28 februari 2006

Lama's bespugen alleen elkaar

OOSTVOORNE
Het is wel gebeurd dat auto’s op elkaar knalden doordat de voorste automobilist op zijn remde trapte om naar de lama’s te kijken.

Ze lopen al een jaar of tien langs de Tichelarijweg bij het huis van de familie De Ruijter. ,,Het zijn gewoon leuke beesten,’’ zegt eigenaar Rob de Ruijter. ,,Het is weer eens wat anders dan schapen, zoals heel veel andere mensen hebben. Je maakt er ook meer contact mee. Ze zijn aanhankelijk en reageren echt op je. Niet dat ik er zo lyrisch over doe als sommige mensen met hun honden hoor. Nee, bespuugd ben ik nog nooit. Daar staan Lama’s wel om bekend, maar ze doen dat alleen als ze boos worden. Ze bespugen wel elkaar regelmatig. Bijvoorbeeld als je eten op een hoop gooit en ze dat tegelijkertijd proberen te bemachtigen.’’

De Lamafamilie bestaat uit één mannetje en acht vrouwtjes. De Ruijter: ,,Twee mannetjes bij elkaar werkt niet. Die gaan vechten. Elk jaar krijgen ze jongen.’’ Hij heeft ook kangoeroes lopen. ,,Het exotische van die dieren spreekt mij erg aan.’

Poema doet dutje in buitenwijk Los Angeles



Het gebeurt niet elke dag dat je uit het keukenraam kijkt en een poema in je tuin ziet. Zachary Bovinette schrok zich alleszins bijna dood toen hij ’s morgens een leeuw van vier meter lang over het gras zag sluipen.

“Mijn kat zat op het dak en wilde wel erg graag binnenkomen. Geen wonder, want enkele meters achter haar zat een bergleeuw,” aldus Bovinette. Het roofdier trok veel bekijks maar bleef kalm onder alle aandacht van de buurt en rolde zich op voor een dutje op het groene gras.

Dominante leeuwen
De lagere school in de buurt werd uit voorzorg voor de grote kat gesloten. Medewerkers van het plaatselijke departement voor Vis en Wilde Dieren wisten de leeuw in te sluiten en te verdoven. Het dier werd meegenomen en vrijgelaten in het naburige Angeles National Forest park.

Waarom de leeuw zo dicht bij mensen kwam, is nog onduidelijk. “Waarschijnlijk wordt de leeuw niet aanvaard door de dominantere leeuwen. Het gebeurt wel vaker dat wilde dieren zich in bewoonde buurten begeven, maar een leeuw die in een tuin in slaap valt, is zeker een uitzondering,” aldus woordvoerder Patrick Roy.

Een pluimveehond

In Tsjechië worden ze al gebruikt om vogelgriep op te sporen en nu willen de douane en ministerie van Landbouw het ook in Nederland gaan introduceren: de pluimveehond. Om te voorkomen dat reizigers op luchthavens risicoproducten als vlees, veren of vogels de grens mee overnemen.

Het enige probleem is, dat de Tsjechische hond het als enige kan. De betreffende hond was eerst een drugshond maar is 'omgeschoold'. Tsjechië doet binnenkort verslag van hun ervaringen met de hond. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Veerman dat hij 'hoopt dat deze honden binnen afzienbare tijd kunnen worden ingezet'.

Het, toch nog, tweede probleem is ook dat het omscholen van de honden ook nog eens een extra probleem met zich meebrengt. De drugs- en tabakshonden zijn juist getraind om niet op vlees te reageren. "Elke hond heeft van nature de impuls om te reageren op vlees. Bij het trainen ligt de nadruk op het negeren daarvan. Het is lastig om dat terug te draaien", aldus een woordvoerder van de douane. Het trainen duurt ongeveer negen weken en mocht het lukken, denkt de douane dat de honden ook ingezet kunnen worden bij het opsporen van bedreigde dier- of plantensoorten.

27 februari 2006

Dorstige apen vallen watertankwagens Somalië aan

Door de aanhoudende droogte in Somalië vallen steeds meer dorstige apen watertankwagens en bestelwagens op straat aan. Hele benden bavianen hebben zich op strategisch gunstige kruispunten of bruggen geïnstalleerd, waar de vrachtwagens trager moeten rijden. Dat bericht de krant The East African maandag.

De apen vallen zowel watertankwagens als bestelwagens met fruit en groenten aan, die onderweg zijn naar de markt in Mogadishu. ¨De dieren stelen hele trossen bananen of watermeloenen en verdwijnen daarmee in het struikgewas¨, klaagde een chauffeur. Het gebied in de Hoorn van Afrika gaat gebukt onder de ergste droogte sinds jaren. Volgens schattingen van hulporganisaties worden elf miljoen mensen in Kenia, Somalië, Djibouti en Ethiopië door honger bedreigd.

