de cel.

Ezels niet dom, maar moedig en heel verstandig

ZEIST - Dom, koppig? ,,Nee hoor, ezels zijn juist moedig en vooral héél verstandig’’, zegt Vera Dekker, al vijftien jaar letterlijk dag en nacht in de weer met de Ezelsociëteit in Zeist.
Zo’n vijf- a zeshonderd zijn er intussen wel voor kortere of langere tijd geweest, schat ze.

De meeste dieren kwamen er binnen met een gebrek: verwaarloosd, ziek of afgedankt. Ondanks de inspanningen van de vrijwilligers van de soos en de ondersteuning van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, hoort afscheid nemen er ook geregeld bij. Zaterdag stond de Zeister Ezelsociëteit tijdens haar herinneringsdag stil bij de dieren die het uiteindelijk niet redden. Een rij waxinelichtjes op de grond en een reeks foto’s aan de wand van de stal geven de herinneringen een plekje. Dekker wijst op de foto van ’River’, haar favoriet, die overigens nooit op de sociëteit is geweest. ,,We kwamen hem tegen op Corfu, ondervoed en verwaarloosd. We hebben hem moeten laten inslapen.’’

De ezel wint aan populariteit, meent Dekker, Er zijn er naar schatting zo’n 8000 in Nederland en dat aantal groeit. ,,Veetranpsorteurs nemen er nog al wat mee retour na transport van paarden naar Italië. Die dieren komen dan niet allemaal even goed terecht’’, vertelt Dekker, terwijl nieuwsgierige ezels Dekker en de verslaggever besnuffelen.

Wat begon met twee eigen ezels Joop en Karel in de achtertuin is intussen en landelijk bekende ezelopvang voor meer dan vijftien dieren. Nog eens 160 ’pleegezels’, zoals Dekker ze aanduidt staan ondergebracht bij particulieren. Sinds zes jaar heeft de sociëteit erkenning en ondersteuning van de gemeente Zeist. Maar ideaal is de situatie nog altijd niet. Dekker zou graag de nieuwe dieren die vaak verzwakt door besmettelijke aandoeningen arriveren gescheiden opvangen van de vaste bewoners. Ze verhaalt van een ezel met ringworm dat in korte tijd diverse andere besmette. Dat was bij aparte opvang niet nodig geweest. ,,Misschien dat we aparte opvang dat in de toekomst nog eens kunnen realiseren’’, zegt Dekker hoopvol.

16 december 2007

Lelijk zwaantje eindelijk verliefd

Een lichtjes misvormde mannetjeszwaan heeft na zeven eenzame jaren misschien wel de liefde van zijn leven gevonden. Door de vreemde vorm van zijn nek viel Crinkly tot nu toe nooit in de smaak bij het andere geslacht. Volgens verzorgers van het vogelreservaat in het Britse Gloucester zit zijn weinig benijdenswaardige calvarietocht er nu echter op.

"Het is nog te vroeg om het met zekerheid te stellen, maar de kans zit er dik in dat hij een vriendinnetje te pakken heeft. Ze lossen elkaar van geen vin meer, we zijn dan ook hartstikke benieuwd of dit sprookjesverhaal een happy end krijgt", vertelt een vogelfan. Experts wijten de oorzaak van de misvormde nek aan complicaties bij de geboorte.

15 december 2007

Lichtgevende katten gekloond

Zuid-Koreaanse genetici hebben katten gekloond die rood opgloeien in het donker als ze aan ultraviolette straling worden blootgesteld. Het effect werd bereikt door aan de cellen waarmee de katten werden gekloond, een gen toe te voegen dat een fluorescerend eiwit produceert.

Drie op deze wijze gekloonde katten, Turkse angora's, werden in januari en februari geboren. Een overleed bij de geboorte, de andere twee bleven in leven.

Primeur
Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van wetenschap en technologie is het voor het eerst dat er katten zijn gekloond met gemodificeerde genen. Nu het met dit gen is gelukt, moet het ook met andere genen kunnen lukken, zei het ministerie.

Behandeling erfelijke ziekten
Omdat het DNA van katten veel lijkt op dat van mensen kunnen zulke katten worden gebruikt voor onderzoek naar de behandeling van erfelijke ziekten, aldus het ministerie. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de universiteiten van Gyeongsang en Sunchon.

14 december 2007

Springmuis gefilmd in woestijn Mongolië

AMSTERDAM - In de Gobi-woestijn (Mongolië) is een video gemaakt van de zogenaamde grootoorspringmuis, ook wel de Euchoreutes naso genoemd.

Het gaat om een zeldzaam knaagdier dat het beste omschreven kan worden als een kangoeroe met enorme oren, een lange staart en dat met het formaat van een muis.