Opstapje aan het water redt duizenden dieren

Steile oevers kosten jaarlijks duizenden dierenlevens.




Te water geraakte hazen en jonge weidevogels verdrinken na uren
tevergeefs rondzwemmen omdat ze niet op de kant kunnen klauteren,
constateert waterschap Hollandse Delta bij een groot aantal van haar
sloten. Het polderbestuur voorziet de onheilsplekken nu van zogeheten
Fauna UittreedPlaatsen (FUP’s): een soort opstapjes.

Jagers
melden bij het waterschap de plekken waar vaak kadavers van ’steile
oeverslachtoffers’ drijven. ,,Zo weten wij waar de nood het hoogst
is,’’ vertelt Jos Tobé van waterschap Hollandse Delta.

,,Een
onderbreking in de beschoeiing,’’ beschrijft Tobé de FUP. In het ideale
geval zijn er meerdere uittreedplaatsen, om de honderd meter
aangebracht, want een dier in paniek laat zich niet makkelijk naar die
ene uittreedplaats wijzen.

Hoewel steeds meer watergangen van
geleidelijk aflopende natuurvriendelijke oevers worden voorzien, zijn
ook nog honderden kilometers waterkant op de Zuid-Hollandse eilanden
steil. Tobé noemt sloten met oeververdedigingen van damwandplanken.
,,Bij beschoeiingen tien centimeter boven de wateroppervlakte komen
hazen al niet meer op de kant.’’

Vrouw valt krokodil aan en ontvangt medaille

SYDNEY - Een 61-jarige Australische heeft vandaag een
medaille ontvangen omdat ze met blote handen een krokodil te lijf ging
die een van haar vrienden had aangevallen. Alicia Sorohan was met
familie en vrienden aan het kamperen op het schiereiland Cape York in
het noorden van het land, toen, ze op 11 oktober 2004 werd gewekt door
het geschreeuw van haar vriend Andrew Kerr, die in de tent naast die
van haar sliep.

Hij bleek zich tussen de kaken van een
zeekrokodil van 4 meter 20 lang en 300 kilo zwaar te bevinden. De vrouw
deed daarop ,,wat iedereen zou hebben gedaan'': ze ging het reptiel te
lijf. Het dier bood hevige weerstand. De vrouw brak haar neus en
verloor bijna een arm voordat haar zoon Jason het dier met een geweer
kon neerschieten.


,,Ik was natuurlijk bang. Maar als je ziet dat iemand in moeilijkheden
is, dan schiet je die ander te hulp. Het was een groot beest, maar als
ik het over zou moeten doen, zou ik hetzelfde doen'', zegt Alicia
Sorohan. Ruim een jaar na de gebeurtenis kan de vrouw haar arm weer
bijna volledig gebruiken. Ze is onlangs weer gaan kamperen op Cape York.

25 februari 2006

Soedanees moet huwen met geit waarmee hij werd betrapt

Een Soedanese man is ertoe gedwongen een geit tot 'vrouw' te nemen nadat hij was betrapt op het hebben van seks met het dier, zo heeft de BBC vrijdag op gezag van de krant Juba Post gemeld.

Een zekere Alifi in de noordelijke Nijlstaat vertelde de krant dat hij op 13 februari omstreeks middernacht een fel geluid hoorde en onmiddellijk naar buiten spurtte. Daar vond hij een zekere mijnheer Tombe bij en met de geit van Alifi.

Wat doe je daar?
'Toen ik hem (Tombe) vroeg 'wat doe je daar', viel hij van het achterste van de geit af. Ik pakte hem en bond hem vast', vertelde Alifi de krant. De eigenaar van de dier riep toen de raad van ouderen bijeen om zich over de zaak te beraden.

'Ze (de ouderen) zeiden dat ik hem niet naar de politie moest brengen, maar hem eerder een bruidsschat moest laten betalen omdat hij de geit als zijn vrouw had gebruikt', voegde Alifi er aan toe. Die bruidsschat bedroeg 15.000 Soedanese dinar of vijftig dollar.

Alifi en de raad van ouderen gaven vervolgens de geit aan Tombe. 'Voorzover ik weet zijn ze nog altijd samen', zei Alifi laconiek nog."

24 februari 2006

Kat brengt tarantula het huis in

Felix de kat heeft zijn baasjes de stuipen op het lijf gejaagd toen hij met een reuzentarantula in zijn bek het huis binnenwandelde. De 21-jarige Sarah Beedham vond de spin, vijftien centimeter lang van poot tot poot, op de keukenvloer in haar huis in Scunthorpe, Groot-Brittannië.

“Ik heb een enorme hekel aan spinnen. Ik kwam thuis en knipte het licht aan, en bevroor ter plekke toen ik het beest zag liggen,” aldus Sarah. “Ik heb meteen in paniek mijn vader gebeld.”

De dierenarts werd er nog bijgeroepen, maar tegen de tijd dat hij aankwam was de Chileense tarantula, wiens gif niet dodelijk is, al dood. Vader Dennis veegde de spin op en gooide hem de vuilbak in.

Roofdieren in zoo krijgen eten via katapult

De leeuwen, tijgers, luipaarden en panters in de zoo van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria krijgen hun voedsel binnenkort op een wel heel originele manier. De zoo zal de beesten eten toewerpen met een katapult.

Het bijna twee meter grote "geschut" is een idee van Willie Labuschagne, directeur van de zoo. Hij wil de dieren in hun eentonige verblijfplaatsen wat afwisseling brengen.

Bij testen vlogen de vleesbrokken voor de roofkatten volgens de krant The Citizen tot vijftig meter ver. Dat het voedsel letterlijk uit de lucht komt en er geen verzorger meer zichtbaar is, moet een extra attractie vormen voor de roofdieren. De directeur wil het experiment ook uitbreiden naar de gorilla's en de chimpansees.

Hond krijgt gouden tand

Een Bosnische tandarts heeft zijn hond een gouden tand gegeven, als beloning voor de trouw van het dier. Milan Vujnovic uit Banja Luka is er bovendien van overtuigd dat zijn Russische terriër Atos weet dat hij ‘speciaal’ is met zijn gouden tand.

KGB
“Hij schept er echt mee op –hij laat hem vaak zien aan anderen, omdat hij weet dat de tand hem speciaal en anders maakt,” aldus zijn baasje. “Russische terriërs zijn de slimste honden, en Atos is zo’n trouwe en lieve vriend dat hij het cadeautje verdient heeft. In de vier uur die ik nodig had om de tand met goud te bedekken, heeft hij geen kik gegeven.”

Dat de gouden tand misschien dieven zou aantrekken, wuift de tandarts weg. “Atos stamt af van de honden die door de KGB gebruikt werden. Hij zou zich nooit laten ontvoeren,” zegt Vujnovic nog.

Pil voor supervruchtbare giraffen

De giraffes in de zoo aan de rand van Jeruzalem krijgen de pil. Probleem is dat ze te vruchtbaar zijn en de giraffenpopulatie er op een jaar tijd enorm toegenomen is. Omdat het zo niet verder kan, krijgen de wijfjes een hormonenpreparaat ingespoten dat hen minder vruchtbaar maakt. "Het is wel schattig al die girafjes maar we kampen nu echt wel met een plaatsgebrek. Vandaar deze ingreep", aldus de woordvoerder van de Biblical Zoo. De zoo van Berlijn en San Diego volgen het project met argusogen.

Agressieve haas valt hondenslee aan


In Noorwegen heeft "een grote en agressieve haas" zowaar een hondenslee aangevallen. Wenche Offerdal, die de slee bereed, zegt nog nooit zoiets gezien te hebben. De vrouw vertelt in de Noorse krant Nordlys dat zij en haar team huskies de agressieve haas tegenkwamen in Troms County. "De haas zat op een tiental meter van ons traject", legt Offerdal uit. "Ik dacht dat hij zich wel snel uit de voeten zou maken, had zelfs even schrik dat de honden achter de haas zouden aangaan. Maar dat was even mis."

De haas benaderde de honden en sprong recht tussen de verbouwereerde huskies. "Het was een absurde situatie", gaat Offerdal verder. "De honden stonden helemaal perplex. De haas staarde hen aan en zij staarden terug, alsof ze allemaal doodgevrozen waren." Waarna de haas zich dan toch maar uit de voeten maakte, niet zonder enkele honden met zijn klauwen op hun neus te raken. "Met een enorme sprong verliet hij de ring honden en liep weg in het bos", besluit Offerdal.

Hond overleeft val van 30 meter

Margaret Wilson vreesde het ergste toen haar negen jaar oude golden retriever de struiken inliep en over de rand van een ravijn verdween. Maar de taaie hond overleefde de val van 30 meter, met enkel een bult op het hoofd.

Redders vonden de hond op het strand in Plymouth, Engeland. “Ik dacht hij dood of erg gewond zou zijn. Maar hij was veilig en wel. Een beetje in de war wel, hij bleef maar de zee in- en uitlopen,” aldus een overgelukkige Margaret. “Ik heb geen idee hoe hij die val overleefd heeft.”

23 februari 2006

Zevenjarig meisje trouwt met hond in India

In India is een zevenjarig meisje getrouwd met een zwerfhond. Dat meldt het Indiase persbureau PTI.

Boze oog
De boventanden van het meisje kwamen eerder door dan haar ondertanden, en dat is een slecht voorteken binnen Santhal, de etnische groep waartoe ze behoort. De vader van het meisje zei dat zijn dochter alleen met de hond is getrouwd om het boze oog te verjagen, en dat ze later gewoon met een man kan huwen.