De muisachtige staat op de lijst van bedreigde diersoorten en is het favoriete hapje van katten, die veel voorkomen in de Gobi-woestijn. Opvallend aan de grootoorspringmuis is dat zijn oren groter zijn dan het hoofd.

De NOS bracht dinsdag ook al beelden van de diertjes. Die video was afkomstig van een Britse natuurorganisatie.

13 december 2007

Haai valt kangoeroe aan

In de buurt van Torquay in Australië heeft een haai een kangeroe opgegeten. Een koppel dat de hond aan het uitlaten was op het strand zag het gebeuren. De kustwacht bevestigt dat ze het karkas van het beest gevonden heeft. Australië heeft momenteel te kampen met een haaienprobleem. Het afgelopen weekend moesten nog twee stranden gesloten worden in buurt van Sydney omdat haaien te dicht bij badende toeristen kwamen.

"De kangoeroe sprong uit de struiken in de duinen. Het beest ging meteen richting zee en sprong erin. We zagen zijn kop nog uit het water komen en toen zagen we ineens heel duidelijk een haai. De kangoeroe was plots verdwenen", vertelde het echtpaar, dat schat dat het op ongeveer 80 meter stond van het drama.

Tweede getuige
Intussen is een tweede getuige met hetzelfde verhaal gekomen. Mick Boucher was diezelfde dag aan het kitesurfen. Ook hij zag een kangoeroe op het strand springen. "Hij stopte vlak voor het water, wachtte tien seconden en sprong erin. Ik zag het dier zwemmen, het bewoog op en neer. Tot een enorme haai toesloeg."

Experts zeggen dat het niet ongebruikelijk is dat kangoeroes het water ingaan.

11 december 2007

Papegaai krijgt parkeerboetes

Coco, een papegaai uit Patras, Griekenland, heeft inmiddels een bedrag van 444 euro aan parkeerboetes uitstaan. Volgens het gemeentebestuur staat zijn vogelkooi illegaal geparkeerd en hindert deze automobilisten, omdat hij gedeeltelijk een parkeerplaats blokkeert.

Lambros Michalopoulos, eigenaar van de papegaai en bijbehorende dierenwinkel, zegt dat de vogel zal sterven, wanneer hij de kooi naar binnen verplaatst. aangezien beide partijen er niet uitkomen, is de zaak naar de rechtbank verplaatst. Coco heeft al 18 jaar op de gewraakte plaats gestaan en is een soort van mascotte geworden in de drukke Griekse havenstad met smalle straten en weinig parkeerplaatsen. Coco's eigenaar hoopt dat de rechtbank de zaak als belachelijk zal betitelen en hem in het gelijk stelt.

09 december 2007

Kangoeroescheten goed voor het milieu

Het is de hoogste tijd dat we werk maken van het milieu. Als we nu ingrijpen, kunnen we de klimaatverandering nog omkeren, waarschuwen wetenschappers. Kangoeroes dragen alvast hun steentje bij met hun milieuvriendelijke darmgassen.

Broe(i)kaseffect
Australische wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat kangoeroes speciale bacteriën in hun darmen hebben waardoor ze niet het schadelijke gas methaan afscheiden als ze een scheet laten. Winden van koeien, schapen, varkens en ook mensen bevatten methaan. Elke keer dat wij een scheet laten, dragen we dus bij aan het broeikaseffect.

Vervuilend vee
"Veertien procent van alle broeikasgassen in Australië is afkomstig van vee", zegt Athol Klieve, onderzoeker van de University of New South Wales tegen het persbureau AFP. "Als je naar Nieuw-Zeeland kijkt, dat een veel grotere veestapel heeft, is het percentage zelfs vijftig procent."

De wetenschappers willen nu proberen de darmflora van kangoeroes over te zetten naar koeien en schappen, die veel broeikasgassen afscheiden.

07 december 2007

Kangoeroes sprongen vroeger niet

AMSTERDAM - Een 25 miljoen jaar oud fossiel dat is opgegraven in Australië, toont aan dat kangoeroes vroeger op vier poten galoppeerden in plaats van de sprongen die ze tegenwoordig maken met hun achterpoten.

De Australische wetenschappers ontdekten ook dat het beest destijds grote hoektanden had en in bomen klom om voedsel te zoeken.

"We hebben hier te maken met een verre, verre voorouder van de kangoeroe die wij kennen", zegt Ben Kear tegenover de Australische krant The Age. Kear maakt deel uit van het team dat de botten van de prehistorische kangoeroe onderzoekt.

Het oeroude beest maakt deel uit van een uitgestorven soort dat de soortnaam 'balbaridae' heeft meegekregen. De kangoeroe heeft extreem grote tenen en flexibele poten, wat de theorie dat het dier veel in bomen klom versterkt.