Ongeluk
Volgens het bijgeloof kan iemand met het boze oog en zijn of haar familie allerlei ongeluk overkomen. De bruiloft werd in het bijzijn van familie en vrienden gevierd met de gebruikelijke feestelijkheden die horen bij een Santhal-huwelijk.

Nieuwe diersoorten ontdekt op Madagaskar

Een internationaal team van wetenschappers heeft op het eiland Madagaskar drie nieuwe soorten halfapen ontdekt.

De vorsers uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland deden onderzoek naar lemuren, halfapen die alleen op Madagaskar voorkomen. Vooral de ringstaartmaki's zijn bekende lemuren. Ze zijn in veel dierentuinen te zien.

De onderzoekers konden de nieuwe soorten in kaart brengen door DNA-onderzoek bij in totaal 99 dieren. Daaruit werd duidelijk dat verscheidene nauwelijks van elkaar te onderscheiden exemplaren eigenlijk behoren tot een andere soort.

'Frisco' wint energie uit hondenpoep

In San Francisco wordt van de nood een deugd gemaakt. En daarbij spelen honden een grote (d)rol.

Methaangas
De Amerikaanse stad begint een proef met het omzetten van hondenpoep in energie. Norcal Waste Systems Inc. wil de poep inzamelen om er vervolgens via een biologisch proces methaangas uit te winnen dat kan worden gebruikt om enrgie op te wekken.

120.000 honden
Volgens een studie in opdracht van het stadsbestuur bestaat ongeveer 4% van de totale afvalproductie van San Francisco uit poep van huisdieren en wordt die normaliter naar de vuilnisbelt gereden. De stad telt naar schatting 120.000 honden.

Vocht groene boomkikker werkt tegen muskieten

Er is een middel gevonden dat muskieten op een afstand houdt. Het goedje, vocht van de groene boomkikker, heeft één nadeel: het stinkt vreselijk.

Goedje
Australische onderzoekers van de James Cook Universiteit hebben ontdekt dat de groene boomkikker een goedje afscheidt dat muskieten op een afstand houdt. Volgens hen is de kikker het eerste gewervelde dier waar zo'n natuurlijke truc is gevonden.


Muizen
De onderzoekers smeerden muizen in met het goedje, en die bleken zeker een uur vrij van muskieten. Maar onderzoeker Craig Williams denkt niet dat de ontdekking zal leiden tot een middel voor mensen.

Rottend vlees
"Ten eerste heb je heel veel van het spul nodig", vertelt Williams. "En ten tweede is de geur niet erg aangenaam. Het goedje stinkt naar een mix van rottend vlees, noten en tijm."

22 februari 2006

Vrouw wint staarwedstrijd van tijger

Een Maleisische vrouw is op het nippertje aan de dood ontsnapt doordat ze een staarwedstrijd heeft gewonnen van een tijger.

¨Ik was aan het werk in de rubberplantage toen plots een tijger in mijn dij beet¨, aldus de 57-jarige vrouw. De vrouw begon te schreeuwen waarop het dier haar losliet en haar begon aan te staren. De vrouw staarde gedurende enkele minuten terug tot de tijger zich plots gewonnen gaf en in de struiken verdween.

Stressie ook happy in ’t kanaal

DEN HAAG - „Hij is weg,’’ denkt Theo de Wijs van Dierenambulance De Wijs. ’Hij’ is Stressie, de zeehond die sinds kort in het verversingskanaal in Scheveningen ronddartelt.



Het dier komt vaker op bezoek in Scheveningen. Meestal in de haven, maar kortgeleden moet hij door de sluis zijn geglipt om in het modderige water van het verversingskanaal te spelen, tussen twee zwanen en een roestig winkelwagentje. Maar De Wijs denkt dat-ie weer weg is. „De sluis was open. Aan de overkant zit een man de hele dag met een verrekijker te turen, en die heeft hem al een paar uur niet gezien.’’ De buurt vermaakt zich met de olijke zeehond Stressie - zo genoemd door de dierenambulance ’omdat hij iedereen in rep en roer, in de stress, brengt’. Kim Spaans (34) speurt deze dinsdag samen met De Wijs het kanaal af. Kim heeft Stressie zelfs op de film. „Ik heb ’m laatst ook gewoon een haring gevoerd. Hij kwam me zo achterna vanuit de haven. Hij komt tot vlak bij je, joh.’’

Stressie wordt steeds tammer. „Hij is gek op aandacht,’’ weet De Wijs. „Hij speelt gewoon met de mensen.’’

21 februari 2006

Gefeliciteerd


Van Harte!

Raven van Londonse Tower opgehokt

De raven Baldrick, Bran, Branwen, Gundulf, Gwyllum, Hugine, Munin en Thor van de Tower of London zijn in verband met de dreigende komst van vogelgriep opgehokt. In het middeleeuwse fort in het centrum van Londen zijn speciale kooien gebouwd voor de raven. Mochten de vogels verdwijnen, zo gaat de legende, dan zal de toren instorten en ook de Britse monarchie vallen.

Met het oog op de legende besloot Koning Charles de Tweede in de zeventiende eeuw dat er in de Tower altijd ten minste zes raven moeten leven. Om te voorkomen dat ze wegvliegen worden ze geregeld gekortwiekt. "Ook al houden we er niet van de raven naar binnen te brengen, denken we dat het het veiligste is voor ze, gezien de snelheid waarmee het virus zich over Europa verspreidt", aldus de verantwoordelijke raven-meester van de Tower, Derrick Coyle. "We winnen advies in over vaccinaties tegen vogelgriep, en ondertussen blijven we onze raven zoveel aandacht geven als ze nodig hebben."

Vandaag wordt in Brussel gestemd over het Nederlandse plan om alle hobbykippen preventief te vaccineren. Kippen van professionele boeren hoeven volgens minister Veerman nog niet te worden ingeënt, want daar zou de ophokplicht voldoende zijn. Veel landen zien niet zoveel in vaccinatie, omdat dan niet meer is te zien of kippenvlees of eieren besmet zijn.

20 februari 2006

Roofdieren zijn het H5N1-virus te snel af

Het lijkt wel of vossen en roofvogels in de contreien van Apeldoorn het zekere voor het onzekere nemen en zoveel mogelijk hoenders alvast opeten, voordat H5NE-virus toeslaat.

Voor Betsie Put is de lol er helemaal af. In het weitje bij haar huis in Apeldoorn hield ze tot voor kort acht krielkippen en een haan: 'Leuke tamme kipjes die tussen de geiten liepen.' Maar haviken zagen kans om regelmatig een rasechte Australor krielkip te verschalken, totdat Put alleen nog maar geitjes had. Krielkippen in een hok vindt ze niks, want ze moeten loslopen en overal kunnen scharrelen.

Sinds Ina van Limbeek vier weken geleden bezoek kreeg van een vos heeft ze geen extra inkomsten meer door de verkoop van eieren. In het kippenhok lag de vos vast te slapen toen ze het hok 's morgens wilde openzetten om de kippen los te laten. De 23 kippen had hij op één na allemaal in het hok begraven en de laatste had hij alvast opgegeten. De nog niet verkochte eieren liggen inmiddels in een broedmachine op uitkomen en de ongeboren kuikentjes wacht voor onbepaalde tijd een verblijf binnenshuis. Zelfs als de dreiging van een besmetting met het griepvirus voorbij is, zal Ina van Limbeek de jonge kippen alleen onder toezicht los laten lopen.

Sommige roofvogels komen heel dicht bij de huizen en wachten daar geduldig hun kans af. Jaap Schepers van Pluimveevereniging Sport en Nut zag zo binnen korte tijd vier van zijn pauwstaartjes één voor één verdwijnen in de klauwen van een sperwer die zich tegen de achterkant van zijn duivenhok had schuilgehouden.

T. rex was een gevoelig beestje


De Tyrannosaurus Rex, een van de grootste vleesetende dinosaurussen die ooit op aarde heeft rondgezworven, lijkt ondanks zijn omvang een gevoelig beestje te zijn geweest. Hij beschikte over zintuigen die net zo scherp waren als die van veel lichtvoetiger dieren.

De structuur van het binnenoor verraadt dat de T. Rex waarschijnlijk over een meer dan uitstekend gehoor en evenwichtsgevoel beschikte. De vinding lijkt strijdig met eerder gevonden bewijs, dat aantoonde dat de lompe T. Rex slechts een beperkte bewegingsruimte en leefomgeving had.

Docter Lawrence Witmer van de universiteit van Ohio vertelde over zijn bevinding tijdens een conferentie in S.t Louis, waar paleontologen bijeen zijn om de laatste onderzoeksresultaten over de vleesetende dinosaurus wereldkundig te maken.

Zeer gevoelig
Witmer gebruikte de techniek van de ct-scan om de structuur van de hersenen, inclusief het binnenoor, in kaart te brengen. Uit de scans bleek dat het binnenoor de afmetingen had zoals dat bij veel kleinere dieren het geval is en dat door de zintuigen waarschijnlijk zeer gevoelig waren. Omdat in het binnenoor ook het evenwicht wordt bepaald, kon de T. Rex dus waarschijnlijk erg goed horen, maar was hij mogelijk ook zeer behendig.

De al lang gaande discussie of de T. Rex nu een roofdier of een aaseter was, wordt met deze bevindingen weer nieuw leven ingeblazen. Witmer concludeerde uit zijn onderzoeksgegevens ook dat het beest zijn ogen en hoofd erg snel heeft kunnen bewegen om prooi op te kunnen sporen. Witmer lijkt daarmee de roofdier-theorie aan te hangen.