Knut viert verjaardag met reuzentaart

Knut, de wereldberoemde ijsbeer in de Berlijnse Zoo, is vandaag 1 jaar oud geworden. Ter gelegenheid van de feestelijke gebeurtenis mochten kinderen vandaag gratis naar de dierentuin.

2.000 bezoekers
Van zijn reusachtige verjaardagstaart - gemaakt van driehonderd eieren, vijftien kilogram meel en suiker en tien kilogram marsepein - kregen alleen de bezoekers een stukje. Tegen betaling wel te verstaan, maar de opbrengst komt ten goede aan de dierentuin. Tegen het middaguur hadden zo'n tweeduizend mensen al een bezoekje gebracht aan Knut.

110 kilo
Bij zijn geboorte woog Knut slechts 810 gram, maar inmiddels is hij uitgegroeid tot een fikse beer van 110 kilogram. Omdat de kleine Knut door zijn moeder werd verstoten, werd hij opgevoed door zijn verzorgers.

Tussendoortjes
In juli moest Knut op dieet omdat hij volgens een dierenarts met zestig kilo voor zijn acht maanden te zwaar was. In plaats van vier maaltijden per dag kreeg hij nog maar drie keer zijn voedzame papje van melk, vlees, levertraan en multivitaminen. Verzorger Thomas Dörflein onthulde destijds in de Berlijnse krant BZ dat Knut graag tussendoortjes eet.

Iedere twee uur flesje
Knuts tweelingbroer overleed enkele dagen na hun geboorte. Knut zelf kwam in het nieuws toen de Berlijnse media lucht kregen van het feit dat zijn verzorger hem iedere twee uur een flesje gaf. Dit verhaal zorgde voor ophef onder dierenrechtenactivisten, die vonden dat de dierentuin de natuur de vrije loop had moeten laten gaan na de verstoting door de moeder - zelfs als dat Knut het leven zou kosten.

Eigen tv-show
Zoveel mensen vonden het wollige beertje echter dusdanig schattig dat het bezoek aan de dierentuin met 20 procent steeg. Er ontstond een heuse Knut-hype. Zijn foto verscheen op de voorpagina van de Nederlandse 'Vanity Fair' en hij heeft nu zijn eigen blog en tv-show. De dierentuin heeft in het afgelopen jaar naar eigen zeggen tien miljoen euro verdiend aan de Knut-hype, onder meer door de gestegen bezoekersaantallen en de verkoop van licenties voor Knut-speelgoed.

03 december 2007

Gemummificeerde dinosaurus ontdekt

WASHINGTON - Een tiener heeft de mogelijk compleetste dinosauriër tot nu toe ontdekt. Het gaat om een gedeeltelijk gemummificeerde hadrosaurus. Van het fossiele dier is weefsel bewaard gebleven, misschien zelfs zacht weefsel.

De intacte huid met schubben toont bewijzen van strepen, aldus een wetenschapper van de universiteit in het Britse Manchester maandag na maandenlang onderzoek. De hadrosaur blijkt gespierder te zijn geweest dan was aangenomen.

De destijds 17-jarige Tyler Lyson trof de 67 miljoen jaar oude overblijfselen in 2000 aan op het land van een oom in het Amerikaanse North Dakota.

02 december 2007

Terrorkat neemt huis over

Katten zijn nu eenmaal de baas over de mens.

Wilde kat loopt 19 dagen met pindakaaspot op zijn kop

Een wilde kat heeft negentien dagen met een pindakaaspot op zijn kop rondgelopen. De Amerikaanse Tabitha Cain uit Memphis zag haar kat Wild Oats een paar keer lopen met de pindakaaspot op zijn hoofd en probeerde het dier tevergeefs te vangen. Ze vreesde het ergste toen ze de kat een week niet hadden gezien.

"Ik dacht dat ze doodging met die pot op haar hoofd", zei de 25-jarig Cain. Ze vond de eens mollige kat deze week, te dun en zwak om te vluchten. Wild Oats werd gevangen met een visnet, en met wat olie kon de pot van haar het hoofd worden verwijderd. Na wat water en behandeling van de wonden begon de kat na twee dagen weer te eten. "Ik heb gehooord dat katten negen levens hebben, maar ik denk dat deze er negentien heeft, omdat ze negentien dagen heeft overleefd", zei Doretha Cain, Tabitha's moeder.

Een dierenarts uit Memphis, Gerald Blackburn, zei dat hij vaker heeft gehoord van huisdieren die dagen of weken in de val zitten en toch overleven. Volgens Blackburn heeft de kat vermoedelijk overleefd vanwege haar teveel aan vet.