Onbeholpen
Op dezelfde conferentie zijn echter ook paleontologen aanwezig die met nieuwe gegevens op de proppen kwamen die aantonen dat de dinosaurus waarschijnlijk erg grof en onbeholpen was en dus waarschijnlijk een aaseter was.

“Dit dier had zeer sterke gewrichtsbanden, waardoor zijn lijf erg stijf en star was. Daardoor was zijn bewegingsruimte vrij beperkt”, zei Dr. Horner tegen BBC News. De T. Rex was stijf van zijn nek tot zijn staart, het was niet bepaald een danser.”

Omvallen
Volgens Horner gaat zijn theorie op voor de meeste vleesetende dinosaurussen. “Volgens mij waren ze allemaal vrij lomp en stijf en niet zo soepel als we dachten. Ze hebben waarschijnlijk veel ruimte nodig gehad om te draaien zonder om te vallen.”

19 februari 2006

Brits pinguinpaar krijgt nieuw kuiken na ontvoering

Twee maanden na de ontvoering van hun kuiken uit een Engelse zoo heeft het pinguinpaar Kyala en Oscar opnieuw nageslacht verwekt.

Het kuiken kroop op Valentijnsdag (14 februari) in het dierenpark Amazon World op Isle of Wight monter uit zijn ei, aldus de dierentuin zaterdag. Een naam voor het kuiken is er nog niet. Van de kleine brillenpinguin Toga, die kort na Nieuwjaar door onbekenden werd gestolen, ontbreekt nog steeds elk spoor.

Ondanks een hoge premie van omgerekend 36.000 euro heeft de zoo inmiddels alle hoop opgegeven, het dier levend terug te krijgen. Vermoed wordt dat de brillenpinguin als buitengewoon nieuwjaarscadeau diende"

17 februari 2006

Rattenslang op het voetpad


ZOETERMEER - Enkele politie-agenten kregen donderdag de schrik van hun leven toen er een flinke slang op het voetpad bij de Tjalkwerf lag.

Volgens de melding die bij de politie was binnengekomen, zou het gaan om een dode slang. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen bleek het dier echter zeer levend te zijn.

Het ging om een ongevaarlijke rattenslang, van ongeveer veertig centimeter lang. Met behulp van een emmer wisten de agenten het dier te vangen. De dierenambulance heeft zich over de slang ontfermd. Vermoedelijk is de slang ontsnapt uit het terrarium van een hobbyist.

Cobras belegeren Indiaas ziekenhuis

Cobra's en andere gevaarlijke slangen hebben ¨de controle overgenomen¨ in een ziekenhuis in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh. Volgens nieuwsberichten hebben de dieren er de dokters en ander medisch personeel weggejaagd.

Toen ambtenaren van de dienst gezondheid er een inspectie uitvoerden, kwamen ze tot de vaststelling dat in het ziekenhuis meer dodelijke slangen aanwezig waren dan patiënten en medisch personeel.

Ze kwamen er achter dat het ziekenhuis bijna niet bezocht wordt door patiënten omdat het op een erg afgelegen plaats ligt, aldus de Hindustan Times. Volgens een gezondheidsmedewerker is er geen transport beschikbaar en moeten mensen uit het dichtstbijzijnde dorp heel wat kilometers afleggen om er te geraken.

Het medisch personeel blijft 's nachts niet in het ziekenhuis en volgens de krant is het hospitaal overwoekerd met planten en daardoor een perfecte uitvalsbasis voor slangen.

Skister eet talisman op

TURIJN - De Oostenrijkse skister Nicole Hosp, vandaag een van de deelneemster aan de combinatie, heeft een varken als talisman.

Zij kreeg het dier van haar zus Sonja.

Opvallend genoeg is Hosp van plan het varken, dat luistert naar de naam Lucky Osterhase (gelukkige paashaas), na het seizoen naar de slacht te brengen. ,,Wat moet je anders met een varken doen?’’ reageerde de Oostenrijkse verontwaardigd op de vraag waarom zij haar geluksbrenger naar het abattoir brengt.

,,Bovendien,’’ zo voegde ze eraan toe, ,,heb ik, als ik Lucky Osterhase opeet, hem altijd bij me.’’

Hosp is niet de enige skister met een beest als talisman. De Amerikaanse Lindsey Kildow rekent op de magische krachten van haar koe, die ´s zomer in een wei in Frankrijk staat, maar tijdens het seizoen wordt overgebracht naar een stal in Oostenrijk. Kildow is niet van plan het dier te laten slachten.

16 februari 2006

Jacht op zwarte panter bij Rome


ROME (ANP) - De Italiaanse politie heeft woensdag in een dorpje ten zuidwesten van Rome een gebied afgezet waar zich een zwarte panter zou bevinden. Het dier was een woning in aanbouw ingevlucht. Dat meldden Italiaanse media woensdag.

Ondanks de in groten getale opgetrommelde politie en de aanwezigheid van een dierenarts en een roofdierdeskundige wist de panter te ontvluchtten. Inwoners van het gebied zijn opgeroepen thuis te blijven en op hun kinderen te letten.

De panter was dinsdag voor het eerst in de omgeving gezien. Als het dier kan worden gevangen, komt daarmee een einde aan een reeks berichten over een in Rome en omgeving rondzwervende panter, die teruggaan tot begin jaren negentig en die tot dusver zijn afgedaan als 'broodje-aap-verhalen'.

Het dier is dinsdag gefotografeerd en volgens deskundigen gaat het inderdaad om een panter. De afgelopen dagen waren er bij de politie van Rome diverse meldingen binnengekomen dat een grote katachtige was gezien.

Bron

15 februari 2006

Sledehonden nieuwe Olympische sport

De sledehond is het eeuwenoude trekdier van Eskimoïs en andere poolbewoners. Voor de sledehonden worden vooral Husky's gebruikt. Ze kunnen goed tegen de kou en het zijn ook sterke trekhonden Huskyïs, die gewend zijn om in een roedel te leven en te werken. Elk roedel heeft een leider, die voorop loopt. Dat zijn de zogenaamde slimme honden met inzicht in de gevaren en het terrein. Daarachter komen de trekhonden en zo heeft iedere hond een bepaalde plaats in het span.

Was het vroeger vooral voor transport over sneeuw en het ijs, steeds meer worden de sledehonden nu voor de sport gebruikt. De liefhebbers pleiten er nu voor om van de sport een Olympische klasse te maken. Zoals het paardrijden dat al is. In de buurt van Turijn hebben de pleitbezorgers demonstratiewedstrijden georganiseerd om het Olympische bestuur tijdens deze spelen te overtuigen.

's Winters zijn regelmatig grote internationale wedstrijden, zoals de beruchte Alpirod in Zwitserland. Lange barre tochten waar het op het scherp van de snede gaat om winnen of verliezen. En zeker niet altijd zonder risico voor hond en musher. De musher is de man of vrouw op de bok, die de honden door het ruige sneeuwlandschap leidt.
Nederland kent verschillende mushers, die op hoog niveau presteren bij internationale wedstrijden. Een van hen is John van Eijk, die inmiddels zo'n 50 husky honden heeft. Tophonden, want het Europese Kampioenschap is met hem al eerder in ons land terecht gekomen. Met de kampioenen wordt verder gefokt om het ras zo optimaal mogelijk natuurlijk te selecteren op karakter en eigenschappen voor dit zware werk.

Eenmaal op snelheid is een roedel vrijwel niet te houden. Om toch te kunnen remmen gooit de musher een soort anker uit. Een ijzeren handrem die hij in de sneeuw steekt. Dat is de enige manier voor de musher en zijn honden om een gevaarlijke afdaling in een ravijn te voorkomen. Het gaat ook wel eens mis en dan duikelen honden en de musher de diepte in. Maar een musher laat nooit zijn slede los, want zijn honden zijn hem te lief.

Huisje voor Huismus

De huismussen in Noordwijk, Amsterdam, Alkmaar en Hardenberg kunnen aan gezinsuitbreiding gaan denken. Daken worden hier bij wijze van proef voorzien van een huisje speciaal voor de mus - de vogelvide - zodat deze weer een plekje heeft om te nestelen.

Nederland is anno 2005 veel te aangeharkt voor de huismus. Kieren in huizen en daken zijn goed afgedicht, in parken staan voor de veiligheid geen struiken meer en in tuinen staan planten op betegelde terrassen. De huismus brengt zijn kroost liever in een wat rommeliger omgeving met heggen, struiken en kieren onder dakpannen groot.

Om de huismus weer een plek in de woonwijken te geven, heeft ingenieursbureau Comfortdak de vogelvide bedacht, een nestplekje aan de voet van het dak. Het eerste exemplaar, dat Vogelbescherming Nederland dinsdag presenteerde, is aan een huurhuis in Noordwijk opgehangen.

Het gaat in eerste instantie om een proef waarbij Sovon Vogelonderzoek Nederland kijkt of de huismussen ook daadwerkelijk hun nestjes bouwen in de vogelvides. In het kader van de proef worden ongeveer honderd woonhuizen voorzien van de huismussenhuisjes.

Als de mussen bereid zijn in de vogelvides te kruipen, kunnen ze volgens Vogelbescherming Nederland weer toekomst bieden voor de vogel. Nu voelt de huismus zich minder thuis in het nette Nederland, hetgeen duidelijk te zien is in de terugloop van het aantal broedpaartjes: van twee miljoen koppeltjes liep hun aantal de afgelopen decennia terug naar tussen de half miljoen en een miljoen paartjes. De Vogelbescherming lanceerde daarom vorig jaar al het Actieplan Huismus.

Hete koe springt in zwembad


Extreme warmte baart niet alleen de mens zorgen: Brazilië puft momenteel onder een hittegolf die ook het afweerstelsel van dieren op de proef stelt. Zo klom een koe over het hek van de buurvrouw om een verfrissende duik te nemen in haar zwembad. "Ik hoorde een plons en ging kijken wat er aan de hand was. Zowaar een koe in het zwembad, ik schrok me rot!", aldus de vrouw.

Ze belde daarop de brandweer om het beest uit het zwembad te halen. "Het was de eerste keer in twintig jaar dat ik zoiets geks meemaak", aldus een woordvoerder van de spuitgasten.
Bron

Angstig gemiauw vanonder motorkap

MAARSSEN - Een angstig gemiauw klonk toen Maarssenaar Stefan Swart afgelopen weekeinde wegreed in zijn auto.


De kat, bekneld tussen het hete motorblok en het chassis, wacht op bevrijding.
Waar het vandaan kwam, Swart had geen idee. Toch parkeerde hij na drie kilometer de auto bij een benzinestation om voor de zekerheid een blik onder de motorkap te werpen.

Tot zijn verbazing zag hij een kat klem zitten tegen het motorblok. De motor was inmiddels flink warm geworden, maar het dier leefde nog. De toegesnelde brandweer drukte de auto met hefkussens omhoog, waardoor de kat - ongedeerd - kon worden bevrijd. Volgens commandant Van den Hemel was het een van de gekste klussen die hij heeft meegemaakt.

Dankzij een chip met gegevens die het dier meedroeg, kon de Dierenambulance hem al snel bij zijn baasje thuisbrengen.

Van wie de kat is, wil de Dierenambulance niet zeggen.

14 februari 2006

Nieuwe trend: verjaardagsfeestjes voor huisdieren

Een gezondheidsverzekering, chique kledij en een eigen therapeut hadden ze al, maar nu lijken ook verjaardagsfeestjes voor Amerikaanse huisdieren meer en meer in de mode te komen.

Uit een enquête van dierenverzekeraar Veterinary Pet Insurance blijkt dat 58 procent van de ingeschreven baasjes een keer per jaar hun geliefkoosde kat, hond of vogel in de bloemetjes zetten. Daarbij worden kosten noch moeite gespaard: het feestvarken krijgt een stuk taart voor de neus geschoven, glitterhoedjes worden uit de kast gehaald, ja zelfs speelkameraden worden uitgenodigd om het huisdier in kwestie een zo aangenaam mogelijke dag te bezorgen.Andere onderzoeken hebben het over zes miljoen gezinnen in Amerika die een dag per jaar tijd vrijmaken om hun huisdier een knallend feest te bezorgen. Gezien de twintig verjaardagstaarten die dierenspeciaalzaak Three Dog Bakery in Californië wekelijks moet leveren, lijken die cijfers niet overdreven.

Kameel met sandalen

Kameel met sandalen

Een kameel met verbrande voeten heeft orthopedische sandalen gekregen.

De 800 kg zware viervoeter kreeg het speciale schoeisel zondag aangemeten nadat het dier tijdens een toer van Zwitserland naar Portugal over een stookplaats was gewandeld.

Gehecht
Sindsdien had Goliath, zoals de 8-jarige zwaargewicht door zijn baas David Schmid wordt genoemd, problemen met lopen.

“Goliath had hulp nodig. Ik heb hem al jaren en ben zeer gehecht aan hem. Ik wist in eerste instantie niet wat ik moest doen,” vertelde Schmid aan de Duitse tv-zender WDR.
De kameelhoeder heeft al duizenden kilometers door Europa met Goliath afgelegd, maar door zijn verbrande voorvoeten kon het dier onmogelijk verder marcheren.

Grote voeten
De directeur van de schoenenfirma Wessels uit het plaatsje Vreden in Westfalen, bracht uitkomst. Dit bedrijf produceert speciale schoenen voor uitzonderlijk grote voeten. Hun bekendste klant is de grootste man ter wereld, de 2,55 meter lange Oekraïener Leonid Stadnik, die schoenmaat 62 heeft.

Tot dusver had Wessels louter schoeisel voor mensen gemaakt, maar na het opnemen van Goliath’s maat konden ook voor hem orthopedische schoenen worden gefabriceerd. De leren sandalen zijn met maat 39 in de lengte niet bijzonder groot, maar maatje 31 in de breedte is niet bepaald alledaags.

Goliath liet zijn sandalen zondag geduldig aanmeten. Volgens zijn baas begint het dier al geleidelijk te wennen aan zijn schoeisel.